YASADER Başkanı Neziroğlu - Son Dakika
Güncel

YASADER Başkanı Neziroğlu

YASADER Başkanı Neziroğlu

Yasama Derneği (YASADER) Başkanı İrfan Neziroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve daha önce bin, 2 bin, 3 binlerde olan soru önergesi sayısının bu yıl 20 bini geçtiği...

01.11.2013 15:21

Yasama Derneği (YASADER) Başkanı İrfan Neziroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan ve daha önce bin, 2 bin, 3 binlerde olan soru önergesi sayısının bu yıl 20 bini geçtiğini belirterek, "Zannediyorum, bunda bizim de bir nebze katkımız vardır. Sivil toplum kuruluşlarıyla böyle iyi diyaloğumuz, projemiz oldu, şimdi bunu üniversitelere yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi.

Aynı zamanda TBMM Genel Sekreteri olan Neziroğlu, YASADER olarak Anadolu Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi'nde "Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında düzenledikleri programın açılışında yaptığı konuşmada, parlamento hukukunun, yeni yeni üniversitelerde ders olarak verildiğini ifade etti.

Parlamento hukukuna ilişkin anlatılanların genel olarak anayasa hukuku dersi içerisinde birkaç bölüm olarak geçtiğini dile getiren Neziroğlu, "Ümit ediyorum, zaman içerisinde en azından seçmeli ders, sonra belki kalıcı olarak Meclis'in yasama ve denetim faaliyetlerini yarım dönem ders olarak anlatma imkanı olur. Meclis, sizin meclisiniz arkadaşlar. Olan biteni de anlamakta çok büyük fayda var, çünkü halkın temsil edildiği yer. İktidarın da muhalefetin de teslim edildiği yer. Yasama da yapılıyor, bir taraftan denetim de yapılıyor" diye konuştu.

Neziroğlu, Yasama Derneği faaliyetlerinde, kamu kurumlarında yasama sürecine katılanların eğitimleri, onlar arasında iletişim iş birliğinin güçlendirilmesi ve sivil toplum kuruluşlarının yasama sürecine dahil edilmesini öncelik verdiklerini anlattı.

- "Sivil toplum kuruluşları, soru önergesini çok etkin kullanmaya başladı"

Sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitimlerden bahseden Neziroğlu, şunları kaydetti:

"Parlamentoyla nasıl diyalog kurulacağına, nasıl orada etkin olunacağına dair çok sayıda eğitim düzenledik ve orada şunu gördük. Gerçekten Meclis'in çalışmalarıyla ilgili sivil toplumda fazla bir bilgi yok. Olduğunda inanılmaz keyif alıyor. Neden keyif alıyorlar? Mesela, bugünkü eğitimlerden sonra siz de bunu fark edeceksiniz, belki kanunların nasıl yapıldığını, belki bir değişiklik önergesinin nasıl hazırlandığını ama daha da önemlisi denetim önergelerinin nasıl hazırlandığını öğreneceksiniz. Bir soru önergesi nasıl yazılır? Sivil toplum kuruluşları bunu öğrendikten sonra çok etkin olarak kullanmaya başladılar. Genelde şöyle oluyor. Sivil toplum kuruluşu temsilcisi, milletvekiliyle temasa geçiyor, 'İşte şu konuda bir sorunumuz var. Bunu Meclis gündemine taşır mısın?' diye. Biz onlara şunu söyledik. Bunu söylemek yerine, bizzat siz soruyu hazırlayın. Nitekim, bu sene denetim önergelerine baktığımızda, daha önce bin, 2 bin, 3 binlerde olan soru önergesi sayısının 20 bini geçtiğini görüyoruz. Zannediyorum, bunda bizim de bir nebze katkımız vardır. Sivil toplum kuruluşlarıyla böyle iyi diyaloğumuz, projemiz oldu, şimdi bunu üniversitelere yaygınlaştırmaya çalışıyoruz."

AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın da bazı öğrencilerin sertifika programının asli unsuru, bir kısmının da dinleyici olarak izlediği eğitimin 2 gün süreceğini söyledi.

Açılışında ayrıca Semra Gökçimen'in projeyi tanıttığı, Yrd. Doç. Dr. Bülent Yücel'in ise parlamento hukukunun önemi, kaynakları ve kapsamını anlattığı etkinliğe, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel YASADER Başkanı Neziroğlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement