Libya'da Başkan Mugaryef'in Koltuğuna 3 Aday - Son Dakika
Politika

Libya'da Başkan Mugaryef'in Koltuğuna 3 Aday

Libya'da görevinden istifa eden Muhammed Yusuf el Mugaryef'in yerine 3 ismin aday olduğu açıklandı.

31.05.2013 16:33  Güncelleme: 16:38

Muhammed Yusuf el-Mugaryef'in istifasıyla boşalan Libya Milli Genel Kongre (MGK) başkanlığına 3 ismin aday olduğu bildirildi.

AA muhabirine konuşan Libya bağımsız milletvekili Ahmed Lenkilli, görevi bıraktığını açıklayan Mugaryef'ten boşalan koltuğa 3 ismin aday olduğunu belirtti.

"Bağımsız Görüş Bloğu"ndan Salim Buvicnah, "Şehitlere Vefa Bloğu"ndan Nuri Busehmeyn ile Abdülvehhab el-Kaid'in, MGK başkanlığına adaylığını açıklayan isimler olduklarını söyleyen Lenkilli, Libya Müslüman Kardeşler Teşkilatına yakınlığıyla bilinen 50 üyeli Adalet ve Bina Partisinin ise seçimlerde "Şehitlere Vefa Bloğu"nun öne çıkardığı iki isimden birini destekleyeğini ifade etti.

"Siyasetten men" kanununun silahlı grupların talebi ve baskısı üzerine MGK'da kabul edilmesinden sonra geçen Salı günü kongrede konuşan Mugaryef, "millet iradesine saygı duyacaklarını" belirterek istifasını açıklamıştı.

Kanunun kabul edilmesinden sonra ilk istifa eden devlet yetkilisi olan Mugaryef, Kaddafi döneminde Hindistan büyükelçiliği görevini yürütmüştü. Sonrasında muhalefete katılan ve 30 yıl Amerika'da sürgünde yaşayan Mugaryef, geçen Temmuz ayında yapılan Libya tarihinin ilk demokratik seçimleriyle MGK başkanı seçilmişti.

"Siyasetten men kanunu "

Siyasetten men kanunu, 42 yıl ülkeyi yöneten ve 17 Şubat 2011'deki halk ayaklanmasıyla devrilen Muammer Kaddafi rejimi döneminde üst düzey görevde bulunanların yeni dönemde politika yapmalarını engelliyor. Yasaya göre, Kaddafi'nin göreve geldiği 9 Eylül 1969'dan, muhalifler tarafından öldürüldüğü 23 Ekim 2011'e kadar Başbakan Ali Zeydan, içişleri, dışişleri ve adalet bakanlarının da bulunduğu birçok devlet görevlisi siyaset yapamayacak.

Başkanlığını Mahmud Cibril'in yaptığı Milli Güçler İttifakı, "muhalefetin tasfiye edileceğini" öne sürerek yasaya karşı çıkıyordu. MGK'dan yapılan açıklamada, 5 Mayıs'ta kabul edilen kanunun bir ay içerisinde yürürlüğe gireceği ve 10 yıl geçerli olacağı ifade edilmişti. Tecrübeli isimleri hükümetten tecrit edecek olan kanunun, zaten karmaşık olan demokratik geçiş sürecini daha da zora sokacağından endişe ediliyor.

Belirsizlikler sürüyor -

Libya MGK içtüzüğü, yeni anayasa referandumu tamamlanıncaya kadar başkanın görevini sürdürmesini öngörüyor.

Başkan'ın istifası durumunda ise birinci yardımcının, yeni MGK seçimlerine kadar görevi vekaleten yürütmesini hükme bağlıyor.

Libya'da anayasa hazırlama komisyonu çalışmalarını tamamlayamamasının yanı sıra, Libya MGK içtüzüğünde de seçimlerin ne zaman yapılacağına dair bir madde de bulunmuyor.

Farklı sebeplerle 20 üyesinin istifa ettiği MGK'da 180 milletvekili görev yapıyor.

7 Temmuz 2012'de gerçekleştirilen seçimlerle iş başına gelen 200 kişilik MGK, 14 aylık görev süresi boyunca anayasanın hazırlanması ve devrimden devlete geçiş sürecinin sağlanmasıyla görevlendirilmişti. - Trablus

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Libya'da Başkan Mugaryef'in Koltuğuna 3 Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement