Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki hayvan hastanesinde, doğada çeşitli nedenlerle yaralanan yaban hayvanları tedavi ediliyor.
Doğada birçok yaban hayvanı başta bilinçsiz avcılık olmak üzere çeşitli nedenlerle yaralanıyor veya telef oluyor. AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesindeki hayvan hastanesi, evcil hayvanların yanında yaralı yaban hayvanlarının da kurtarıcısı oluyor. Doğada görevliler ya da vatandaşlar tarafından bulunan onlarca yaralı yaban hayvanı, merkeze getiriliyor. Çoğunlukla kanatlı hayvanların getirildiği merkezde her türden hayvanın tedavisi yapılabiliyor.
SON HASTA GEYİK OLDU
Merkezin son hastası, 20 Nisan'da Kızılören İlçesi'nde yaralı halde bulunan kızıl geyik oldu. Özel izinle belirli oranda avlanmasına izin verilen kızıl geyik, sol ön bacağı kırık ve boynunun alt kısmından kurşun yarası almış halde vatandaşlarca bulundu. Görevlilerce merkeze getirilen geyik tedaviye alındı.
'AMAÇ DOĞAYA TEKRAR SALINMALARINI SAĞLAMAK'
AKÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Volkan Yaprakçı, hayvan hastanesine çoğunlukla kanatlı hayvanların geldiğini belirtirken şunları söyledi:
" Batı Anadolu'nun merkezi olan Afyonkarahisar'da sulak alanların bol olması ve kuş göç yollarının ortasında olmasından dolayı vahşi hayat zenginliği yüksek. Her yıl 15- 20 yaralı hayvan konuğumuz oluyor. Bazen pelikanlar, leylekler, flamingolar ve geyikler geliyor. Çoğunlukla da şahin, atmaca, baykuş gibi yaban hayvanları geliyor."
ATMACA PARMAĞINI KAYBEDECEK
Bir hafta önce İhsaniye İlçesi'ne bağlı Akören Beldesi kırsalında vatandaşlar tarafından bulunan bir atmacanın merkeze getirildiğini aktaran Dr. Yaprakçı şunları anlattı:
"Büyük ihtimalle evcilleştirilerek bakılmaya başlanmış. Daha sonra ayağında oluşan enfeksiyon yüzünden hastalanmış ve bakan kişiler tarafından doğaya salınmış. Geldiğinde biraz kötüydü. Ayağındaki enfeksiyonu küçük bir operasyonla temizledik. Bir parmağının tırnağı çıkmak üzere, o kendiliğinden gelişecek. Ama enfeksiyon yüzünden bir parmağını kaybedecek. Buradaki bakımı ve tedavi süreci bittikten sonra doğaya salmak bizim en büyük mutluluk kaynağımız. Biz tedavilerini yaptıktan sonra, Yaban Hayatı Koruma Şubesi ekipleri hayvanları belirli yaşam bölgelerinde doğaya salıyor."
22 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Veteriner Fakültesi ile birlikte 2005 yılından itibaren hizmet vermeye başladı. Merkez, 23 Ekim 2011 itibariyle yeni bir statüye kavuşarak hayvan hastanesine dönüştü. Evcil ve yaban hayvanlarına yönelik her türlü tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulanabildiği hastanede, 22 öğretim üyesi ve elemanıyla hizmet veriliyor. - Afyonkarahisar
Son Dakika › Güncel › Yaralı Yaban Hayvanlarının Kurtarıcısı Hastane - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?