"Çocuklara Yönelik Kitaplarda Titiz Olunmalı" - Son Dakika
Güncel

"Çocuklara Yönelik Kitaplarda Titiz Olunmalı"

"Çocuklara Yönelik Kitaplarda Titiz Olunmalı"

Zambak Yayınları Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, çocuklara yönelik yayınlar konusunda titiz olunması gerektiğini bildirdi.

25.10.2013 13:23

Zambak Yayınları Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, çocuklara yönelik yayınlar konusunda titiz olunması gerektiğini bildirdi.

Zambak Yayıncılık'tan yapılan açıklamada, Zambak Yayınları Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim, yayınların çocuklar üzerinde ciddi etkileri bulunduğunu, bu nedenle anne, baba ve öğretmenlerin çocuklara verilen yayınlar konusunda titiz davranmaları gerektiğini belirtti.

Çocuklara önerilecek yayınların içerik olarak doğru mesajlar vermesi ve onların ruh dünyasında yaralar açmaması gerektiğini vurgulayan Azim, "Çocuk kitapları hayatı şekillendirir. Bu nedenle çocuklar yalanlarla, aldatmacalarla ve boş şeylerle bir zihin karmaşasının içine itilmemelidir. Tercih edilecek eserler, çocukta insani duygu ve değerlerin gelişmesini, sevginin mayalanmasını, kendi değerlerine karşı ilgili ve saygılı olmasını sağlaması gerekmektedir. Çocuk kitapları çocuklar kadar narin olmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

"Kahramanlar doğru seçilmeli"

Çocukların çoğunun eserlerdeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirdiğine işaret eden Azim, "Seçilen kahramanlar olumlu karakterler olmalı. Olumlu ve yapıcı hayat

örnekleri verilmeli. Çocuk kitapları, hurafe ve batıl inançlardan arındırılmalı. Saldırganlık, korku, şiddet, öfke çocuk kitaplarından uzak tutulmalı" uyarısında bulundu.

Azim, sanat ve estetik olarak uygun olmayan resimlerin, çocukların hayal dünyasına zenginlik katacak yerde zarar verebileceğine dikkati çekerek,  çocuklara yönelik eserlerin edebiyatın teorik ve pratik ilkelerine de uygun olması gerektiğini ifade etti.

Ailelerin çocukların ilgi alanlarını belirlemesinin de önemli olduğunu belirten Azim, "Her çocuk, aynı tür yazılardan, eserlerden hoşlanmayabilir. İlgi alanına uygun olmayan eserler, çocuklarda okuma alışkanlığını köreltebilir. Bu konuda ısrarcı olmak yerine, yönlendirici olmak gerekir" yorumunu yaptı.

Çocuk yayınları editörünün veya yayın yönetmeninin hem pedagojiye hem çocuk psikolojisine hem de özellikle çocuk edebiyatının birikimlerine sahip olmasının şart olduğunu vurgulayan Azim, bu alanda köklü olan ve titiz çalışan yayınevlerinin ürünlerinin tercih edilmesi önerisinde bulundu.

- "Aileler kitap okuma konusunda evde uygun zeminler oluşturmalı"

Mehmet Azim, çocuk kitaplarında bulunması gereken özelliklere ilişkin şunları kaydetti:

"Eser, yazım ve noktalama açısından hatasız olmalıdır. Dil bilgisi kurallarına uygun olarak yazılmalı. Eser hazırlarken hangi sınıf ve yaş düzeyine uygun olarak yazıldığı bilinmelidir. Eserlerde işlenen konular ve bunların ele alınış tarzı, çocukların yaş gruplarına uymalıdır. Kahramanlar çocuğun dünyasından olmalıdır. Eserlerde heyecan unsurunun, eser boyunca canlı olması gerekir. Olumsuz tasvirlere yer verilmemeli, eser politik özellikler taşımamalıdır. Özellikle ilköğretimin birinci devresinde devrik cümlelere fazla yer verilmemelidir. İşlenen konular bir bütünlük içinde ele alınmalıdır,  gelişigüzel bir araya getirilip yığılan yazılar olmamalıdır. Eserlerde, çocuklara lakap olarak takılabilecek kahraman isimler bulunmamalıdır."

Kitap seçiminde öğretmen, veli ve çocuğun birlikte karar vermesinin önemli olduğunu belirten Azim, ailelerin kitap okuma konusunda evde uygun zeminler oluşturması gerektiğini dile getirdi.

Mehmet Azim, "Aile büyükleri her şeyden önce örnek olmalıdır. Evde bir kitaplık bulundurmak, belirli saatlerde ailece kitap okumak, kitap hediye etmek okuma alışkanlığının oluşmasında ve kitaba karşı ilginin artmasında en önemli etkendir. Temsil, bu yönüyle anlatmanın önünde gelir. Önce örnek olacağız, sonra yavrularımızdan buna uygun hareket etmelerini isteyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Çocuklara Yönelik Kitaplarda Titiz Olunmalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement