Italya'daki G7 Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Italya'daki G7 Zirvesi Sona Erdi

- İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin basın toplantısı İtalya'daki G7 Zirvesi sona erdi -Liderler terörle mücadele konusunda uzlaşırken, iklim değişikliği üzerinde bir uzlaşıya varamadı -İtalya Başbakanı Gentiloni: -"İnanıyorum ki, zirvenin en önemli sonucu terörle mücadele konusunda...

27.05.2017 18:36

- İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin basın toplantısı İtalya'daki G7 Zirvesi sona erdi

-Liderler terörle mücadele konusunda uzlaşırken, iklim değişikliği üzerinde bir uzlaşıya varamadı

-İtalya Başbakanı Gentiloni:

-"İnanıyorum ki, zirvenin en önemli sonucu terörle mücadele konusunda varılan mutabakat oldu"

-" (Paris İklim Anlaşması) ABD'nin buna yönelik iç değerlendirmesinin bir an önce sonuçlanmasını ümit ediyorum"

TAORMİNA (AA) – Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, bugün yapılan kapanış oturumlarıyla sona erdi.

Almanya, ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve AB liderlerinin, İtalya'nın ev sahipliğinde buluştuğu 43. G7 Liderler Zirvesi, terörle mücadele hususunda tam mutabakat ile sona ererken, göç sorunu ve serbest ticaret konularında kısmi ilerlemelerin kaydedildiği ancak iklim değişikliği konusunda ise anlaşmazlıkların giderilemediği bir zirve olarak tamamlandı.

Sicilya adasındaki tatil beldesi Taormina'da iki gündür G7 Zirvesi'ne ev sahipliği yapan İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, zirvenin sonucuna ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Gentiloni, Taormina'nın zirveye yaptığı ev sahipliğiyle bu etkinliğin kazananlarından olduğunu, emeği geçenlere teşekkür etti.

Bu G7 Zirvesinin daha zor geçeceği düşüncesi olmasına karşın zirvede açık ve samimi şekilde her konunun ele alındığını aktaran Gentiloni, aralarında ciddi bir yarık oluşmadığını söyledi.

Taormina'daki zirvede yoğun ve gerçek tartışmaların yaşandığını belirten Gentiloni, "İnanıyorum ki, zirvenin en önemli sonucu terörle mücadele konusunda varılan mutabakat oldu" dedi.

Terörle mücadele konusunda Manchester'daki bombalı saldırı ve son olarak Mısır'daki Kıpti Hristiyanlara yönelik saldırının ertesindeki vardıkları mutabakatın önemine vurgu yapan Gentiloni, bu mutabakatın aşırıcılar ve internetin kötü faaliyetler için kullanılmamasına yönelik internet sağlayıcıların uyması gereken bir iz bırakacağını dile getirdi ve "Terörizmin, internetten faydalanacağı unsurların kaldırılmasına yönelik karar aldık" ifadesini kullandı.

-"G7'den bütün sorunlara çözüm bulmayı beklemiyordum"

İtalya Başbakanı, Suriye, Libya, Kuzey Kore gibi önemli dış politika konularında G7 katılımcılarından geniş bir konsensüs olduğundan söz ederken, göçmen krizine yönelik de bir uzlaşı olduğundan bahsetti.

G7'nin sorunların çözüldüğü bir forum olmadığına vurgu yapan Paolo Gentiloni, "G7'den bütün sorunlara çözüm bulmayı beklemiyordum" dedi. Gentiloni, orta vadede Afrika ve iklim değişikliği üzerine çalışmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Başbakan Gentiloni, uluslararası serbest ticarette korumacılık anlayışıyla mücadelenin sonuç bildirgesinde yer almasına atıfta bulunarak, "İleriye dönük anlamlı adımlar atıldı" dedi.

Evsahibi Başbakan, İtalya'nın isteğiyle zirvede bu sabah Afrika'ya yönelik özel bir oturum gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Trump dahil olmak üzere tüm liderlerin bu zirveye yakın ilgi ve alaka gösterdiğini, bu durumun da kendisini etkilediğini söyledi.

Gentiloni, zirvede ele aldıkları cinsiyet eşitliği konusunda da bir yol haritası belirlediklerini ifade etti.

-İklim anlaşması belirsizliği

Başbakan Gentiloni, iklim değişikliği konusu ve bu hususta geçen yıl imza edilen Paris İklim Anlaşması'nın da bu zirvenin önemli konu başlıklarından biri olduğunu belirterek, "Katılımcı 7 ülkeden 6'sı bu anlaşma çerçevesinde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduğunu ortaya koydu. ABD ise bunu kendi içinde değerlendireceğini belirtti. ABD'nin bu iç değerlendirme sürecini bir an önce sonuçlandırmasını ümit ediyorum. Bunun doğru yönde olmasını umuyorum. Paris İklim Anlaşması'nda ABD'nin katkısını istiyoruz" diye konuştu.

İtalya Başbakanı, iklim anlaşmasından kendilerinin bir santimetre dahi geri dönmelerinin söz konusu olmadığını, ABD'nin vereceği kararın yenilenebilir enerji üzerine çalışan firmalar olmak üzere herkesi yakından ilgilendirdiğini dile getirdi.

Başbakan Gentiloni'nin açıklamasına karşılık zirve sürerken, Paris İklim Anlaşmasına mesafeli tutumuyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump'tan twitter aracılığıyla bir mesaj geldi. Başkan Trump, iklim anlaşmasına yönelik tutumuna dair gelecek haftayı işaret ederek, "Paris İklim Anlaşması'na ilişkin son kararımı gelecek hafta vereceğim" diye yazdı.

Italya\'daki G7 Zirvesi Sona Erdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Italya'daki G7 Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement