Kırgızların Geleneksel Kadın Başlığı Sergilendi - Son Dakika
Güncel

Kırgızların Geleneksel Kadın Başlığı Sergilendi

Kırgız kadınların 100 yıl kadar önce kullandığı "eleçek" denilen başlıkları, başkent Bişkek'teki Milli Sanat Müzesi'nde sergilendi.

31.10.2016 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırgız kadınların 100 yıl kadar önce kullandığı "eleçek" denilen başlıkları, başkent Bişkek'teki Milli Sanat Müzesi'nde sergilendi.

Kırgız geleneklerinin korunması, geliştirilmesi ve canlandırılması amacıyla çalışmalar yürüten Bin Rüya Vakfı, orta yaş ve üstü kadınların giydiği eleçeki tanıtmak ve yapımını göstermek için etkinlik düzenledi.

Vakfın Başkanı Ayday Asangulova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzyıllar boyunca göçebe olarak yaşayan Kırgızların, yerleşik hayata geçtikten sonra Sovyetler Birliği ile Batı kültüründen etkilendiğini belirtti.

Asangulova, Kırgız kadınların göçebe hayatı sırasında kullandıkları başlıkların, anneliğin yanı sıra kadınların ailedeki statüsü ve kabilesini simgelediğini anlattı.

Vakıfta gönüllü olarak çalışan Sezim Toktobekkızı, ülkenin güneyinde Fergana Vadisi'nde yaşayan Kırgız kadınların kullandıkları başlıkların özellikleri hakkında bilgi verdi.

Toktobekkızı, eleçeklerin hava şartları, sosyal ve evlilik durumuna göre değiştiğini belirterek güneydeki kadınlarının renkli, büyük, yüksek ve geniş başlık türlerini tercih ettiğini söyledi. Toktobekkızı, statüsüne göre kadının başlığında kullanılan sarığın uzunluğunun 15 ile 40 metre arasında değiştiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızların Geleneksel Kadın Başlığı Sergilendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement