TRT Müzik'te Benzersiz Bir Program Başladı - Son Dakika
Güncel

TRT Müzik'te Benzersiz Bir Program Başladı

TRT Müzik\'te Benzersiz Bir Program Başladı

TRT MÜZİK ekranlarında "Kadın Âşıklar" adlı yeni bir programla buluştu.

09.11.2012 15:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"KADIN AŞIKLAR"

Benzeri olmayan program, adından da anlaşıldığı gibi kaybolmaya yüz tutmuş kadın âşık geleneğinin izini sürüyor.

Yapımcılığını şahne AŞ'nin üstlenip, sanat danışmanlığını YRD. DOÇ. Sevilay Çınar'ın ve Özlem Taner'in sunumuyla hazırlanacak programda konuk alınacak bir Kadın Âşığın yanı sıra halk tarafından kabul görmüş bir kadın ses sanatçısı-yorumcu konuk davet edilerek, birlikte halk müziği tadında bir program sunulacaktır.

Bir toplumun deneyimi, geleneği, tarihi dillenir âşıkların şiirlerinde, ezgilerinde. Bu eserler, toplumun gözlemleriyle, tecrübeleriyle zenginleşerek hafızalarda yer edinirler. Destan, ağıt, türkü gibi çeşitli şekilleriyle dile gelir, yayılırlar. Nihayetinde halkın edebiyatı, halkın müziği olurlar.

Halkın edebiyatını, müziğini temsil etmek büyük bir sorumluluktur âşıklar için ve bu sorumluluğa sahip olma süreci de belli yükümlülükleri beraberinde getirir. Sözgelimi, gelenekte sözlü kültüre dayalı bu sanatı öğrenmenin, icrâ ortamı sağlamanın yolu çıraklıktan geçer. Pek tabii ki âşığın yeteneğini keşfedecek, ona yol gösterecek ustası eşliğindedir bu çıraklık ve kimi zaman gece gündüz demeden çalışmak, kimi zaman köy kasaba şehir demeden gezmek gerekmektedir. Ancak bu sürecin gereklilikleri, yaşadığımız toplumda kadının konumu göz önüne alındığında, bir kadın âşık için oldukça zor koşullardır. Söz konusu koşulların yanı sıra, erkek egemen olan bu sanatın icrâ ortamında, sosyal ortamında kadınlara yeterli imkânlar sunulmamaktadır.

Bununla birlikte, kadın âşıklar bu gelenek içerisinde temsili görevlerini, toplum içi yaşam biçimlerinden ve sorumluluklarından kaynaklanan kimi problemlere rağmen büyük ölçüde yerine getirmişlerdir. Kimi zaman kendi deneyimlerinden de yola çıkarak karşılaştıkları problemleri kimi zaman yaşadıkları ülkede meydana gelen toplumsal olaylara duyarlılıklarını, sazları eşliğinde şiirleriyle dile getirmişlerdir.

Bu çerçevede, toplumsal rolleri gereği yeterli icrâ ortamı bulamayan kadın âşıkların zaman zaman bir araya gelebilecekleri organizasyonların, akademik, sanatsal çalışmaların yapılması; onların meslekî-sanatsal özgüvenlerini sağlayabilmek adına ve toplumun bu kültürü kadınlar temsilinde de tanımaları adına, gerekli olduğu düşünülerek Kadın Âşıklar adlı bir program hazırladık. Ve her Pazar saat:15.10'da TRT MÜZİK ekranlarında izleyicisiyle buluşacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel TRT Müzik'te Benzersiz Bir Program Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement