Afganistan Parlamentosu'nun alt kanadı, son aylarda ülkeyi terk eden vatandaşların sayısında artış olması nedeniyle Dışişleri Bakanı Salahuddin Rabbani ve Mülteciler Bakanı Seyid Alimi Belhi'yi konu hakkında milletvekillerine bilgi vermeleri amacıyla parlamentoya çağırdı.
Parlamentoda konuyla ilgili bilgi veren iki bakan, ülkeden ayrılan vatandaşların sayısında olağan dışı bir artış olduğunu teyit ederek, bu duruma güvenlik sorunu ve işsizliğin neden olduğunu belirtti.
Konuşması sırasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) raporuna değinen Rabbani, "Bu yıl içerisinde çoğunluğu Almanya'ya olmak üzere 146 bin vatandaşımız Avrupa'ya gitmek üzere Afganistan'dan ayrıldı" dedi. Rabbani, Avrupa'ya mülteci olarak giden vatandaşlardan sadece yüzde 43'ünün kabul edildiğini, diğerlerinin ise reddedildiğini ifade etti.
Kabil hükümeti ile koordine edilmeden Avrupa'dan sınır dışı edilecek mültecilerin geri dönüşünün zor olacağını belirten Rabbani, bu durumun kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Afgan Dışişleri Bakanı'nın bu çıkışı, Norveç yönetiminin ülkedeki Afganistan uyrukluların yüzde 90'ını geri göndereceği yönündeki açıklamasından sonraya denk gelmesi dikkati çekti.
Öte yandan, Rabbani ve Belhi, geçtiğimiz hafta bazı Avrupa ülkelerinin Kabil büyükelçileri ile bir araya gelmiş ve mülteci sorununu ele almışlardı. Net bir mutabakata varılamayan görüşmede, Avrupalı büyükelçilerin Afgan makamlara, maddi destek sağlamayı ve iş konusunda açılacak yeni projelere destek vermeyi önerdiği belirtilmişti.
Resmi verilere göre, haftada ortalama 2 bin Afgan vatandaşının pasaport için başvurduğu ve pasaportunu alanların da kısa süre içerisinde ülkeden ayrıldığı belirtiliyor.
Uzmanlar, Taliban, DAEŞ ve hükümet karşıtı diğer silahlı grupların saldırılarını arttırması, güvenliğin sağlanamaması ve işsizlik sorununu yurt dışına çıkışları tetikleyen en önemli sebepler olarak gösteriyor.
Son Dakika › Güncel › Yurt Dışına Giden Afgan Sayısında Artış Yaşandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?