EDİRNE Selimiye Camisi'nde görüntü kirliliği - Son Dakika
Güncel

EDİRNE Selimiye Camisi'nde görüntü kirliliği

Selimiye Camisi'nde görüntü kirliliğiEdirne'de UNESCO dünya kültür mirasları listesinde bulunan yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği tarihi Selimiye Cami bahçe duvarlarına sprey boyalarla yazılan yazılar görüntü kirliliğine neden oldu.

11.07.2019 11:01  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selimiye Camisi'nde görüntü kirliliği

Edirne'de UNESCO dünya kültür mirasları listesinde bulunan yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği tarihi Selimiye Cami bahçe duvarlarına sprey boyalarla yazılan yazılar görüntü kirliliğine neden oldu. Yazıların tarihe yapılan saldırı olduğunu söyleyen Edirne Turizm Kültür Sanat Derneği Başkanı Adnan Akıncıoğu, UNESCO listesinde bulunan Selimiye Cami sadece Edirne'nin değil ülkenin hatta dünyanın göz bebeğidir. Yılda 1 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi çeken tarihi yapının bahçe duvarları kendini bilmez kişi ve kişiler tarafından sprey boya ile saldırıya uğraması kent turizmine zarar vermektedir dedi.

Mimar Sinan'ın, Ustalık eserim dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ve 1 milyon turistin ziyaret ettiği tarihi Selimiye Camisi, bahçe duvarlarına son dönemlerde sprey boyalarla yazılan çeşitli yazılar, görüntü kirliliği yaratırken, tepkilere neden oldu. Selimiye Camisi meydan düzenlemesi nedeniyle bir bölümü yıllardır kapalı bulunan caminin bahçe duvarlarındaki yazılar, çevre esnafı ve sivil toplum örgütü üyelerini harekete geçirdi. Yazıların yerli ve yabancı turist tarafından şaşkınlıkla karşılandığını anlatan kent sakinleri, yapanların cezalandırılmasını ve önlem alınmasını istedi.

Edirne Turizm Kültür Sanat Derneği Başkanı Adnan Akıncıoğu, tarihi caminin bahçe duvarlarına sprey boyalarla yazılan yazıların tarihe yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Akıncıoğlu, UNESCO listesinde bulunan Selimiye Camisi sadece Edirne'nin değil ülkenin hatta dünyanın göz bebeğidir. Yılda 1 milyon yerli ve yabancı ziyaretçi çeken tarihi yapının bahçe duvarları kendini bilmez kişi ve kişiler tarafından sprey boya ile saldırıya uğraması kent turizmine zarar vermektedir. Yazılan yazılar tarihe yapılan saldırıdır. Selimiye Camisi kubbesi, minareleri ve genel yapısıyla eşi benzeri olmayan mimari bir yapıdır. Osmanlı'nın en belirgin izlerini taşıyan bu yapıya bunu yapan kişi ya da kişilerin bir an önce bulunması ve cezalandırılması gerekir dedi.

'DİLEK DUVARI GİBİ OLMUŞ'

Edirne Tanıtma Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, yazıları gören turistlerin tepki gösterdiğini anlatarak, önlem alınmasını istedi. Dinar, UNESCO listesine girmiş, dünyanın göz bebeği, Türkiye'nin de gururu Selimiye Camisi'nin etrafında bu yazılar ve görüntü kirliliği olmaması gerekiyor. Yazanlara diyoruz ki, gelin eğer siz bir şeyler yazacaksanız, içinizi dökecekseniz defteriniz kaleminiz bizden dilediğinizi yazın. Gelen misafirler öncelikle bu yazı kirliliğini görüyorlar ve turistlerin tepkisini çekiyor. Sadece Selimiye değil tarihi eserlerimizin etrafına bu tür yazılar yazmayalım. Burada bakıyoruz, derdini ilan etmiş, aşkını yazmış, tuttuğu takımı yazmış burası bir dilek duvarı gibi olmuş. Tekrar diyorum bu kadar çok yazı yazmak istiyorsanız defteriniz kaleminiz bizden,dilediğiniz gibi yazın. Burada yazılar kötü amaçlı yazılmasa da iyi bir şey değil, bu kötü bir görüntü ortaya çıkıyor dedi.

Selimiye Camisi'nin çarşısı Arasta esnaflarından Arif Meriç, Bu dünyanın harikası, incisi Selimiye'ye bu görüntüler hiç yakışmıyor. Dünyada Mekke, Medine, Kudüs ve Edirne Selimiye diye geçer. Buraya dünyanın dört bir yanından yerli ve yabancı turistler akın akın geliyorlar. Tarihimize karşı yapılan büyük bir saygısızlık var, bu beni çok üzüyor. Taşların etrafına bir bakın Selimiye bunu hak etmiyor. Ben burada bir esnaf olarak diyorum ki, Selimiye bizim gözümüzün bebeğidir, ona çok iyi bakmalıyız. Yalnız biz değil, bütün dünyanın güzü Selimiye'dedir. Bu yazılarla ilgili şunu söylemek isterim ki, bu yazıların en kısa zamanda silinip ve bundan sonrada yazılmaması için bir şeyler yapılmalı. Yetkililere buradan sesleniyorum, bir tanecik Selimiye'miz var şeklinde konuştu.

EDİRNE Selimiye Camisi\'nde görüntü kirliliği
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel EDİRNE Selimiye Camisi'nde görüntü kirliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement