Dolar Merkez'e Meydan Okuyor - Son Dakika
Ekonomi

Dolar Merkez'e Meydan Okuyor

Dolar Merkez\'e Meydan Okuyor

Merkez Bankası, iki gündür döviz piyasasına 3.5 milyar doları aşkın müdahalede bulundu.

02.01.2012 17:49  Güncelleme: 08:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası'nın dolarla savaşından şimdilik dolar galip çıkıyor. Merkez Bankası, 2011'in son işlem günü ve yeni yılın ilk günü döviz piyasasına doğrudan müdahalede bulundu.

Banka cuma günü piyasaya 3 milyar dolar döviz sattı. 1,91 seviyesinden başlayan satışla dolar önce 1,85'e kadar indi ama bu yetmedi. Dolar yüklü müdahaleye rağmen yeniden 1,88'in üzerine çıktı.

Yeni yılın ilk işlem gününde Merkez Bankası yine piyayasa doğrudan müdahalede bulunmayı tercih etti. Merkez bu kez 500-600 milyon dolarlık döviz satışı yaptı. 1,89'dan başlayan müdahaleyle dolar ilk etapta 1,87'ye kadar inse de doların soluğu yine kesilmedi. Dolar 1,88'in üzerinde işlem görmeye devam ediyor.

YÜKSELİŞİ Mİ ENGELLEDİ?

Bankacılar, Merkez'in döviz satışlarıyla kurda daha ciddi bir yükselişi engellemiş olabileceğine de dikkat çekiyor.

MERKEZ NEDEN MÜDAHALE EDİYOR?

Merkez Bankası'nın piyasaya doğrudan müdahalesinin arkasında birkaç sebep yatıyor. Doğrudan müdahalenin nedenleri şöyle...

Kurdan kaynaklanacak enflasyon baskısını azaltmak: Merkez Bankası, temel hedefi olan fiyat istikrarını zedeleyecek enflasyon artışına karşı önlem almak istiyor.

Piyasaya mesaj vermek: Merkez belirli bir kur hedefi olmasa da, "1,90'ın üzerini istemiyorum" mesajını veriyor.

Spekalif atakların önünü kesmek: Kurda oluşacak spekülatif bazlı ani yükselişlerin önüne geçmek için Merkez "Ben buradayım" diyor.

REZERV 90 MİLYAR DOLARIN ALTINA İNDİ

Merkez Bankası'nın piyasaya müdahaleleri öncesi toplam rezervi 93 milyar dolar düzeyindeydi. Müdahaleler sonrası Merkez'in rezervleri de 90 milyar doların altına indi.

BAŞKAN 'TL YARIŞAMAZ' DEMİŞTİ

Merkez Bankası'nın hamlelerine rağmen doların bir türlü düşmemesi Başkan Erdem Başçı'nın sözlerini akıllara getirdi. Başçı geçen haftaki açıklamasında, TL'nin Euro'ya karşı sağlam durabileceğini, dolar ile yarışamayacağını söylemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dolar Merkez'e Meydan Okuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement