Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi'nde yer alan ve hayvan ıslahı ile beslenmesi konusunda bilgiler veren Zootekni bölümünü son yıllarda tercih eden öğrenci sayısında büyük düşük yaşanırken, 1 ve 2'inci sınıfta hiç bir öğrenci bulunmuyor.GOPÜ bünyesinde 1982 yılında kurulan Ziraat Fakültesi içerisinde, bölgede hayvancılığın yoğunluğu dolayısıyla 4 yıl sonra Zootekni bölümü açıldı. Ziraat Fakültesi bünyesindeki 8 bölümden biri olan Zootekni bölümünde öğrencilere hayvan ıslahı ve beslenmesi konusunda eğitim veriliyor. Geçmiş yıllarda yoğun bir şekilde tercih edilen bu bölümde öğrenciler 4 yıllık eğitim görürken, zaman zaman yoğunluktan dolayı gece eğitimi de verildi. Ancak son yıllarda ise bu bölüme tercih edenlerin sayısında büyük düşüş yaşandı. Bölümün şu anda 1 ve 2'inci sınıfında öğrenci bulunmazken, 3 ve 4'üncü sınıfta ise 30 öğrencinin yer aldığı bildirildi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap, Şu anda bizim üniversitemizde zootekniyi bölümümüzde 3'üncü ve 4'üncü sınıf var. Ama 1 ve 2'inci sınıf yok. Hatta bir dönem hem normal eğitim hem ikinci eğitimle de tüm sınıflarımız doluydu. Ne yazık ki hayvansal üretimle ilgili bölümlerimize öğrenci tercihleri son yıllarda azalıyor. Neden azaldığını anlayamadık. Çünkü bir hayli ihtiyaç var. Belki bir yanlış bilgilendirme var diye tahmin ediyorum. Bu bir zamanlar, 'Ziraat mühendisleri iş bulamaz' gibi bir genel kanı vardı. Belki bundan 10 yıl önce olabilirdi ama son 3-5 yıl içerisinde baktığımızda kesinlikle işsiz, iş bulamayan bir ziraat mühendisi yoktur dedi.
ÇOBAN SIKINTISI YAŞANIYOR
Tokat'ta çoban bulma konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Prof.Dr. Kasap, şöyle konuştu
Türkiye'de bir şey yapamayan, elinden bir şey gelmeyen kişiyi çoban yaparlar düşüncesi yanlış. Yani 'iş bulamazsan git çoban ol' gibi konular yanlış. Bunun okulunun olması kanaatindeyim. Çünkü çobanın sürüyü nasıl besleyeceği konusunda bir miktar bilgisi olmalı. Ne yedirmeli, ne yedirmemeli. Çoban o hayvanların sağlığı konusunda eğitim almalı. Hangi hastalıklarda neler olur, ne tedbirler almalıdır o konuda bilgi olmalı. Doğum ve yavrulama konusunda da çoban yine bir miktar bilgisi olmalı. Çünkü sürü ile iç içesin. Bu yönde Türkiye'mizde çobancılık okulu yani buna benzer 'sürü yönetimi' diye bir meslek yüksekokulunda böyle bir bölüm açılması düşünüldü, planlandı ama hayata geçmedi.
Son Dakika › Güncel › Zootekni Bölümü Öğrenci Bulamıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?