Ukrayna'da Siyasilerin Servetleri Tartışma Yarattı - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'da Siyasilerin Servetleri Tartışma Yarattı

Ukrayna\'da Siyasilerin Servetleri Tartışma Yarattı

Halkın büyük bölümünün yoksullukla mücadele ettiği Ukrayna'da siyasilerin ve bürokratların servet beyanları büyük tartışma yarattı.

02.11.2016 12:10

Halkın büyük bölümünün yoksullukla mücadele ettiği Ukrayna'da siyasilerin ve bürokratların servet beyanları büyük tartışma yarattı.

Ukrayna'da IMF, mali yardım karşılığında mal ve gelir beyanını şart koşmuştu. 100 binin üzerinde bürokrat ve devlet adamının internet üzerinden açıkladığı servetleri, ülkede gelir adaletsizliği ve yolsuzluk tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Asgari ücretin 60 dolar olduğu, halkın yaklaşık üçte birinin ayda 100 bin dolar civarında maaşla geçim mücadelesi verdiği Ukrayna'da, cumhurbaşkanı dahil çoğu devlet adamının milyonlarca dolarlık servetleri, lüks otomobil ve yatları toplumdaki hoşnutsuzluğun artmasına yol açtı.

Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko banka hesabında 26,2 milyon dolar olduğunu açıklarken, Ukraynalı liderin toplam serveti 867 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

Başbakan Vladimir Groysman eşi ile birlikte yaklaşık 6 milyon grivna (730 bin TL), 12 lüks kol saati, yedi taşınmaz, Land Rover, Range Rover, Volkswagen, Touareg marka dört otomobil beyan etti.

Başsavcı Yuriy Lutsenko, 100 bin dolardan fazla mal beyanında bulunan bürokratların incelemeye alınacağını açıkladı.

"Buz dağının görünen yüzü"

Medyada yapılan yorumlarda, elektronik beyannamenin offshore hesaplarını ve yurt dışındaki aktifleri kapsamadığı, devlet adamlarının gerçek servetlerinin açıkladıklarının kat be kat üzerinde olduğu savunuldu.

"Yeni protesto dalgası olabilir"

Sosyolog Viktor Nebojenko, "Ukraynalı siyasilerin skandal servet beyanlarının çok ciddi sonuçları olacak. Bu listeye offshore'lar, yurt dışındaki banka hesapları, mülkler de eklenmeli. Ukrayna'da büyük sermayenin yüzde 80'i yurt dışında tutuluyor" yorumunda bulundu.

Ünlü ekonomist Oleg Ustenko ise, "Servet beyan eden her bürokratın ortalama 100 bin doları olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bunun toplamı 10 milyar dolar yapıyor. Yani ülke nüfusunun yüzde 0,2'sini oluşturan bürokratların elinde 10 milyar dolar bulunuyor. Bu rakam, ülke GSYH'sinin dokuzda birine, ülkenin iki yıllık savunma bütçesine eşit" değerlendirmesini yaptı. - Kiev

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ukrayna'da Siyasilerin Servetleri Tartışma Yarattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement