Blackfısh ve The Amstrong Lie 33. İstanbul Film Festivali'nde - Son Dakika
Kültür Sanat

Blackfısh ve The Amstrong Lie 33. İstanbul Film Festivali'nde

Blackfısh ve The Amstrong Lie 33. İstanbul Film Festivali\'nde

33. İstanbul Film Festivali İngiliz Sinema ve Televizyon Akademisi BAFTA ödüllerine aday belgeselleri seyirciyle buluşturacak.

11.01.2014 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 5–20 Nisan tarihlerinde onuncu kez Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilecek 33. İstanbul Film Festivali İngiliz Sinema ve Televizyon Akademisi BAFTA ödüllerine aday belgeselleri seyirciyle buluşturacak. BAFTA'ya "En İyi Belgesel" dalında aday olan filmlerden, insanın doğayla olan çarpık ilişkisini sorgulayan Blackfish ve efsanevi bisiklet şampiyonu Lance Armstrong'un doping skandalının anlatıldığı The Amstrong Lie, 33. İstanbul Film Festivali'nde beyazperdede izlenebilecek.

2014 En İyi Belgesel Oscar'ı kısa listesinde de yer alan Blackfish, balinaların gösteri yapmak için tutsak tutulduğu su parklarından birinde yaşanan ölüm olayından yola çıkarak bu endüstrinin gerçek yüzünü gösteriyor. Yönetmenliğini Gabriela Cowperthwaite'nin üstlendiği Blackfish, şok edici arşiv görüntüleri ve röportajlarla su parklarındaki balinaların "eğlence" adına maruz kaldığı eziyetleri gözler önüne sererken insanın doğayla olan ilişkisinin vardığı noktayı da sorguluyor.

BAFTA Ödülleri'nde "En İyi Belgesel" dalında yarışacak bir başka belgesel, The Armstrong Lie ise kanserle boğuştuktan sonra defalarca şampiyonluk kazanan efsane bisikletçi Lance Armstrong'un doping yüzünden ömür boyu spordan men edilmesinin hikayesini anlatıyor. Armstrong'un, "Kaybetmenin fikrine bile katlanamıyorum; benim için kaybetmek ölüm demek" sözlerinden yola çıkan belgeselin yönetmen koltuğunda Alex Gibney oturuyor. 2008'den 2011'e kadar Arsmtrong'u gözlemleyen yönetmen, ünlü sporcunun benzersiz yükselişi ve düşüşünü anlatıyor. İlk kez Venedik ve Toronto Film Festivalleri'nde izleyici karşısına çıkan filmin yönetmeni Alex Gibney'nin bir önceki belgeseli, Mea Maxima Culpa/ Madonna Ağlıyor 32. İstanbul Film Festivali'nde NTV Belgesel Kuşağı kapsamında izleyicilerle buluşmuştu. The Armstrong Lie da Oscar kısa listesinde yer alan belgesellerden biri.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Blackfısh ve The Amstrong Lie 33. İstanbul Film Festivali'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement