5 - 11 Mayıs Vakıflar Haftası - Son Dakika
Yerel

5 - 11 Mayıs Vakıflar Haftası

5 - 11 Mayıs Vakıflar Haftası

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Ozat, hizmet verdikleri bölgelerdeki onarıma ihtiyaç olan vakıf eski eserlerin yüzde 90’ının tamamladıklarını söyledi.

05.05.2014 10:54

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Ozat, hizmet verdikleri bölgelerdeki onarıma ihtiyaç olan vakıf eski eserlerin yüzde 90'ının tamamladıklarını söyledi.

5 - 11 Mayıs Vakıflar Haftası nedeniyle Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Samsun Spor, Eğitim ve Tanıtma Vakfı (SAM-SEV), Vakıfbank Karadeniz Bölge Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Vakfı Atatürk Anıtına çelenklerini sundu. Daha sonra Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa Ozat, vakıf çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Vakıflar yönetimlerinin 4 çeşit olduğunu belirten Mustafa Ozat, "Bunlar mazbut, mülhak, cemaat ve yeni vakıflardır. Son yıllarda bazı vakıf eserlerinden bir kısmı harap durumda ve üzerlerinde otlar bitmiş iken, ihya edilip ağlayan eserden gülen esere dönüştürülmüş ve Türkiye genelinde 4 bin civarında vakıf eski eseri onarılmıştır. Bölgemizdeki onarıma ihtiyaç olan vakıf eski eserlerin yüzde 90'nı tamamlanmış, diğerleriyle ilgili ise proje çalışmaları devam etmekte olup, gelecek yıllarda restore edilecektir. Samsun il ve ilçelerinde 2004 yılından bu yana vakıf kültür varlıklarının tamamına yakını restore edilmiştir. Bunlardan bazıları Samsun Büyük Cami, Yalı Cami, İsababa Camii'dir. Samsun İlkadım Seyyid Kutbiddin Camisi'nin restorasyonuna 2013 yılında başlanılmış olup, 2014 yılında tamamlanacaktır. Ayrıca Samsun İlkadım Hançerli Camii, Vezirköprü Tacettin İbrahim Paşa Camii, Aşağı Narlı Köyü Camii, Çarşamba Süleyman Paşa Camii, Ordu Köyü Camilerinin restorasyon projesi hazırlanması işleri devam etmektedir. Samsun İlkadım Kurşunlu Camii'nin 2014 yılında restorasyon projeleri hazırlanacaktır" dedi.

Yapılan sosyal yardımlar hakkında da bilgi veren Ozat, "Vakfiyeler gereği sosyal yardım yani kuru gıda, yemek yardımı, eğitim yardımı ve muhtaç aylığı hizmetleri sürdürülmektedir. Samsun, Ordu ve Sinop illerinde bin 721 kişiye kuru gıda yardımı yapılmakta olup, yıllık maliyeti 560 bin 88 TL'dir. Ayrıca 146 muhtaç kişiye aylık 482 bin 10 TL muhtaç aylığı bağlanmış olup, 516 ilköğretim öğrencisine aylık 60 TL, 64 üniversite öğrencisine aylık 150 TL eğitim yardımı yapılmaktadır. Samsun Saathane Meydanı düzenlemesi kapsamında Vakıf Kültür Varlıklarına bitişik bulunan dükkanların kamulaştırması yapılmış, yıkımları devam etmektedir. Samsun Medrese Camii, Medrese Binası, Şifa Hamamı ve Taşhan'ın projeleri hazırlanarak restorasyonları ve çevre düzenlemesi yapılacaktır. Ayrıca, Samsun İlkadım ilçesi Baruthane mevkiinde bulunan 2 adet vakıf parseli kat karşılığı verilerek inşaatına başlanmış olup, inşaat devam etmektedir. Toplam 454 daire, 14 dükkan, 1 kreş, 1 spor kompleksi bulunmaktadır. Bölge Müdürlüğümüze 170 daire, 13 dükkan ve 1 kreş verilecektir" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 5 - 11 Mayıs Vakıflar Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement