34. Afrika Sağlık Kongresi - Son Dakika
Güncel

34. Afrika Sağlık Kongresi

Sudan Sağlık Bakanı Bahar Idriss Abu Garda, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Sudan'daki vatandaşların da büyük bir endişe yaşadığını belirterek, "Ancak Türk insanı demokrasiyi korumak ve geleceğini kurtarmak konusunda büyük bir zafer kazandı.

20.07.2017 14:21

Sudan Sağlık Bakanı Bahar Idriss Abu Garda, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Sudan'daki vatandaşların da büyük bir endişe yaşadığını belirterek, "Ancak Türk insanı demokrasiyi korumak ve geleceğini kurtarmak konusunda büyük bir zafer kazandı." dedi.

Sudan Sağlık Bakanı Bahar Idriss Abu Garda, Dünya Müslüman Tıp Birlikleri Federasyonu (FIMA), Sağlık Bakanlığı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Hayat Vakfının ortaklığında düzenlenen 34. Afrika Sağlık Kongresi'nin açılışında, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin birinci yılının üzerinden az bir süre geçtiğini söyledi.

15 Temmuz'un çok önemli olduğunu vurgulayan Abu Garda, "Dünya üzerinde, özellikle Sudan'daki kişiler, 15 Temmuz günü çok büyük bir endişe yaşamışlardı. Ancak Türk insanı demokrasiyi korumak ve geleceğini kurtarmak konusunda büyük bir zafer kazandı." diye konuştu.

Afrika'da sağlık sisteminin birçok zorlukla karşılaştığını ve bu zorlukların halen sürdüğünü anlatan Abu Garda, özellikle 5 yaş öncesi çocuk ölümleri, sağlık erişimdeki adaletsizlik ve bulaşıcı hastalıklar konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını vurguladı.

Afrika'nın sağlık konusunda ilerlemek için büyük bir çaba gösterdiğine değinen Abu Garda, şöyle konuştu:

"Doğal afetler, bulaşıcı hastalıklar, sağlık sistemimizde yara açmakta, bu da daha fazla ilerlemeye olan ihtiyacı göstermektedir. Sağlık sistemimizin yapılandırılması gerektiğinin farkındayız. Sadece tedavi değil ama önleyici faaliyetlere de ihtiyaç var. Türk Hükümeti de bu süreçte çok cömert davranmıştır. Tedavi protokolünü gerçekleştirmiştir. Bu da yoksul kişilerin sorunlarına çare getirmiştir. Türkiye'nin bunu yapıyor olmasından dolayı müteşekkiriz duygusu içindeyiz. Tarihsel olarak iyi ilişkilerimiz var, aynı zamanda bir reform gerçekleştirmiş ve bu reformla dünyada kabul edilen reformlar içinde başarılı olmuştur."

"Allah hepinizi korusun"

Somali Sağlık Bakanı Fawziya Abikar Nur da Somali'de uzun yıllar yaşanan iç savaş nedeniyle sağlık sektörünün büyük zarar gördüğünü söyledi.

Bu süreçte Türkiye'nin Somali hükümetine büyük destek sağladığını ve sağlamaya da devam ettiğini belirten Nur, "Somali hükümeti olarak önümüzde uzun bir yolumuz var. Bu iyileşmeyi yapabilmek için olabildiğince adımlar atmak istiyoruz. Türk Hükümetine göstermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyorum ve Allah hepinizi korusun diyorum." diye konuştu.

Nijer Sağlık Bakanı Illiassou Mainassara, sözlerine, "Bu kongreyi, hüzünlü 15 Temmuz'un yarınında, demokrasi şehitlerini anmak için bir vesile olarak görmek isterim." diyerek başladı.

Mainassara, Türkiye'nin yakaladığı ileri teknoloji ve gelişmelerden yararlanmak istediklerini belirterek, "Bütün ülkeler adına halklarımızın sağlıklarının geliştirilmesi için yaptıkları katkılar için Türkiye'ye teşekkür etmek isterim." ifadelerini kullandı.

Ugandalı Bakan'dan "şans" esprisi

Uganda Sağlık Bakanı Sarah Achieng Opendi de konferanstan bir gün önce Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Başbakan Yardımcılığı görevine getirildiğini hatırlattı. Kongrenin 2019 yılında da ülkesinde yapılacağına değinen Opendi, "Bu kongre Sayın Akdağ'a şans getirmiştir. Bakalım bizim ülkemizde ne olacak." diyerek espri yaptı.

Opendi, dünyanın "global bir köy" haline geldiğini vurgulayarak, daha fazla iş birliği yapıp, hastalıklar ve enfeksiyonlardan arındırılmış ülkeler yaratmak gerektiğini dile getirdi.

Opendi, "Batı Afrika'da kolera salgını sadece başladığı ülkede değil, diğer ülkelerde de kolay yayıldı. Dolayısıyla bu noktada ülkeler olarak bizlerin global güvenlik gündeminde birbirimize sarılmamız lazım. Gücümüzü ortak yönetmemiz lazım." diye konuştu.

FIMA'nın faaliyetleri

FIMA Dönem Başkanı Tanveer Zubairi de son 100 yılda Afrika Kıtası'nda sağlık alanında önemli destekler sağlandığını söyledi.

Bu konferansın da sağlık alanında karşılaşılan zorlukları ele almak için önemli bir organizasyon olduğuna değinen Zubairi, özellikle küresel sağlık alanında gözardı edilen konuların burada ele alınacağını bildirdi.

Dünya çapındaki federasyonda yaklaşık 50 bin kişinin insanlara yardım için çalıştığını belirten Zubairi, "Onlar dünyanın neresinde olursa olsun insanlık için çalışıyorlar. Doğal afetlerle karşılaştığımızda FIMA ve diğer kuruluşların doktorlarını orada görmek mümkün." dedi

Zubairi, FIMA'nın son yıllarda özellikle HIV, göz hastalıkları ve yarık dudakla mücadele konularında önemli adımlar attığını ifade etti. FIMA'nın gençlere yönelik eğitim programları bulunduğuna da işaret eden Zubairi, umre kamplarının ikisinin halen Türkiye'de devam ettiğini bildirdi.

Kongre, yarın sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 34. Afrika Sağlık Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement