Zirve Yayınevi'ndeki Cinayetlere İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Zirve Yayınevi'ndeki Cinayetlere İlişkin Dava

Zirve Yayınevi\'ndeki Cinayetlere İlişkin Dava

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 53.duruşmasında, tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen savunmasını yaptı.

15.01.2013 14:10

Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesine ilişkin davanın 53. duruşmasında, tutuksuz sanık Levent Ercan Gelegen savunmasını yaptı.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklardan İnönü Üniversitesi öğretim görevlisi Ruhi Abat, boğaz enfeksiyonu geçirdiğini ve sesinin çıkmadığını belirterek, başkasının savunma vermesini istedi. Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa, bunun üzerine duruşmada hazır bulunan tutuksuz sanıklardan Levent Ercan Gelegen'den savunmasını vermesini talep etti.

Gelegen, savunmasının bazı metinlerini otelde bıraktığını ifade ederek, hemen gidip alıp gelebileceğini söyledi. Duruşmaya ara verildi. Aranın ardından duruşmada hazır bulunmayan Gelegen'in avukatı Sibel Esen de çağrıldı.

Avukat beklenirken Hayrettin Kısa, Ruhi Abat'la tanık İlker Çınar arasında geçtiğini belirttiği bir telefon görüşmesinin kaydını dinletti. Kısa, Ruhi Abat'a, bunun gibi çok ses kaydı olduğunu, bu kayıtları kendilerine dinlettirip bu çerçevede savunma yapmalarını isteyeceğini ifade etti.

Avukatının gelmesinin ardından Gelegen, 30 sayfa olduğunu belirttiği savunmasını vermeye başladı.

Hayrettin Kısa, Gelegen'in iddianamede adı geçen Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekat Dairesi (TUSHAD) örgütünün üyesi olmakla suçlandığını belirtti.

Levent Ercan Gelegen, liseden mezun olduktan sonra dinler hakkında araştırma yaptığını, Mersin'deki Katolik ve Protestan kiliseleri ile görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi. Gelegen, 2000 yılından sonra Tarsus'ta bulunan ev kiliseleri ile görüşerek buralarda 3 aylık hızlandırılmış kurs görüp vaftiz aşamasına geldiğini kaydetti.

2002 yılında Kayra Yayıncılık'ta çalışmaya başladığını anlatan Gelegen, İlker Çınar gibi kendisinin de İzmir'de bulunan Papaz Eğitim Okulu'nda eğitim aldığını ama papaz olmadığını savunarak, "Papazlık ruhanilik ister, yetkinlik ister. İlker Çınar, burada okuyarak papaz olduğunu söylüyor. Bu onun yağmur sonrası gökkuşağının altında gördüğü bir rüyadır. İlker Çınar, Tarsus'taki bir kilisede yardımcı pastör olarak görev yapmıştır" dedi.

2004 yılında fuarda tanıştığı bir bayanla görüşmeye başladığını belirten Gelegen, sağlık sorunları ve kilisenin onaylamadığı bu ilişkisi nedeniyle Kayra Yayıncılık'tan ayrıldığını söyledi. Gelegen, bu sıralarda bir istihbaratçının kendisi ile görüştüğünü, iyi bir aileden gelen bir kişi olduğunu dile getirerek, Kayra Yayıncılık'tan ayrılmasını talep ettiğini ileri sürdü.

Davanın sanıklarından Emre Günaydın'ı tanımadığını söyleyen Gelegen, kilisenin onaylamamasına rağmen evlendiği eşinin Alevi olduğunu belirterek,

"Benim ise Sünni ve Hristiyan olmam nedeniyle eşimin ailesiyle aramda sorunlar vardı. Ayrıldık" dedi. Mahkeme Başkanı Kısa, "Levent Ercan, şu anda hangi dine inanıyorsun-" diye sordu. Levent Ercan Gelegen, "Duygularım karışık ama Mesih inancındayım" yanıtını verdi.

Gelegen, Hristiyan cemaatindeki yolsuzlukları, adam kayırmaları yazdığı dosyaların bulunduğu 2 bilgisayarının çalındığını, polisin hala bilgisayarları bulamadığını öne sürdü.

2009 yılında İstanbul'da gözaltına alındığında polisin ve savcılığın kendisine gizli tanık olmayı teklif ettiğini ileri süren Gelegen, bunu kabul etmediğini savundu. Gelegen, İlker Çınar'ın 2004 yılında kiliseden aforoz edildiğini iddia etti.

-Hayrettin Kısa'dan tutuklu sanık Aral hakkında suç duyurusu-

Bu arada Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa'nın, dünkü duruşmada salondan çıkarılırken, "Hayrettin Kısa, kafana sıkacağım senin" diye bağıran tutuklu sanık Varol Bülent Aral hakkında suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.

-Zirve Yayınevi davası-

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüştü. Olaya ilişkin açılan davada, 13'ü tutuklu 19 sanık yargılanıyor.

Muhabir: Yeter Erdine/ Önder Felek

Yayıncı: Cemal Coşkun - MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Zirve Yayınevi'ndeki Cinayetlere İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement