Dokunmatik Ekranlar Tehlike mi Saçıyor? - Son Dakika
Kadın

Dokunmatik Ekranlar Tehlike mi Saçıyor?

Dokunmatik Ekranlar Tehlike mi Saçıyor?

Dokunmatik ekranlarda kullanılan ve adeta bir devrim niteliğinde olan malzeme, acaba sağlığımızı tehdit ediyor olabilir mi?

28.02.2012 10:00  Güncelleme: 10:28

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen bilimsel bir araştırmada, bilgisayar teknolojisinde kullanılan bir malzemenin, özellikle sektörde çalışan işçilerin sağlığını olumsuz yönde etkilediği düşünülüyor.

Edinburg üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre bilgisayar teknolojisinde kullanılan ve güçlü karbon bağları, yüksek iletkenlik özelliği yüzünden yeryüzündeki en sağlam malzemelerden biri olan grafen, belli bir üretim şekliyle kullanıldığında çalışan işçilerin ciğerlerinde tahribata neden olabiliyor.

Yuvarlak plaka (disk) şeklinde olan ve ince grafen tabakalarından oluşan nanoplateletler, yüksek iletkenlik özelliklerinden başta dokunmatik ekranlar olmak üzere bilgisayar teknolojilerinde çoğu yerde kullanılıyor. Yapılan bu çalışmada, nanoplateletlerin aerodinamik ve toksik özellikleri incelenmiş. Bilim adamları, nanoplateletlerin adeta birer minicik frizbi gibi favrandıklarını ve ortam havasına karışabildiklerini belirtiyor. Dolayısı ile solunum sistemine karışarak vücut içerisine alındıklarında, aerodinamik özelliklerinden ötürü ciğerlerde, derinlere doğru oldukça rahat penetre edebiliyor, ilerleyebiliyorlar.

Yapılan açıklamada, grafen malzeme kullanılarak üretilen nanoplateletlerin sağlık açısından zararlarının bilimsel verilere dayandırılması ve ölçülebilmesi için ek çalışmalar yapılması gerektiği söylendi.

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Dokunmatik Ekranlar Tehlike mi Saçıyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement