Gümüşhane'de yapımı 2015 yılında tamamlanan ancak çeşitli sorunlar nedeniyle hizmete açılamayan 200 yataklı yeni devlet hastanesindeki heyelan önleme yapım işi devam ediyor. Hastanenin arkasından 450 bin metreküp hafriyat alınarak hareket kısmen durdurulurken, hastanenin çevresinde yerin altına 15 katlı bina yüksekliğinde diyafram duvar yapılıyor.
Hastanenin arka tarafında bulunan alandan yer yer 50 metre derinliğe ulaşılarak 450 bin metreküp hafriyat boşaltılırken, Türkiye'de sadece 8 tane bulunan devasa diyafram duvar delgi makinesi geçtiğimiz günlerde yüklenici firma tarafından Gümüşhane'ye getirilerek çalışmalara başlandı.
Hastanenin önünde, arkasında ve yan tarafında olmak üzere 3 ayrı noktaya zeminden 37 metreden başlayarak 52 metre derinliğe kadar ulaşacak delgilerin açılmasının ardından içerisine demir donatılar yerleştirildikten sonra betonla doldurularak hareket tamamen önlenmiş olacak.
Hastane arkasındaki hafriyatın boşaltılmasının ardından alanda belli noktalara konulan ölçüm cihazlarından alınan verilere göre hastanede ifade edilen kayma hareketi yok denecek seviyeye gelirken, mevsim şartları elverirse 7-8 ay içerisinde bitirilecek çalışmanın ardından hastanenin açılmaması için hiçbir engel kalmamış olacak.
TOKİ tarafından yapılan hastanenin heyelan önleme projesi Türkiye'nin önde gelen proje firmaları ve ODTÜ uzmanları tarafından hazırlanmış, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık 47 milyon liraya ihale edilmişti.
"Yerin 37 metre ile 52 metre derinliğine iniyoruz"
Alanda diyafram duvar imalatına başlayan yüklenici firma proje müdürü Mesut Murat Mut, heyelan önleme projesinin iki etaplı iş olduğunu hatırlatarak, "Önce heyelan kaldırma işimiz vardı. Hastanenin arkasındaki alanda 450 bin metreküp yük hafifletme işlemi yaptık. Bu çalışmayla biz binaya bir anestezi uyguladık ve binanın kaymasını şuanlık önledik. İkinci aşama olan diyafram duvar imalatımıza da başladık. Bu duvarlar yerin 37 metre ile 52 metre derinliğine iniyoruz. Yerin altına delgi kuyusu açıp içerisine demirimizi bırakıyor ve ardından betonu döküyoruz. Böylelikle bu bölgede sağlam bir yapı oluşturacağız. Bölgede 380 metre civarında 166 tane panelimiz var. Bir sıkıntı yaşamazsak günde bir delgiyle devam ederek 7-8 ay içerisinde imalatı bitirmek istiyoruz" dedi.
"450 bin metreküp hafriyat alınca kayma azaldı"
Alandan boşaltılan 450 bin metreküp hafriyatın ardından kayma oranlarının çok daha düşük seviyelere indiğini ve hareketin azaldığını tespit ettiklerini kaydeden Mut, "Bu bölgelerde inkometreler var. Bunlar sayesinde ölçümler yapıyoruz. Bu bölgedeki heyelan hareketinin yavaşladığını düşünüyoruz. Projeyi hazırlayan firmada kazı yapıldıktan sonra belli oranda kaymanın azalacağını öngörmüştü. Şuanda bizim görüşümüz de bunun böyle olduğu yönünde. Bunun daha ileri önlemi olan diyafram duvarlar yapıldıktan sonra hastane hizmete açılmış olacak" diye konuştu.
"Türkiye'de diyafram duvar yapabilen 8 makineden birisinin Gümüşhane'de"
Türkiye'de diyafram duvar yapabilen 8 makineden birisinin Gümüşhane'ye getirdiklerini ve bu konuda Türkiye'de ki en iyi firmayla ortak çalıştıklarını dile getiren Mut, şöyle konuştu: "Yer altında genişliği 2 metre, derinliği 50 metreye kadar gidebiliyor, 1,20 metre et kalınlığı var. Arkadan gelecek güçleri içerisindeki demir donatıyla karşılayacak ve gücü süspanse edip kayma hareketini engelleyecek. Binanın hem arka hem ön hem de yanal kısmında 3 ayrı noktada yer altındaki duvarlarla binanın altını çerçeve altına alacağız ve hareketi önleyeceğiz."
"7-8 ay içerisinde bu çalışmamız bitecek"
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından heyelan önleme işi için teknik kontrol olarak görevlendirilen Yüksek İnşaat Mühendisi Abdulaziz Özdemir ise TOKİ tarafından yaptırılan 200 yatak kapasiteli yeni devlet hastanesinin heyelan tehlikesi olduğu düşüncesiyle hizmete açılamadığını hatırlatarak, "Bu bağlamda yaptırılan proje neticesinde yapı arkasında yük hafifletme ve diyafram duvar yapılıyor. Şuanda projemizde 450 bin metreküp hafriyat yapı arkasından kaldırılmış olup diyafram duvar imalatları devam etmekte. Diyafram duvar imalatlarımız 380 metre boyunda ve 166 panelden oluşacak. 7-8 ay içerisinde bitirmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.
61 bin 647 metrekare arsa üzerinde 32 bin 656 metrekarelik inşaat alanına sahip 200 yataklı yeni devlet hastanesi 2012 yılında ihale edilmiş ve 2016 yılı Eylül ayında geçici kabulü yapılmıştı. Mefruşat ve tıbbi cihazlar dahil olmak üzere 54,1 milyon liraya mal olan hastanede 64 adet poliklinik, 15 yataklı hemodiyaliz, 30 yataklı yoğun bakım, 22 yataklı yeni doğan yoğun bakım, 10 odalı ameliyathane, 75 adet çift kişilik, 61 adet tek kişilik odalarda 211 yatak kapasitesi bulunuyor. - GÜMÜŞHANE
Son Dakika › Güncel › Yeni hastane için yerin 15 kat altına duvar yapılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?