Fındık Üreticisine Külleme Hastalığı Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Fındık Üreticisine Külleme Hastalığı Uyarısı

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele konusunda uyarıda bulundu.

08.04.2018 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerine külleme hastalığıyla mücadele konusunda uyarıda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, fındıkta külleme hastalığının bulaşık olan yapraklarda zamanla lekeler kahverengi renk aldığı, yaprakların matlaşmaya başladığı ve ilerleyen dönemde de kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, hastalığın tüm fındık üretim alanlarında ekonomik zarara neden olduğu vurgulanarak, "Bu nedenle üreticilerimiz bu dönemde bahçelerini kontrol etmeli, yüzde 50'den fazla çotanak bağlama dönemine gelmiş olan bahçelerde tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri ile koruyucu ilaçlama yapılmalıdır. Hastalık belirtileri görülmeye devam ettiğinde tavsiye edilen tedavi edici bitki koruma ürünleri ile ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır." denildi.

İlaçlamalarda atomizör kullanılacaksa ocak başına en az 1 litre ilaçlı su, motorlu pülverizatör kullanılacaksa en az 2 litre ilaçlı su olacak şekilde, ağaçlara dipten başlanarak yıkama şeklinde uygulanması istenilen açıklamada, şunlar vurgulandı:

"İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Arıların zirai mücadele ilaçlarından zarar görmelerini asgari düzeyde tutmak için arıcılık yapanların kovanlarını ilaçlama sahasının dışına çıkarmaları gerekmektedir. Uygulamada kalıntı riski göz önüne alınarak ilaçlı mücadelenin hasattan 1 ay öncesine kadar tamamlanması gerekmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fındık Üreticisine Külleme Hastalığı Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement