Hırsızlıkla Suçlanan Kadın, Kleptoman Olduğunu Söyledi - Son Dakika
Güncel

Hırsızlıkla Suçlanan Kadın, Kleptoman Olduğunu Söyledi

İzmir'de, 40 yaşındaki H.S.adlı kadın hakkında, alışveriş bahanesiyle gittiği ayakkabı mağazasında bir başka müşterinin içinde 800 lira bulunan çantasını çaldığı iddiasıyla, 2 ile 5 yıl arası hapis cezası istemiyle dava açıldı.

09.10.2011 13:06

İzmir'de, 40 yaşındaki H.S. adlı kadın hakkında, alışveriş bahanesiyle gittiği ayakkabı mağazasında bir başka müşterinin içinde 800 lira bulunan çantasını çaldığı iddiasıyla, 2 ile 5 yıl arası hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuksuz yargılanan 3 çocuk annesi H.S., kleptoman (çalma hastası) olduğunu söyledi. Mahkeme, rapor için kadını Adli Tıp Kurumu'na sevk etti.

Y.Y., kızkardeşi ile birlikte, geçen yıl Kemeraltı Çarşısı'nda bir ayakabı mağazasında alışveriş yaparken koltukların yanına bıraktığı, içinde 800 lira, iki cep telefonu ve otomobilinin anahtarı bulunan çantanın yerinde olmadığını gördü. Şikayet üzerine harekete geçen polis, eşkale uyan H.S.'yi gözaltına aldı. Çantası çalınan Y.Y., şüpheli H.S.'yi teşhis edip şikayetçi oldu. Tutuklanma istemiyle Adliye'ye sevk edilen H.S., hakime, çantayı çalmadığını söyledi. Resmi bir kurumda çaycılık yapan H.S., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'hırsızlık' suçundan hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan H.S., ifadesinde çantayı yine çalmadığını yineledi. H.S., "Geçen yıl 3 iç çamaşırı çalmaktan dolayı da yargılandım. Ben kleptomanım var. Bu konuda tedavi görüyorum. Bir mahkemeden de hatta bu raporum sebebiyle ceza almadım. Ancak Kemeraltı'nda şikayetçiye ait çantayı aldığımı kabul etmiyorum. İşyerinden çıkıp, Kemeraltı'nda alışveriş yaptım, ardından da kuaföre gidip saçlarımı yaptırdım. Şikayetçinin beni teşhis etmesini kabul etmiyorum. Ben de onun hakkında iftira atmaktan şikayetçiyim. Çantasını çaldığımı ispat etmesi gerekir. Hastalığım sebebiyle çalıp unuttuğum olmaz" dedi.

Çantası çalınan Y.Y. ise "Ayakabı mağazasında çalınan çantam iade edilmedi. Olay anını farketmedim. Şikayetçiyim. Davaya katılmak istemiyorum. Benim çantamın içinde 800 lira para, değerleri 400 lira olan 2 cep telefonu ile kimliklerim vardı" dedi.

Tanık olarak dinlenen mağaza görevlisi ise kasada olduğunu, sanığın bir çanta omuzunda, bir çanta da elindeyken mağazadan çıkıp gittiğini söyledi. Sanık avukatı da müvekkilinin eşinin tüccar, kendi gelir durumlarının da iyi olduğunu söyledi. Avukat, müvekkilinin 2-3 yıldır 'dürtü denetim bozukluğu' rahatsızlığı olduğunu, bu rahatsızlığını da küçük bedelli eşyaları çalmakla gidermeye çalıştığını vurguladı. H.S.'nın avukatı, bu rahatsızlığı nedeniyle müvekkiline ceza verilmesine yer olmadığına dair daha önce alınmış kararı ibraz etti.

Mahkeme, sanık H.S.'nın bu olay nedeniylle cezai ehliyetini etkileyecek şekilde akıl hastalığı olup olmadığı yönünde rapor alınması için Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar verip, duruşmayı erteledi.

--- KUTU ---

Kleptomani nedir

İHTİYACI olmadığı, hemen kullanmayacağı halde ve maddi değeri nedeniyle satma düşüncesi olmadan bir takım nesneleri izinsiz olarak alarak, onlara sahip olma şeklinde bir dürtü kontrol bozukluğudur. Kişinin aslında o malı satın alabilecek yeterli maddi birikime sahip olduğu, ancak buna rağmen bu davranışı gerçekleştirdiği gözlenmiştir. Bu davranış daha önceden düşünülmemiş ve planlanmış olarak, aniden gerçekleştirilir. Birey bu davranışın yanlış ve uygunsuz olduğunun bilincindedir. Kişiler bu davranışı gerçekleştirmek için başkalarından yardım istemezler. Rahatsızlığın çocuk yaşlarında başladığı belirlenmiştir. Kişi bu davranışı gerçekleştirmeden önce, yoğun bir gerilim hisseder. Bu davranış akabinde, mutluluk, rahatlama ve büyüklük hissi içine girmektedir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık dört kat daha sık görülmektedir. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hırsızlıkla Suçlanan Kadın, Kleptoman Olduğunu Söyledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement