Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

"(Milli Piyango İdaresinin özelleştirilmesi) Ümit ediyorum ki kasım ayında ihale ilanına çıkacağız" "(Köprü ve otoyolların halka arzı) Kanun değişikliğiyle şirketin yapısının açıklığa kavuşma...

05.11.2013 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Piyango İdaresinin özelleştirilmesiyle ilgili, "Ümit ediyorum ki kasım ayında ihale ilanına çıkacağız" dedi.

Şimşek, NTV-CNBC-e ortak yayınına katılarak gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Milli Piyango İdaresinin özelleştirilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Şimşek, "Ümit ediyorum ki yılbaşından çok önce kasım ayında ihale ilanına çıkacağız" diye konuştu.

Şu anda son bir değerleme çalışmasının yapıldığını ve daha sonra Bakanlar Kuruluna sunulacağını belirten Şimşek, sürecin en geç ocak ayında tamamlanmasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Diğer özelleştirmeler

Köprü ve otoyol özelleştirmesinde halka arzın ne zaman yapılacağına ilişkin de açıklamalarda bulunan Şimşek, bunun için kanun değişikliği gerektiğine işaret etti.

Gelecek yılın başında yapılacak kanun değişikliğiyle kurulacak şirketin yapısının açıklığa kavuşmasıyla çalışmaları hızlandırabileceklerini bildiren Şimşek, "Eğer o şekilde giderse yılın ilk yarısının sonlarına doğru halka arzı yapabiliriz ama koşullu birtakım şeyler var" diye konuştu.

Hisselerin tamamının halka arz edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, piyasanın bunu kaldıramayacağını, başlangıçta cüzi bir oranla başlanıp sonra duruma yeniden bakılabileceğini dile getirdi.

VakıfBank'ın ikincil halka arzıyla ilgili nasıl bir takvim öngördükleri konusunda da açıklamalarda bulunan Şimşek, sürecin tamamlanmasına ilişkin sorumluluğun Hazine Müsteşarlığında olduğunu, Özelleştirme İdaresinin portföyüne girdiği takdirde konuyu değerlendireceklerini kaydetti.

Türk Telekom'un yüzde 6'lık hissesinin halka arzına ilişkin de konuşan Şimşek, bir ara süreci epey işlettiklerini, sonra ise düşünmeyi tercih ettiklerini belirtti. Şimşek, buna ilişkin strateji ve planlamayı piyasa koşullarının belirleyeceğini söyledi.

Gelir Vergisi Reformu'nun bu yasama döneminde yetişip yetişmeyeceğine dair bir soru üzerine de Şimşek, "Yetişmezse çok yazık olur" ifadesini kullandı. Türkiye'nin bu tip reformlara ihtiyacı bulunduğunu anlatan Şimşek, ellerinden geldiğince ülkenin uzun vadeli geleceğini göz önüne alarak iyi çalışma yaptıkları kanısında olduklarını belirtti.

KDV iadelerinin takibine "kargo" modeli

KDV iadelerine ilişkin yapılan eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Şimşek, şunları söyledi:

"Biz bunu 3 aya indirmeye çalışıyoruz. Aslında büyük şirketler, teminat verenler hemen alıyorlar ama diğer şirketler... Ancak onları da denetlemeden, milletin parasını vermek risklidir. Bizim bir şekilde belgelerin salahiyetini görmemiz lazım. O nedenle denetim sürecini çok hızlandıracağız. Yakında açıklayacağız, sonuna yaklaştık. Şu anda formlar el yordamıyla alınıyor. Biz ne yapacağız? Bütün belgeler vergi dairesine elektronik olarak sunulacak. Sonra ona bir numara vereceğiz ve sistem o kadar şeffaf bir şekilde işleyecek ki vatandaş internete girecek. Hani kargonuz nerede diye bakabiliyorsunuz ya, vergi iade başvurunuzun da hangi birimde, kimin bilgisayarında beklediğini göreceksiniz. Dolayısıyla vatandaş, işini daha rahat yapabilecek. Biz de merkezden takip edebileceğiz ve hangi vergi dairesi daha verimli çalışıyor, hangisi bu konularda gereken hassasiyeti gösteriyor, bunları görebileceğiz ve ona göre tedbir alacağız. Bu süreç devam ediyor. Sanırım bu senenin sonundan önce o sistemi devreye sokmaya çalışacağız."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement