Müslüman Geleceğini Sömürgecilikten Kurtarma: Bilgi ve Güç" Konulu Konferans - Son Dakika
Güncel

Müslüman Geleceğini Sömürgecilikten Kurtarma: Bilgi ve Güç" Konulu Konferans

Leeds Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sayyid: "Filistin, Keşmir ve Çeçenya'da sömürgecilik anlayışı devam ediyor.

10.04.2014 20:29

Leeds Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Salman Sayyid, " Filistin, Keşmir ve Çeçenya'da sömürgecilik anlayışı devam ediyor. Bu da insanların kendi yaşamlarını oluşturma hakkını elinden alıyor" dedi.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde (İZÜ) "Müslüman Geleceğini Sömürgecilikten Kurtarma: Bilgi ve Güç" konulu konferans veren Sayyid, sömürgeciliğin geçmişten bugüne süreçlerini anlattı.

Sömürgeciliği; coğrafi, kültürel ve düşünsel anlamda değerlendiren Sayyid, sömürgeciliğin çeşitli boyutları olduğunu söyledi. Sayyid, Batılı olan ve olmayanlar için; çağdaşlaşma ile gelenekler, ulus devletler ile 3. dünya ülkeleri, gelişmiş ile az gelişmiş ekonomiler, ulusal çoğunluk ile etnik azınlık, bilim ile batıl inançlar ve ulusal ve uluslararası ayrımcılık gibi konuların bu boyutların arasında olduğunu aktardı.

Sömürgelerin veya Afrikan Amerikalıların tembel ve aptal olduklarına ilişkin düşünceyi de eleştiren Sayyid, "Eğer köleyseniz neden akıllı ve daha verimli olasınız ki? Bu daha çok iş yükü demektir. Eğer bir işi daha çabuk yaparsanız, yeni bir iş daha yapacağınız anlamına gelir. İşte bu zekadır. Eğer köle olduysanız neden daha verimli olasınız? Bu durumda hızlı olmak ne kazandırır size? Bazen yapmak istemediğiniz bir şeyi yapıyorsanız, aptal gibi görünmeniz gerekebilir" diye konuştu.

Sömürgecilik yapmadan sömürge kolonilerden çekilme konusuna da değinen Sayyid, sömürgeci ile sömürülen arasındaki hatların bulanık olduğunu, sömürgecilerin şiddet ve ihlallerinin kısmen bilinmediğini, evrensel olan ile Batı arasındaki ilişkilerin ise anlamdaş göründüğünü kaydetti.

Sayyid, günümüzde de sömürgeciliğin devam ettiğini vurgulayarak, "Filistin, Keşmir ve Çeçenya'da sömürgecilik anlayışı devam ediyor. Bu da insanların kendi yaşamlarını oluşturma hakkını elinden alıyor" dedi.

Açılışı, İZÜ Dış İlişkiler Müdürü Abdullah Erol Aydın tarafından yapılan konferansın ardından Salman Sayyid'e, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Abd Al-Fattah El-Awaisi çini bir tabak, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nizamettin Erduran ise İstiklal Marşı murakkası hediye etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Müslüman Geleceğini Sömürgecilikten Kurtarma: Bilgi ve Güç' Konulu Konferans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement