G20 Liderler Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika
Ekonomi

G20 Liderler Zirvesi'ne Doğru

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde kamuda açık veri uygulamalarını hayata geçireceklerini belirterek, "Bu bağlamda, kamu veri merkezlerinin bütünleştirilmesi ve etkin hizmet verilmesi amacıyla Kamu Bulutu Projesini başlatacağız" dedi.

14.11.2015 11:36

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde kamuda açık veri uygulamalarını hayata geçireceklerini belirterek, "Bu bağlamda, kamu veri merkezlerinin bütünleştirilmesi ve etkin hizmet verilmesi amacıyla Kamu Bulutu Projesini başlatacağız" dedi.

Antalya'nın Belek turizm bölgesinde, Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 toplantıları kapsamında, UNDP, OECD ve G20 Türkiye Dönem Başkanlığı tarafından düzenlenen, "Açık Veri: Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Güçlü Büyümenin Anahtarı" konulu konferans gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 yılı aşkın süredir AK Parti hükümetleri olarak kamuda şeffaflığı ön planda tuttuklarını, çünkü şeffaflığı, demokratik bir toplumda, yöneticilerin hesap verme sorumlulukları bakımından olmazsa olmak bir unsur olarak gördüklerini söyledi.

Şeffaflığın sadece adalet için değil, verimlilik açısından da gerekli olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bilindiği üzere, şeffaflık, kamu kaynak, imkan ve uygulamalarının bireysel menfaatler için kullanılmasının önüne geçecek ve haksız rekabeti önleyerek, sağlam sürdürülebilir ve bütüncül büyümenin temel bir unsuru olarak da ele almaktayız" dedi.

İktidara geldikleri ilk yıllarda, sadece Türkiye'de değil, genel olarak tüm dünyada, kamuda şeffaflık denildiğinde iş ve işlemlerin şeffaf hale getirilmesi, bütçe gerçekleşmeleri, yatırım ve harcamaların herkese açık olması gibi, kapsam olarak sınırlı bir kavramın anlaşıldığını belirten Yılmaz, ancak aradan geçen zaman içinde "kamuda şeffaflık" kavramının daha ileri boyutlara taşındığını söyledi.

AK Parti'nin, 1 Kasım 2015 genel seçimi öncesi açıkladığı seçim beyannamesinde, bu temel unsurlara ilave olarak, kamu şeffaflığı güvenlik hizmetlerinden, yargı mekanizmalarının daha şeffaf hale getirilmesine kadar genişletildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ayrıca kamuda şeffaflığın bir diğer önemli ayağı olan ve bu konferansın da temasını teşkil eden açık veri konusuna da özel bir bölüm ayırdık. Seçim beyannamemizde açıkça görüleceği üzere, ilerleyen dönemlerde kamuda veri uygulamalarını hayata geçireceğiz. Bu bağlamda, kamu veri merkezlerinin bütünleştirilmesi ve etkin hizmet verilmesi amacıyla Kamu Bulutu Projesini başlatacağız. Sadece kamu idarelerinde politika oluşturma ve uygulama süreçlerinde kalitenin artırılması için değil, gerek akademik araştırmalar gerekse de sivil toplumun çalışmalarına da yardımcı olacağının bilincinde olarak, kamu tarafından üretilen verilerin sağlıklı şekilde tutulması, sınıflandırılması, güvenli erişimin sağlanması öncelik verdiğimiz alanlardır."

İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı

Yılmaz, bir dönüşüm programı olarak hazırlanan "İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı" ile de paylaşımcı, güvenilir verilerin kalitesinin ve sayısının artırılması, ulusal ve uluslararası ihtiyaçlar doğrultusunda üretilmesi gereken veri yelpazesinin genişletilmesi ve idari kayıtların sağlıklı bir şekilde tutulmasını amaçladıklarını dile getirdi.

Türkiye'de kayıt dışı ile mücadelede istatistiklerin daha güvenli hale getirilmesi için, Türkiye İstatistik Kurumu ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayınlanan tüm verileri ve istatistikleri tek çatı altında toplayan bir internet portalı kurulacağını da belirten Yılmaz, "Uluslararası veri gönderim sistemini kuracak, veri gönderiminin bu sistem üzerinden yapılmasını sağlayacağız" dedi.

Yılmaz, resmi istatistik üretim sürecinde yer alan kurum ve kuruluşların idari kayıtlarının istatistik üretiminde kullanılması için, TÜİK'in kullanımına açılmasının sağlanacağını söyledi.

Açık veri konusunda prensipler seti

Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı süresince, açık veri konusunun öncelikli konu olarak ele alındığını, bu kapsamda G20 Yolsuzlukla Mücadele Çalışma Grubu tarafından prensipler seti oluşturulduğunu ifade eden Yılmaz, bu prensiplerin G20 bakanlar seviyesinde uygun görüldüğünü ve liderlerin onayına sunulduğunu bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, "İnşallah yarın başlayacak olan Liderler Zirvesi'nde bu prensiplerin onaylanarak tüm G20 ülkeleri için model teşkil edeceğini düşünüyoruz. Bu prensipler, Türkiye dönem başkanlığı ile birlikte özellikle Meksika, ABD, Kanada ve Almanya'nın katkıları ile hazırlanmış ve çalışma grubunda nihai hale getirilmiştir" dedi.

OECD Genel Sekreteri Gurria

OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria da yaptığı konuşmada, açık verinin, dinamik ve kapsayıcı büyümeyi teşvik eden en önemli araçlardan biri olduğunu dile getirdi.

Açık veri kullanımı sayesinde vatandaşların ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılacağını ve politik kararlar alınırken daha açık bir şekilde hareket edilebileceğini belirten Gurria, "Bu konu fırsat konusudur. Haydi gelin hep beraber bu fırsatı yakalayalım. Ortaklaşa arzumuzu özel sektör, devlet, sivil toplum kuruluşları olarak daha iyi bir yaşam için daha açık verileri kullanıma sunalım" ifadelerini kullandı.

Gurria, devletin açık veri kullanımı ile bilgi ve bilgi birikimine eşit şekilde erişim sağladığını ve gözden kaçabilecek sorunların da fark edilmesini kolaylaştırdığını anlattı. Açık verilerin ayrıca var olan sorunlara çözümler geliştirilmesini sağladığını aktaran Gurria, şöyle devam etti:

"Açık veri, politikaları daha etkin kullanmamızı sağlıyor. Bu kısım özellikle çok önemli diye düşünüyorum. Çünkü krizlerin hep şunu gösterdiğini görüyoruz, eşitsizlikler artıyor, güven çöküyor. Haliyle yüz küsur yıllık kurumlara güven kaybı oluşuyor. Bu vesileyle Türkiye G20 başkanlığını tebrik etmek istiyorum. Bu önemli gündem maddesini G20 gündemine getirmek için çabaladı. Açık veriler tabii ki veri korsanlığını ortaya çıkarabilir, kurumları da tehlikeye atabilir. Ülkeler zaten bu sorunları çözmek istiyor. Dün Paris'te meydana gelen olaylar da özel hayatın korunması ve güvenlik konularını yeniden gündeme getirdi. Bu iki şeyi nasıl sağlayacağız. Veriler ile otoriteler vatandaşların güvenliğini sağlayacak ve eş zamanlı olarak vatandaşların özel hayatını koruyacak şekilde sağlanmalı."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi G20 Liderler Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement