Nepal-Hindistan Sınırında Gerilim - Son Dakika
Güncel

Nepal-Hindistan Sınırında Gerilim

Nepal'in Hindistan sınırında yeni anayasayı protesto gösterisi sırasında polisin karakola saldıran eylemcilere ateş açması üzerine bir Hintli hayatını kaybetti.

02.11.2015 21:00

Nepal'in Hindistan sınırında yeni anayasayı protesto gösterisi sırasında polisin karakola saldıran eylemcilere ateş açması üzerine bir Hintli hayatını kaybetti.

Nepal emniyetinin sözcüsü Raju Bahadur Şrestha, ülkenin güneyinde etnik topluluk Madhesilerin üyesi olan protestocuların, yeni anayasanın, siyasi güçlerini zayıflattığı gerekçesiyle düzenlediği gösteride sınır karakoluna taşlarla ve molotof kokteylleriyle saldırdığını bildirdi.

Şrestha, 6 polis memurunun yaralanmasına neden olan saldırı üzerine polisin açtığı ateşte eylemciler arasında yer alan Aşiş Kumar Ram isimli bir Hintlinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Hindistan emniyetinden komiser Rakeş Kumar ise ölen Hintlinin, Hindistan'dan Nepal'in Birgunj kentine gitmekte olan bir vatandaş olduğunu kaydetti.

Hindistan hükümetinden yapılan açıklamada, Başbakan Narendra Modi'nin, Nepalli mevkidaşı Khadga Prasad Oli'yi arayarak olayı kınadığı ve Nepalli liderlerden krize çözüm bulunmasını istediği belirtildi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sözcüsü Vikas Swarup da Nepal'deki gelişmelerden duydukları endişeyi dile getirerek, "Nepal'in yüzleştiği sıkıntılar politiktir ve güçle çözülemez. Mevcut durumun altında yatan nedenlerin Nepal hükümeti tarafından makul ve etkili bir biçimde ele alınması gerekir" dedi. Swarup, Nepal'deki olayları takip ettiklerinin de altını çizdi.

Nepal'de Madhesiler, daha fazla siyasi temsil ve daha büyük bir eyalet istiyor. Eylemciler, ülkenin güneyinde genel grev ilan ederek, Hindistan'ın Bihar eyaletinin Raxaul kentiyle Birgunj şehri arasında geçişi de engelledi.

Nepal Başbakan Yardımcısı Kemal Thapa dün yetkililerin Madhesi temsilcileriyle görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, hükümetin Madhesilerin daha büyük bir eyalet taleplerini değerlendireceğini ve anlaşmaya varmak için siyasi bir yol izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Nepal'de protestolara rağmen 20 Eylül'de kabul edilen yeni anayasa, Nepal'i 7 federal eyalete ayırıyor. Buna karşı çıkan bazı etnik gruplar, eyaletlerin anayasada belirlenen yapısını ve sınırlarını protesto etmek için gösteriler düzenlemişti. Ülkenin güneyindeki protestolarda, göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 45 kişi yaşamını yitirmişti.

Nepal ve Hindistan, sınır geçişlerinde vize veya herhangi bir belge talep etmiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nepal-Hindistan Sınırında Gerilim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement