Nefes Almak' İçin Ballıca Mağarası'nı Ziyaret Ediyorlar - Son Dakika
Güncel

Nefes Almak' İçin Ballıca Mağarası'nı Ziyaret Ediyorlar

Nefes Almak\' İçin Ballıca Mağarası\'nı Ziyaret Ediyorlar

Tokat'ın Pazar İlçesi'nde bulunan ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 olan Ballıca Mağarası, bol oksijenli havası nedeniyle rahatlamak isteyen astım hastalarının uğrak yeri oldu.

02.09.2016 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ın Pazar İlçesi'nde bulunan ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 olan Ballıca Mağarası, bol oksijenli havası nedeniyle rahatlamak isteyen astım hastalarının uğrak yeri oldu.

Tokat'a 26 kilometre uzaklıktaki Pazar'a bağlı Ballıca Köyü sınırları içinde yer alan 1085 rakımlı mağara, 680 metre uzunluk ve 95 metre yüksekliğine sahip, ziyarete açık 8 salondan oluşuyor. 1980'li yıllarda keşfedilerek 1996'da ziyarete açılan mağara ender rastlanan soğan sarkıtları ve mağara içi oluşumlarıyla dikkat çekiyor. Dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösterilen mağaranın ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor.

ASTIM HASTALARI ZİYARET EDİYOR

Ballıca mağarasını özellikle astım hastalarının sıklıkla ziyaret ettiği öğrenildi. Ortalama sıcaklığı 18 derece ve nem oranı yüzde 54 olan mağaranın bol oksijenli havasının nefes almayı kolaylaştırdığı belirtiliyor. Bu doğrultuda yurdun farklı noktalarından gelen astım hastalarının bazılarının yılda bir hafta, bazılarının ise günlük 4'er ve 5'er saat mağarayı ziyaret ederek daha rahat nefes aldıkları bildirildi. Ayrıca mağarayı nefes darlığı, koah ve bronşit hastalarının yanı sıra sıcaktan bunalan vatandaşlar da ziyaret ediyor.

"İÇERİDE 4 KAT TEMİZ HAVA VAR"

Mağarada 12 salonun olduğunu ancak 8 salonunun gezildiğini söyleyen rehber Yusuf İslam, hafta sonu daha yoğun ziyaretçi trafiği yaşandığını söyledi. Mağarayı son yıllarda astım hastalarının daha çok ziyaret ettiğini söyleyen İslam, "Tıbben kanıtlanmış literatüre geçmiş bir yanı yok ama belli başlı hastalarımız var. Yıllık bir haftalığına, günlük 4'er, 5'er saatlik periyotlarla bizleri ziyaret ediyorlar. İçeride belli başlı alanlarımız var. Burada günlük 5'er saat kalıyorlar. Bu sayede 1 yıl astım ilacı kullanmadığını söyleyenler var. Bunun sebebi ise içeri de dışarıdan dört kat daha temiz, polensiz hava var. Astım hastalarının yanı sıra nefes darlığı, koah ve bronşit hastaları burayı ziyaret ediyor" dedi.

Ziyaretçilerden astım hastası Ali Yılmaz ise, mağaranın kendilerine iyi geldiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nefes Almak' İçin Ballıca Mağarası'nı Ziyaret Ediyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement