Alman Parlamento Başkanı Milletvekili Dokunulmazlığının Kaldırılmasını İstiyor - Son Dakika
Güncel

Alman Parlamento Başkanı Milletvekili Dokunulmazlığının Kaldırılmasını İstiyor

Federal Almanya Parlamentosu Bundestag'ın Başkanı Norbert Lammert, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini söyledi.

19.03.2016 15:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Federal Almanya Parlamentosu Bundestag'ın Başkanı Norbert Lammert, milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini söyledi. Milletvekillerine tanınan dokunulmazlığın kamuoyunda bir ayrıcalık gibi algılanmaya başlandığını kaydeden Lammert, "Bu durum yük olmaya başladı" dedi.

Dokunulmazlık kamuoyunda ayrıcalık olarak görülüyor

Tagesspiegel gazetesinin Pazar sayısına konuşan Alman Parlamento Başkanı, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasından yana olduğunu dile getirdi. Anayasada yer alan dokunulmazlık ibaresinin bir avantaj olmadığını vurgulayan Lammert, "Dokunulmazlık kamuoyunda milletvekillerine tanınan bir ayrıcalık gibi görülüyor. Dokunulmazlık süreci her zaman büyük ilgi çektiği için, bu kamuoyunda önyargılı kararların verilmesine dönüşüyor ve gerçekte milletvekilleri için yük oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlığın milletvekillerine sağlanan kişisel bir koruma olmadığını belirten Lammert, amacın parlamentonun işlevini yapmasını güvence altına almak olduğunu söyledi.

Parlamento kurum olarak yeterince güçlü

"Benim şahsen dokunulmazlığın kaldırılmasına itirazım yok, çünkü Federal parlamentonun kurum olarak yeterince güçlü olduğuna ve milletvekillerinin dokunulmazlığına ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum" diyen Lammert, Hollanda'da milletvekillerinin dokunulmazlığının olmadığına ancak demokrasinin sorunsuz işlediğine dikkat çekti. Brandenburg Eyalet Parlamentosu'ndaki gibi bir düzenleme öneren Lammert, burada her zaman milletvekillerine yönelik soruşturma yapmanın mümkün olduğunu, sadece parlamento başkanı ya da bir grubun parlamento çalışmalarının etkileneceği yönünde başvuruda bulunması durumunda dokunulmazlığın devreye girdiğini hatırlattı.

Almanya'da geçmişte Sosyal Demokrat Parti milletvekilleri Jörg Tauss ve Sebastian Edathy'nin çocuk pornosu iddiaları üzerine, son olarak da Yeşiller milletvekili Volker Beck'in uyuşturucu bulundurmaktan dokunulmazlığının kaldırılmasıyla milletvekili dokunulmazlığına yönelik eleştiriler dillendirilmeye başlanmıştı. - Berlin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Alman Parlamento Başkanı Milletvekili Dokunulmazlığının Kaldırılmasını İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement