çocuklar konuşmaya başladıktan sonra dil gelişimleri ilerleyene kadar kendilerine has komik kelimelerle bizleri güldürür ve bu lisan her anne babanın hoşuna gider. Ama yaşı ilerledikçe bu konuşma stiline devam ediyorsa ya da zaman zaman bu konuşmaya başvuruyorsa işler yolunda gitmiyor demektir. Bu kendine has orjinal konuşma stili her ne kadar esprili ve kulağa hoş gelsede çocuğun alışkanlığı haline de gelmemesi gerekir. Sizin tepkileriniz de burada çok etkili olacaktır.
Dikkat edin
çocuğunuz yaşına uygun olgunluk ve davranışları gösterirken birden yarım yarım konuşmaya tekrar başladıysa, tamamen dikkati üzerine çekmek ve onunla daha çok ilgilenmenizi istemesindendir. Aslında bu bir zeka göstergesidir ve çocuğun bu bağlantıyı çok iyi yaptığını gösterir. Bu konuşmaları ne zaman yaptığına çok dikkat etmeniz ve çok da oralı olmadan çocuğunuzla ilgilenmeniz gerekir.
Zamanında müdahale edilmeyen yanlış söylem ve telaffuzlar okuma yazma dönemi geldiğinde, sözcükleri yazarken ve okurken de değiştirmeye yol açabilir. Bu da çocuğun eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Araştırmalar bazı çocukların duygusal olarak bir problem yaşadıklarında da bu yola başvurduklarını ve ilgi çekerek kendilerini ifade ettiklerini gösteriyor. Konuşmaya yeni başlayan küçük çocuklar için çok sevimli olan bu yarım yarım konuşmalar, yaşı ilerleyen çocuklar için duygusal gerilemenin işareti olarak görülüyor. Anne-baba olarak bu konuda yapmanız gerekenleri ve nasıl bir tepki göstermeniz gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz.
Gerçek bir gerileme mi?
Dört yaş konuşma anlaşılabilirliği açısından bir dönüm noktasıdır. Eğer çocuğunuz bu yaşta tekrar bebek lisanıyla konuşmaya başlarsa gerçekten bir sorun olabilir. Bunun bir dil alışkanlığı mı yoksa seslerin ve dil hareketlerinin bir sorunundan mı kaynaklandığı araştırmalıdır. Bunun için Dil ve Konuşma Bozuklukları uzmanından yardım almak gerekebilir.
Değişiklikler ve ankisiyete
Bazen çocuklar değişimi ya da stresi hissettiklerinde, bebeklere gösterilen ilgiye ihtiyaç duyup bebek lisanıyla konuşmaya başlayabilirler. çocuklar da büyükler gibi stres yaşayabilir. Stresin dışarı vurumu çocuktan çocuğa fark gösterir. Bazıları yaramazlık, bazıları öfke krizleri geçirebilir. Bebek lisanına başvuranlar ise duygusal açlık gösteren çocuklardır. çocuğun stres kaynağını bulup ona göre yaklaşım göstermek gerekir.
İletişim ve yapmanız gerekenler
çocuğunuz dört yaşına gelmiş, düzgün konuşmaya başladığı halde bir geri dönüşüm yaşayıp bebek lisanı ile konuşmaya başlarsa ve siz fiziksel bir sorun olmadığından eminseniz, yapmanız gereken, onunla yetişkinle konuşur gibi konuşup iletişim kurmanızdır.
Bunun için yapmanız gerekenler
çocuğunuza direkt olarak bu değişikliğin nedenini sorabilirsiniz. Başlangıçta canı sıkılacak ve cevap vermeyecektir. Ama siz ısrarla bu şekilde konuşmaya her başladığında onu susturup nedenini sorun.
Bebekken bu konuşma tarzının ona yakıştığını ama şimdi büyüdüğünü ve yakışmadığını söylemekten çekinmeyin.
Büyümenin gereklerinden birinin daha iyi iletişim kurmak ve düzgün cümlelerle konuşmak olduğunu söyleyin.
Bu konuşma tarzını alışkanlık edinmemesi için her defasında müdahale edin ve çocuğunuzu ikaz edin.
Çocuğu yaşıtlarıyla daha sık bir araya getirin ve sosyalleştirin.
Çocuğa değişik ilgi alanları yaratın. Denemediği spor, sanat dallarına ve aktivitelere yönlendirin.
Son Dakika › Kadın › Çocuğunuz Bebek Lisanıyla mı Konuşuyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?