2011 yılından beri 70'in üzerinde ülkede 800'e yakın projeye destek sağlayan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) geçen yıl duyurduğu mali destek programlarının ikincisini bu yıl duyurdu. Ortak başlıklarla birlikte 19 başlıkta mali destek sağlanacak programların 13'ü için başvurular alınmaya başlandı.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) yurtdışında yaşayan vatandaşlar, soydaş ve akraba topluluklar ile uluslararası öğrencilere yönelik ilk kez geçen yıl duyurulan mali destek programlarının ikincisini bu yıl için duyuruyor. Ortak başlıklarla birlikte toplam 19 başlıkta açıklanan mali destek programları ile dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirilecek projeye destek sağlanacak. Yarım asırdır yurtdışındaki vatandaşlarını ihmal eden, son yüz yılda soydaş ve akrabalarıyla bağlarını koparma noktasına gelen Türkiye, bu alanlardaki açığını son yıllarda kapatmaya çalışıyor. Yeni Türkiye'nin yeni kurumlarından olan YTB, yürüttüğü çalışmalar ile ismi bir dönem aldığı yardımlarla anılan Türkiye'yi, yardım eden ülke konumuna taşıyor.
22 TANE MALİ DESTEK PROGRAMI
YTB mali destek programlarını ilk kez 2015 yılı için açıklamıştı. 2015 mali destek programlarının yoğun ilgi görmesinin ardından 2016 yılı için genişletilmiş bir program açıklandı. 2015 yılı için 3 farklı alanda 18 başlıkta mali destek programı geliştirilirken, 2016 yılı için 3 farklı alanda 22 başlıkta mali destek programları kamuoyuna sunuldu. Programlar yurtdışı vatandaşlar, soydaş ve akraba topluluklar, uluslararası öğrencilere yönelik olarak geliştirildi. Program başlıklarına uygun olarak geliştirilecek projeler YTB tarafından desteklenecek.
YURTDIŞINDAKİ VATANDAŞIMIZ DAHA GÜÇLÜ OLACAK
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların sorunlarını doğrudan çözmeye yönelik geliştirilen programlar arasında 'Ayrımcılıkla Mücadele, Aktif Yurttaşlık ve Eşit Katılım, Herkes İçin Adalet, Çift Dilli Eğitim Destek, Eğitim ve Akademik Destek, Aile ve Sosyal Çalışmalar, Kültürel Çalışmalar, Gençlik Köprüleri ve Yıl Boyu Açık Destek' başlıklarında 9 farklı program yer alıyor. Bu programlarla Türk vatandaşların yaşadıkları ülkelerde aktif bir yurttaş olmaları, her alanda eşit katılım olanaklarına sahip olmaları, yaşadıkları hukuki sorunlara çözüm bulunması, çok kültürlü toplum yapısı içinde kimlik, kültür ve medeniyetlerini yaşatabilmeleri, maruz kaldıkları ayrımcılıklara karşı duyarlılığı artırmak gibi geniş vizyonlu hedefler yer alıyor.
Yurtdışındaki vatandaşlara yönelik geliştirilen programlara ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İşviçre, İtalya, Kanada ve Norveç'te bulunan STK'lar, üniversiteler, uluslararası kuruluşlar, düşünce kuruluşları ve araştırma merkezleri başvurabilecekler. Programlar yine bu ülkelerde uygulanacak. Yurtdışındaki vatandaşlara yönelik mali destek programlarından Yıl Boyu Açık Destek Programına tüm ülkelerden başvuru yapılabilecek.
SOYDAŞ VE AKRABALAR YENİDEN YAKINLAŞACAK
Türkiye yurtdışındaki vatandaşlarına olduğu gibi tarihte soydaş ve akraba olan topluluklarla da kayıtsız kalmıyor. Mali destek programları içerisinde soydaş ve akraba topluluklar da kendilerine yer buluyor. Mevlana Kültürel Etkileşim Programı, Gençlik Gelişim Programları, Bölgesel Araştırmalar Destek Programları, Kültürel Envanter Destek Programları, 2016 Kosova Yılı Programı, Türkiye Mezunları İletişim ve İşbirliği Programları, Türkiye-KKTC Programı, Gençlik Köprüleri ve Yıl Boyu Açık Destek Programları ile soydaş ve akraba topluluklar destekleniyor.
HEDEF: İLETİŞİM VE İŞBİRLİĞİ
Programa Afrika, Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Ortadoğu ve Uzak Asya ülkeleri ile Türkiye'den gelecek başvurular kabul edilecek. Programlar başvuruların yapılacağı bölgelerde uygulanabilecek. Bu programlar ile ülkeler arasında sosyal, kültürel, akademik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, soydaş ve akraba topluluklara mensup gençlerin bilgi birikimlerinin artırılması ve daha önce Türkiye'de öğrenimini tamamlamış yabancı mezunların Türkiye ile iletişim ve işbirliğini geliştirmek hedefleniyor.
ÖĞRENCİLER DESTEKLENDİKÇE, TALEPLER ARTIYOR
YTB'nin sürdürdüğü faaliyetlerden en dikkat çekeni ise uluslararası öğrenciler ile Türkiye'yi eğitim üssü haline getirmesi oluyor. Türkiye bursları ile eğitim gören uluslararası öğrencilerin yanı sıra Türkiye'deki tüm uluslararası öğrencileri kapsayan mali destek programları ile öğrencilerin kültürel ve sosyal yönlerinin geliştirilmesi, öğrencilerin Türkiye'ye yönelik farkındalıklarının artırılması amaçlanıyor. YTB'nin uluslararası öğrencilere yönelik 2016 mali destek programları arasında Uluslararası Öğrenciler Akademisi, Kültürel Sosyal Rehberlik Programı, Türkçe Öğretimi Programı ve Yıl Boyu Açık Destek Programı yer alıyor.
HER PROGRAM İÇİN TANITIM FİLMİ
Önümüzdeki günlerde lansman toplantısı yapılacak olan YTB 2016 mali destek programlarının duyurusu http://www.ytb.gov.tr/proje_destek.php adresinden kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklanan programların daha iyi anlaşılması ve daha nitelikli başvurular alınmasını amaçlayan YTB, web sitesi üzerinden açıkladığı programlara ilişkin infografik ve tanıtım filmleri hazırladı. Programlara başvuracak kurum ve kuruluşlar aynı internet adresi üzerinden programlara ilişkin broşür ve 2016 kataloğuna ulaşabilecekler. Açıklanan 19 programdan 13'ü için 1 Şubat 2016 tarihi itibariyle başvurular başladı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Ytb'den Büyük Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?