Ipsos'un Geliştirdiği Next Connect, Markalara İletişim Süreçlerinde Yol Gösterecek - Son Dakika
Güncel

Ipsos'un Geliştirdiği Next Connect, Markalara İletişim Süreçlerinde Yol Gösterecek

Ipsos\'un Geliştirdiği Next Connect, Markalara İletişim Süreçlerinde Yol Gösterecek

Araştırma şirketi Ipsos ASI tarafından iletişim yatırımının geri dönüş potansiyelini belirlemek için geliştirilen Next Connect, markalara iletişim sürecinde yol gösterecek.

19.07.2012 13:41

Araştırma şirketi Ipsos ASI tarafından iletişim yatırımının geri dönüş potansiyelini belirlemek için geliştirilen Next Connect, markalara iletişim sürecinde yol gösterecek.

Next Connect'in tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ipsos KMG Reklam Araştırmaları Genel Müdürü Özlem Bulut, Next Connect'in, Ipsos ASI'nin online iletişim test modeli olduğunu söyledi.

Bulut, tüketici ile bağlantı kurmak için uygulanan yöntemle bir reklamın sadece marka ve iletişimine yaptığı etkiyi değil, aynı zamanda bu etki ile tüketicinin marka tercihinin değişip değişmediğini, gerçekten kalıcı bir iz bırakıp bırakmadığının ölçüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Reklamın başarı tanımında iki ana boyut var. Reklam akılda kalmalı, hatırlanmalı, bu hatırlama mutlaka markalı olmalı. İkinci olarak da reklam tüketiciyi ikna etmeli, markayı satın almaya ve yüksek marka değerine. Ipsos ASI'nin bu reklam başarı ölçütlerine Next Connect ile yeni kriterler ekleniyor. Güvenilir bir kaynaktan gelen bilgi çok daha güçlü ve güvenilir bir etki yaratıyor. Reklamın satış üzerinde etkisinin yanı sıra marka değerine katkısı da tek bir endeks ile ölçümleniyor. Yeni bir araştırma modeli olarak, Next Connect'in diğer bir önemli avantajı da mecra sinerjisinin ölçümlemeye ve geleceğe yönelik simülasyon yapmanızı mümkün kılması. Çoklu mecra kullanılan kampanyaların testinde, tek tek mecraların performansını analiz edebilmek de mümkün."

Bulut, Next Connect'in, reklamları ve test edilmesi istenilen diğer iletişim unsurlarını gerçek hayatta tüketicilerin deneyimledikleri şekilde gösterdiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Tüketiciler, markalar, reklamlar ve sinema filmleri hakkında online bir araştırmaya davet ediliyor. Bu girişin ardından farklı markaların, farklı mecralarda reklamlarını ve seçtikleri bir filmin fragmanını izliyorlar. Çoklu mecrada çoklu reklam izleme sayesinde kişiler hangi markaya-hangi reklama dair araştırmaya katıldıklarını bilmezler, 'çok sesli bir kalabalık' sağlanarak tüketicilerin bir reklama odaklanmaması sağlanıyor. Böylelikle tüketiciler, markalara ve marka mesajlarına gerçek hayatta alışık oldukları şekilde maruz kalıyorlar. İnteraktif tasarımı ile 2011'de ARF Great Mind ödülü kazanan Next Connect ile ilgili olarak araştırmaya katılan kişilerden harika geri dönüşler aldık. Araştırmaya katılan kişiler diğer online araştırma testlerine göre Next Connect'i yüzde 50 daha eğlenceli buluyor. Yüzde 80'i tekrar katılmak istediğini belirtiyor. 2012'in ilk 5 ayında 8 milyon adet reklam yayınlandı. Geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 16 büyüme görülüyor. Türkiye'de televizyonda yayınlanan reklamların ortalama hatırlanma oranı ise yüzde 33"

İlk 5 ayda tüketicilerin spontan olarak 430 televizyon reklam kampanyasını hatırladığını dile getiren Bulut, içlerinden de sadece yüzde 10'unun hatırlandığı dönemde yüzde 3'lük hatırlanma seviyesini yakalayabildiğini anlattı.

Bulut, Ipsos araştırmalarının dünyada ve Türkiye'de bir reklam başarısı için sadece hatırlanmanın yetmediğini ortaya koyduğunu vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

"Hatırlanmanın mutlaka markalı olması- reklamın markasının akılda kalması gerekiyor. Artık bu da yeterli değil, reklamınız 'paylaşım yaratma' becerisi önemli. Reklam ağızdan ağza dolaşıyor, sosyal medya da paylaşılıyor mu- Reklamın

're-transmission' gücü varsa mesajını daha etkin ulaştırıyor. Çünkü reklam gerçek dünyada ya da sanal dünyada paylaşılmışsa, tüketiciler güvendikleri, sevdikleri bir arkadaştan gelen bilgiye güveniyor."

-"Ramazanda iletişim yapan markalar kazanıyor"-

Ipsos KMG Reklam Araştırmaları Direktörü Yasemin Özen ise, 2008'den bu yana kategorilerden bağımsız olarak reklamların bilinirlik ve beğeni düzeylerinin izlenmesi amacıyla haftalık olarak AD WATCH çalışması yürütüldüğünü belirterek, Türkiye'de hedef kitlesine ulaşan etkili kampanyaların ortak özellikleri hakkında bilgi verdi.

Ramazanda iletişim yapan markaların kazandığını anlatan Özen, şunları kaydetti:

"Önümüz Ramazan ve biliyoruz ki Ramazan ayının medyadaki yansımaları önemli. Ramazanda insanların sofra, dolayısıyla ekran karşısında olduğu iftar saati bir nevi prime time'a dönüşüyor.İnsanlar daha fazla dışarıda vakit geçiriyor, iletişim tonu değişiyor ve geçmişe özlem artıyor. Duygusal iletişim ağır basıyor. 2011'de televizyon yatırımlarının yüzde 43'ü ramazan döneminde gerçekleştirildi. Ramazanda iletişim yapan markalar hane başına satın alım miktarlarını arttırarak büyüdü. Ramazan ayı bayram öncesi dönemi de kapsadığı için 2011 yılında ortalama bir aya kıyasla en fazla şeker, dondurma, çikolata kategorileri farklılaşarak öne çıktı."

Muhabir: Semra Orkan

Yayıncı: Hülya Ertan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ipsos'un Geliştirdiği Next Connect, Markalara İletişim Süreçlerinde Yol Gösterecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement