"Sigorta Suistimalleri Ağır Bedeller Ödetiyor" - Son Dakika
Ekonomi

"Sigorta Suistimalleri Ağır Bedeller Ödetiyor"

TSB Başkanı Koçak: "Sigorta suistimallerinin, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında sigorta sektörüne ve tüm sigortalılara ağır bedeller ödettiği açıktır" "Sektörde en çok kaza tespit tutanağı suistimallerine rastlanıyor. Planlanmış hasar ve 'vurup kaçtı' suistimalleri de önemli bir oranda arttı" "Türkiye'de suistimallerin en aza indirilmesi için sektör paydaşlarının ortak çözümler etrafında toplanması büyük önem arz ediyor"

03.08.2013 11:23

ELİF FERHAN DURMUŞ - Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Recep Koçak,  "Sigorta suistimallerinin, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında sigorta sektörüne ve tüm sigortalılara ağır bedeller ödettiği açıktır" dedi.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigorta suistimalinin, haksız kazanç elde etmek amacıyla sigorta şirketlerinin kararını değiştirecek önemli bir gerçeğin gizlenmesi ya da gerçek dışı bir beyan yoluyla sigortacının kasıtlı olarak aldatılması olduğunu belirtti.

Sigorta suistimallerinin birçok ülkede vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak kabul edildiğini ifade eden Koçak, Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (CEA) verilerine göre sigorta şirketlerinin suistimallerin sadece yüzde 5-15'lik kısmını saptayabildiğini söyledi.

Koçak, sigorta suistimalinin, sigorta şirketlerinin sözleşme şartları çerçevesinde, sigortalının ödenmemesi gereken bir hasarı ödetmek amacıyla sigorta şirketine yanlış bilgi vermesi, önemli bir hususun gizlenmesi veya kasıtlı olarak bir hasara sebep olunması şeklinde ortaya çıktığını anlatarak, "Bu tarz yanıltıcı uygulamalar sadece araç sigortalarında değil, yangın, sağlık gibi alanlarda karşımıza çıkıyor" dedi.

Türkiye'de suistimal ile mücadelenin kanuni altyapısına bakıldığında, sigorta suistimallerinin Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesi kapsamında suç olarak değerlendirildiğini aktaran Koçak, sigorta suistimali şüphesi bulunan kişi ve kuruluşların değerlendirilebilmesi amacıyla Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi kurulduğunu ifade etti.

"Sigorta suistimallerine karşı ortak çözüm gerekiyor"

Sigorta şirketi bildirimlerindeki suistimal yöntemlerini de aktaran Koçak, "Sektörde en çok kaza tespit tutanağı suistimallerine rastlanıyor. Planlanmış hasar ve 'vurup kaçtı' suistimalleri de önemli bir oranda arttı. Sigorta suistimallerinin, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında sigorta sektörüne ve tüm sigortalılara ağır bedeller ödettiği açıktır" diye konuştu.

Koçak, uluslararası uygulamaların suistimalleri tamamen ortadan kaldırmadığını, Türkiye'de de suistimallerin en aza indirilmesi için sektör paydaşlarının ortak çözümler etrafında toplanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Basına yansıyan "Milyonlarca Araba Sahibine Ceza Geliyor" haberlerini de değerlendiren Koçak,  Birlik olarak böyle bir çalışma içinde olmadıklarını, ancak trafik sigortası yaptırmamanın kanun gereği araç bağlama ile birlikte para cezasına tabi olduğunu, asıl cezanın üçüncü şahıslara verilebilecek zararlara karşı 3 milyon liraya yakın teminat sağlayan bu güvenceden yoksun olarak trafik kazasına karışmak olduğunu ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Sigorta Suistimalleri Ağır Bedeller Ödetiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement