Yeni Şehitliğin Sınırları Jeoradarla Belirleniyor - Son Dakika
Güncel

Yeni Şehitliğin Sınırları Jeoradarla Belirleniyor

Yeni Şehitliğin Sınırları Jeoradarla Belirleniyor

Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda bir süre önce içme suyu hattı için yapılan kazıda ortaya çıkan yeni şehitliğin sınırlarını belirlemek için jeoradar taraması yapılıyor.

10.11.2014 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda bir süre önce içme suyu hattı için yapılan kazıda ortaya çıkan yeni şehitliğin sınırlarını belirlemek için jeoradar taraması yapılıyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Alçıtepe Köyü'nden Şehitler Abidesi'ne giden protokol yolunun kenarında, Seddülbahir Köyü'ne içme suyu hattı çekmek için yapılan kanal kazısı sırasında, insan kemiklerinin ortaya çıkmasının ardından bölgedeki incelemede, defin yönlerinden buranın bir Türk Şehitliği olduğu belirlenmişti. Güvenlik şeridiyle çevrilen alanda şimdi ise mezarlığın sınırlarını belirlemek için jeoradar taraması başlatıldı. Bitlis Eren Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Yunus Can Kurban ve Jeofizik Mühendisi Ömrüm Bahar Mısır'dan oluşan ekip, bölgede çalışma başlattı. İlk etapta kemiklerin bulunduğu alanda jeoradar taraması yapıldı. Ardından alanın çevresinde de aynı çalışma devam etti. Radar taramasıyla 9 metre derinliğe kadar toprağın röntgeni çekildi. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında incelendikten sonra şehitlik alanının büyüklüğü belirlenecek.

KESİN ALANI BELİRLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Devam eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, jeofizik jeoradar çalışması ile şehitliğin kesin alanını belirlemeye çalıştıklarını belirtti. Bu çalışmaları ilk olarak 2011 yılında Ağadere Şehitliği'nde yaptıklarını aktaran Büyüksaraç, "Orada bu yöntemin başarılı olduğunu gördük. Daha sonra, 2013 yılının sonlarında tamamlanan 18 şehitliği daha çalıştık. Orada şehitlik sınırlarını tanımladık. Dolayısıyla bu tarafa geçmemiştik. Burada çalışma yapmamıştık. Anlaşılıyor ki burada da çok fazla şehit defin yeri var. Gelibolu Yarımadası'nın genel bir şehitlik haritasının tanımlanması ve şehitliklerin ihya edilmesi için gerekli çalışmaların bitirilmesi gerekiyor. Biz bunun için ekip olarak hazırız. Bu çalışmaların tamamını sonlandırmak için burada çalışmalara devam edebiliriz" dedi.

YERİN ALTININ RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR

Jeofizik jeoradar uygulaması hakkında bilgi veren Yunus Can Kurban ise "Bu cihaz, radyo dalgalarını kullanarak yer altına bazı sinyaller gönderiyor. Bu yer altındaki farklı yapılardan kaynaklanan yansımaları tekrar kaydediyor. Bunların daha sonra da ofis ortamında yapılan incelemesinde yer altının görüntüsü, daha basit tabir etmek gerekirse röntgeni çekilmiş oluyor. Bu sayede yer altındaki yapılar hakkında buradaki söz konusu defin yerleri bilgi sahibi olmuş oluyor. Bunların ne kadar alana yayıldığı, hangi derinlikte, hangi boyutta olduğu da resim olarak ortaya çıkarılabiliyor" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeni Şehitliğin Sınırları Jeoradarla Belirleniyor - Son Dakika


Advertisement