İktisadi Kalkınma Vakfı Basın Duyurusu - Son Dakika
Güncel

İktisadi Kalkınma Vakfı Basın Duyurusu

İKV "AB Dönem Başkanlıkları ve Türkiye" projesi kapsamında Litvanya'nın Başkenti Vilnius'ta bir Konferans Düzenliyor

23.10.2013 15:04

"22'inci Faslın açılmasını Memnuniyetle Karşılıyoruz"

AB Genel İşler Konseyi'nin Türkiye'nin katılım müzakerelerinde bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu ile ilgili 22inci faslın açılmasına karar vermesi memnuniyet vericidir. Faslın resmi açılışı 5 Kasım'da bakanlar arası konferansta yapılacaktır. Faslın açılmasına 25 Haziran'da yapılan Konsey'de karar verilmiş, ancak faslın resmi açılışı 2013 ilerleme raporunun açıklanması sonrasına ertelenmişti.

Hükümetin 30 Eylül'de açıkladığı demokratikleşme paketinin AB katılım müzakerelerinde yaklaşık 3 yıllık bir aradan sonra yeni bir faslın açılmasında etkisi olduğu muhakkaktır. AB siyasi kriterlerinin temelini oluşturan tüm vatandaşları kucaklayan katılımcı ve müzakereci bir demokrasi, temel hak ve özgürlükler ve adil, etkili ve tarafsız bir yargı sisteminin güvenceye alınmasına yönelik olarak, bundan sonra da ileri adımların atılması gerekmektedir.

22inci faslın müzakerelere açılmasını diğer fasılların da takip edeceğini ve katılım müzakerelerinin makul bir süre içinde, yakın gelecekte nihai hedef olan tam üyelik ile sonuçlanacağını ümit ediyoruz. AB ile arasında bir ortaklık ilişkisi bulunan ve bunun son aşaması olarak gümrük birliğine giren Türkiye'nin, tüm AB mekanizmaları ve karar alma süreçleri içinde olmasını sağlayacak tam üyeliğin en kısa zamanda gerçekleşmesi her iki taraf için de bir kazan-kazan durumu oluşturacaktır. Tarihte olduğu gibi Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır ve geleceğin Avrupa'sının şekillenmesinde katkısını sunacaktır.

İktisadi Kalkınma Vakfı, "AB Dönem Başkanlıkları ve Türkiye" projesi kapsamında, Temmuz 2013'ten beri altı aylık bir süre için AB Bakanlar Konseyi dönem başkanlığını yürüten Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, Vilnius Üniversitesi ile işbirliği içinde "Türkiye ve AB arasında 50 yıllık ortaklık: Üyelik zamanı" adlı bir konferans düzenlemektedir. Konferans 24 Ekim 2013 Perşembe günü gerçekleştirilecektir. Konferansın açış konuşmaları Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Enstitüsü Direktörü Prof. Ramunas Vilpisauskas, Türkiye'nin Litvanya Büyükelçisi Akın Algan ve İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu tarafından yapılacaktır. Açış konuşmalarını takiben Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye konusunda dünya çapında tanınmış tarihçi Prof. Dr. Feroz Ahmad, Vilnius Üniversitesi Avrupa Çalışmaları bölümü başkanı Prof. Gediminas Vitkus, İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Dışişleri eski Bakanı Prof. Mümtaz Soysal, Avrupa Adalet Divanı yargıcı Prof. Vilenas Vadapalas ve Mete Meleksoy Türkiye AB ilişkileri ve hukuki, ekonomik ve siyasi gelişmeler konusunda konuşmalar yapacaktır. İKV'nin bu projesi kapsamında AB dönem başkanlığını yürüten ülkelerde düzenlenen konferans ve seminerler ile AB kamuoyuna yönelik olarak Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkında farkındalık yaratılması amaçlanmaktadır. İKV heyeti Vilnius'taki konferanstan sonra Letonya'nın başkenti Riga'ya geçerek, Riga Hukuk Fakültesi'nde de bir seminer verecektir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İktisadi Kalkınma Vakfı Basın Duyurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement