Ürdünlü Tutuklular Açlık Grevini Sonlandırdı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ürdünlü Tutuklular Açlık Grevini Sonlandırdı

Ürdünlü Tutuklular Açlık Grevini Sonlandırdı
05.03.2014 01:24  Güncelleme: 08:07

Terör suçlamasıyla yargılanan Ürdünlü Selefi lider Ebu Katade ve 9 kişi, taleplerinin karşılanması üzerine açlık grevine son verdi.

Ürdün'de terör suçlamasıyla yargılanan "Ebu Katade" lakaplı Ömer Osman ve 9 Selefi eğilimli tutuklunun, isteklerinin yerine getirilmesinin ardından açlık grevini sona erdirdikleri bildirildi.

Ürdün'deki Cihadi Akım sözcüsü Sad el-Huneyti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muvakkar cezaevinde tutuklu bulunan Ebu Katade ve 9 kişinin, taleplerinin cezaevi idaresi tarafından karşılanmamasını protesto amacıyla başlattıkları açlık grevini, taleplerinin yerine getirilmesi üzerine sona erdirdiklerini belirtti.

Huneyti, İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin, tutuklularla cezaevinde bir araya gelerek, isteklerini yerine getirmeye hazır olduklarını bildirdiklerini, tutukluların da açlık grevini sona erdirdiklerini duyurduklarını kaydetti.

Ebu Katade ve arkadaşları, kendilerine ayrımcılık yapılarak hapishanedeki diğer mahkumlarla aynı muameleyi görmemeyi, kötü sağlık koşullarını ve odalara kitap girişinde yaşanan zorlukları protesto etmek amacıyla 27 Şubat'ta açlık grevi başlatmış ve talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurmuşlardı.

Ebu Katade, 1999'da terör eylemleri düzenlediği gerekçesiyle gıyabında yargılandığı mahkemede idam cezasına çarptırılmış, ardından karar müebbet hapse çevrilmişti. Ürdün'de milenyum kutlamaları sırasında turistlere yönelik terör saldırıları planlamakla suçlanan Ebu Katade'ye 2000 yılında da 15 yıl hapis cezası verilmişti.

"Ebu Katade" lakaplı Filistin asıllı Ömer Osman, vatandaşı olduğu Ürdün'de Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik saldırılar planlamakla suçlanıyor. İngiltere, "işkence altında elde edilen kanıtların yargı sürecinde kullanılmaması" konusunda Amman yönetimiyle varılan anlaşmanın ardından, "ulusal güvenliğine" tehdit oluşturduğunu öne sürdüğü Ebu Katade'yi sınır dışı etmişti. Ürdün'de kötü muameleye maruz kaldığı ve dini baskı gördüğü gerekçesiyle 1993 yılında İngiltere'ye sığınan Ebu Katade, ülkesine iade edilmesi halinde adil yargılanmayacağını iddia ediyordu.

Ebu Katade ve 9 arkadaşı, yaklaşık bin mahkumun bulunduğu yüksek güvenlikli Muvakkar Hapishanesi'nde tutuluyor. - Amman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ürdünlü Tutuklular Açlık Grevini Sonlandırdı - Son Dakika


Advertisement