Atıl Kutoğlu Avusturya Modasına Damgasını Vurdu - Son Dakika
Güncel

Atıl Kutoğlu Avusturya Modasına Damgasını Vurdu

Atıl Kutoğlu Avusturya Modasına Damgasını Vurdu

TRT Türk, yurtdışında yaşayan Türklerin başarı öykülerinin anlatıldığı Benim Hikayem'de bu hafta ünlü moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu'nu konuk etti.

11.01.2014 08:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT Türk, üniversite eğitimi için geldiği Avusturya'da "yılın modacısı" seçilen, başta Kraliyet Ailesi olmak üzere dünyaca ünlü model ve sanatçıların tasarımlarını giydiği Atıl Kutoğlu'nun sıra dışı başarı öyküsünü ekranlara getirdi.

TRT Türk, yurtdışında yaşayan Türklerin başarı öykülerinin anlatıldığı Benim Hikayem'de bu hafta ünlü moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu'nu konuk etti.

1968 İstanbul doğumlu olan Atıl Kutoğlu, Alman Lisesi'nden sonra üniversite eğitimi için gittiği Viyana'da ilk defilesini Viyana Belediye Başkanı'nın desteğiyle düzenledi. 1993'te Münih Moda Haftası'nda "en iyi tasarımcı" ödülünü aldı, bir yıl sonra Avusturya'da "yılın modacısı" seçildi. Moda merkezleri arasında yer alan Düsseldorf, Milano ve New York'ta düzenlediği defileler büyük ilgi gördü.

Avusturya Kraliyet Ailesi için özel koleksiyon yapan Kutoğlu, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümünde de "Osmanlı Koleksiyonu" hazırladı. Tasarımlarını dünyaca ünlü model ve sanatçılar giyiyor.

Onun hikayesi şehre ilk geldiği günlerde Viyana Belediye Başkanı ile tramvayda tesadüfen tanışması ve bu sayede ilk defilesini onun desteği ile gerçekleştirmesiyle başladı. Zaman içinde arkadaş çevresini hızla genişletti, üniversiteden mezun olduğunda şehrin ileri gelenleri ile samimi dostluklar kurmuş ve başarı merdivenlerini hızla tırmanmaya başlamıştı.

Özellikle Türk ve Osmanlı motifleriyle bezediği koleksiyonları ile adından söz ettirdi. Avusturya Ticaret Odası onu Avusturya modasının en önde gelen altı modacısından biri seçerek, Paris'te defile yapmasını sağladı. Uluslar arası alanda tanınması bu defileyle gerçekleşti. Dünya medyası koleksiyonuna övgüler yağdırdı.

1993 yılında "en iyi modacı" ödülünü Avusturya prensesinin elinden almasıyla kariyerinde yeni bir sayfa açıldı. Bu tanışıklıkla Avusturya Kraliyet Ailesi onun tasarımların keşfederek, onun imzasını taşıyan kıyafetler giymeye başladı. Bu durum, Avrupa medyasında büyük sükse yaratarak, tüm dikkatleri üzerine çekti. 1999 yılında New York Moda Haftası'na katılmasıyla ünü Amerika Birleşik Devletleri'ne de ulaştı ve merdivenleri hızla tırmanarak bugünlere geldi.

Geleneksel motiflerden yola çıkarak oluşturduğu koleksiyonlarıyla Türk modasını ve Türk tekstilini en iyi şekilde temsil etti. İstanbul'u dünya moda merkezlerinden biri yapmayı hedefleyen İstanbul Moda Haftası'na büyük destek verdi. Defile düzenleyerek, dünya jet sosyetesinden ünlü konukları getirerek, uluslar arası medyada İstanbul modasının gündem oluşturmasını sağladı.

İlk geldiği günlerde kasvetli, gri, soğuk bir şehir gibi gördüğü ve alışmakta zorluk çektiği Viyana'yı şimdi çok seviyor. Viyana'da sanata, sanatçıya, tasarımcıya verilen önem onu çok çekiyor. Kültürel değerlerle bezeli bu şehirde en çok cafe'lerde zaman geçiriyor. Ofisi yerine tasarımlarını cafe'lerde yaptığı, buralardaki entelektüel çevreden beslendiği çok oluyor.

Çekimleri Viyana'da Atıl Kutoğlu'nun ofisi ve sık gittiği mekanlarda yapılan programa özel olarak Büyükelçi Ayşe Sezgin, Avusturya Kültür, Sanat ve Eğitim Bakanı Claudia Schmied, Avusturya Prensesi Monika von Rohan da röportaj verdiler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Atıl Kutoğlu Avusturya Modasına Damgasını Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement