Sahte Silikoncu Doktor Yakalandı - Son Dakika
Güncel

Sahte Silikoncu Doktor Yakalandı

Sahte Silikoncu Doktor Yakalandı

Fransa'da ucuz silikonla binlerce insanın ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan 72 yaşındaki doktor gözaltına alındı.

26.01.2012 15:08  Güncelleme: 15:12

Göğüs implantlarında ucuz silikon kullanarak ihmalden ölüme sebebiyet vermekle suçlanan Fransız PIP şirketinin kurucusu, 72 yaşındaki Jean-Claude Mas, Fransa'nın güneyindeki Marsilya kentindeki evinde gözaltına alındı.

Marsilya savcısı Jaques Dallest, Mas'ın ucuz silikon kullanmak ve bunu denetimlerde gizleyerek ihmal sonucu ölüm ve yaralanmaya sebebiyet verme suçlarından soruşturma başlatıldığını bildirdi. 2010 yılında iflas eden PIP şirketinin maliye sorumlusunu da yine Fransa'nın güneyinde gözaltına alındı. Mas'ın 48 saat gözaltında tutulacağı ve bu süre içerisinde dava açılmasına gerek olup olmadığına karar verileceği belirtildi.

Mas'ın daha önce poliste göğüs implantlarının dörtte üçünde ucuz, sanayi silikonu kullanıldığını itiraf ettiği belirtildi. Mas ifadelerinde, göğüs implantlarının yalnızca 4'te 1'ince sanayi silikonundan 7 kat daha pahalı olan, Amerikan tıbbi malzemesi kullanıldığı, Mas'ın denetçilere de bu malzemeyi göstererek, onları kasti şekilde yanılttığını kabul ettiği bildirildi.

Marsilya'daki savcılığa 2 bin 500 kadın şikayette bulunurken kadınların PIP şirketi tarafından üretilen göğüs implantlarının kolaylıkla yırtıldığı, hatta kansere neden olduğunu savunduğu ifade edildi. Fransa'da şu ana kadar PIP göğüs implantlarnı taktıran 20 kadın kansere yakalandı. Ancak, ucuz silikonun kansere yol açtığı yönünde bir kanıt bulunmuyor.

Dünya çapında en az 300 bin kadının PIP göğüs implantlarını taktırdığı tahmin ediliyor. Almanya'da 10 bin, Fransa'da ise 30 bin kadının mağdurlar arasında olduğu sanılıyor. Skandal, bu implantları taktıran bir Fransız kadının kansere yakalanarak ölmesi sonucu patlak vermişti. Fransız resmi makamları skandalın büyümesinin ardından, ucuz silikondan üretilen bu implantların ameliyatla çıkarılması tavsiyesinde bulunmuştu. Gelişmeler Avrupa'da da büyük tartışmalara neden olmuş, Avrupa Birliği tıbbi malzemelerin denetimine ilişkin yasal düzenlemeleri sertleştirmeye gerek olup olmadığını incelemeye almıştı. Fransa'da bu konuyla ilgili iki ayrı davanın devam ettiği, Aralık ayında ihmalden ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek suçundan başlayan soruşturmaların yanı sıra, Mas aynı zamanda yolsuzluk suçlaması ile de karşı karşıya bulunduğu kaydedildi. Yolsuzlukla ilgili yargı sürecinin yıl sonunda başlaması bekleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sahte Silikoncu Doktor Yakalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement