'Çocukluğumuzun Markası' Deyip Satın Aldılar - Son Dakika
Ekonomi

'Çocukluğumuzun Markası' Deyip Satın Aldılar

\'Çocukluğumuzun Markası\' Deyip Satın Aldılar

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Tarafından 39 Milyon Dolarlık Muhammen Bedelle Satışa Çıkarılan Sagra Gıda'ya En Yüksek Teklif 77 Milyon 50 Bin Dolar ile Sanset Turizm ve Tanıtım'dan Geldi.

26.09.2007 02:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 39 milyon dolarlık muhammen bedelle satışa çıkarılan Sagra Gıda’ya en yüksek teklif 77 milyon 50 bin dolar ile Sanset Turizm ve Tanıtım’dan geldi.

Sanset Turizm, Sanovel İlaç ve Galenos Ecza Deposu’nu bünyesinde barındıran yıllık cirosu 550 milyon dolar olan Ürgüplü Toksöz Holding’in şirketleri arasında yer alıyor. Sanset’in yanı sıra Doğuş Çay ve Elvan Gıda’nın da katıldığı ihalenin açık artırma safhasında toplam 629 kez fiyat artışına gidildi. TMSF’nin Sagra ihalesindeki danışmanlığını Garanti Yatırım yaptı.

ÇOCUKLUĞUMUZUN MARKASI: İhaleye Galenos Ecza Deposu Genel Müdürü Zafer Toksöz ile birlikte katılan Sanovel İlaç Sanayi Genel Müdürü Ahmet Toksöz, "Toksöz Holding’i babamız Erol Toksöz kurdu, aile şirketiyiz. Gıdaya girme niyetimiz vardı, Sagra’nın ihaleyle satılacağını duyunca talip olduk. Sagra, çocukluğumuzun markasıydı. Bir marka oluşturmak yıllar alıyor" dedi. Gıda üretiminin de ilaç gibi yüksek standart istediğini söyleyen Ahmet Toksöz, yüksek kalitede üretim yapabileceklerine inandıkları için gıda sektörüne girme kararı aldıklarını belirtti.

YENİ FABRİKA GEREKECEK: Ahmet Toksöz, Sagra’nın ihalesine katılan Sanset Turizm ve Tanıtım’ın 8 yıldır sadece grubun kendi içindeki işlerini yürüten bir şirketi olduğunu belirtti. Sagra’nın mevcut çarkının bir yandan dönmesine çalışırken bir yandan da yeni bir fabrika yapılması gerektiğine dikkat çeken Ahmet Toksöz, şöyle konuştu: "Niyetimiz o bölgede sıfırdan yeni bir tesis yapmak. Şu anda mevcut fabrikayla çarkı döndürebilmek ve kaliteli üretimi sağlamak için de en az 8-10 milyon dolarlık yatırım yapmamız gerekecek. Yeni fabrikayı sanırım iki yıla kadar yaparız. Sagra’nın içinde bulunduğu mevcut arazi 60 bin dönüm ama üretim çok değişik binalara yaygılmış durumda. Arazi elverirse yeni fabrikayı aynı araziye yaparız, elvermiyorsa da bölgede yeni bir yer alırız. Önceliğimiz üretimi tek çatı altına toplamak ve yüksek kaliteli üretim olacak." Halen Sagra’nın mevcut kapasitesinin 30 bin ton olduğunu hatırlatan Ahmet Toksöz, yapılacak yeni yatırımlarla bu rakamın artırılabileceğini, yeni ürünlerin de katkısıyla Sagra’da yıllık ciro beklentilerinin 120 milyon dolar olduğunu söyledi.

45 MİLYON DOLARLA BAŞLADI: Sagra için Elvan Gıda 13 milyon, Sanset Turizm 45 milyon 550 bin, Doğuş Çay ise 45 milyon 600 bin dolar teklif verdi. Açık artırma, verilen en yüksek teklif olan 45 milyon 600 bin dolar bedelle başladı. Açık artırmada, Sanset Turizm’in 70 milyon 50 bin dolar pey sürdüğü anda, Doğuş Çay mola aldı. Verilen molanın ardından devam eden açık artırma, Sanset Turizm ve Tanıtım Ticaret A.Ş.’nin verdiği 77 milyon 50 bin dolar bedelle son buldu. İhalede Elvan Gıda hiç artırımda bulunmadı.

Sagra’nın 70 yıllık üretim mazisi var

SAGRA, 1936’da Ordu’da fındık kırma işi üzerine çalışan bir aile kuruluşu olarak faaliyete başladı. İlk fabrikası, 1946 yılında kuruldu. 1960’da yeni pazarlara yayılma ihtiyacı üzerine, Sagra yılda 45 bin ton fındık işleme kapasitesine sahip yeni bir fabrikayla üretimini artırdı. 70’li yılların sonuna doğru Sagra, kakaolu ürünlere girdi ve Tadelle’ye girdi. Sagra, 1994’te Bayındır Holding bünyesine katıldı. 2000’de çikolata pazarına Tadelle Çikolata Grubu ile girmişti. Ayrıca Türk kahvesi ve hazır kahve pazarına da giriş yaptı. Sagra’nın yönetimi geçen haziranda TMSF’ye geçmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'Çocukluğumuzun Markası' Deyip Satın Aldılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement