İşte Stil Sahibi Kadınlar - Son Dakika
Kadın

İşte Stil Sahibi Kadınlar

İşte Stil Sahibi Kadınlar

Bakın Barbaros Şansal, Türkiye'deki stil sahibi kadınları nasıl değerlendirdi?

19.10.2011 03:00  Güncelleme: 09:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Açık sözlülüğü ve kıvrak zekasıyla tanınan, yıllardır kendini 'terzi yamağı' olarak tanıtan Barbaros Şansal, Yıldırım Mayruk'la yaşadığı Gümüşsuyu'ndaki evlerinde Harper's Bazaar Dergisi'nden Şebnem Kırmacı'ya konuştu. Kırmacı'ya göre modadan sanata, politikadan tasarıma her konuda yabana atılmayacak fikirleri olan modacı Şansal: "22 yılda 22 bin kadınla tanıştım. Ben kimin ne olduğunu uzaktan anlarım" dedi.

Semra Sezer Stil Sahibi

Çok genç yaşta girdiniz moda sektörüne, değil mi?

Henüz 18 yaşındaydım. O zaman Mustafa Taviloğlu, Vitali Hakko gibi isimlerle birlikte İstanbul 1. Moda günlerinde konuşmacıydım. 1978 yılında 'İstanbul'da Moda Haftası olsun' diye telaffuz ediyordum.

Stilini beğendiğiniz kadınlar var mı Türkiye'de?

Belma Simavi'yi çok beğeniyorum. Yıllardır saçıyla, tokalarıyla, mücevherleriyle, renkleriyle, ada davetleri ile, Ayazpaşa'daki evindeki barıyla, kültürü, yaşam tarzı ve şıklığıyla Belma Simavi birdir, ikincisi yoktur. Geri kalanların hepsi onu taklit etmeye çalışıyor. Özlem Önal dünyanın neresine giderse gitsin güzel kadın olarak dikkat çekiyor. Stili olan kadın derseniz Ayten Gökçer demodedir ama stili vardır.

Yenilerden peki?

Kesinlikle yok. 22 yıldır günde üç kadın gördüğümü düşünürseniz hesaplayın sene de bin kadın; 22 yılda 22 bin kadın eder. Ben kimin ne olduğunu uzaktan anlarım. Netim, deliyim ama açık sözlüyüm. Türkiye'deki stil sahibi, rafine kadın dediğimizde belki çoğu insan tarzını güncel bulmayacaktır ama Ahmet Necdet Sezer'in eşi Semra Sezer son derece stil sahibidir. Etek boyu, paltosu, duruşu bellidir, hiç değişmez.

Moda Laboratuvarıyız

"Ben bütün meslektaşlarıma 'Lütfen haute couture lafını kullanmayın' diyorum. 'Neden öyle diyorsun; biz haute couture yapıyoruz' diyorlar. Hayır efendim, yapmıyorlar. Çünkü Paris'te bulunan 'Chambre Syndicale de la Haute Couture' bir sendikanın adıdır. Bunun kuralları vardır: Senede iki kere 40 parçadan az olmamak itibari ile defile yapmak ilk şartıdır. Bütün modeller marka tescilli olacak, kumaşların, renklerin sana özel olacak, makyaj malzemen olacak, her sezon yeni bir parfüm çıkaracaksın, çalıştığın işçilerin saatlerini, sigortalarını, yangın çıkışını, havalandırmasını ona göre ayarlayacaksın ve saatle para ödeyeceksin. Biz haute couture yapmıyoruz. Yıldırım Mayruk moda laboratuvarıyız."

"80 Sonrası Sürüldüm, Ülkeyi Terk Ettim"

Tanınan bir insan olduğunuz için hakkınızda yerleşen bir kanı var. Siz anlaşıldığınızı düşünüyor musunuz ve bu sizi ne kadar ilgilendiriyor? Hiç anlaşıldığımı düşünmüyorum. Biraz umurumda tabii, az da olsa hayatımı etkiliyor. Durum şu; birtakım medya beni şımarık, saldırgan ve zengin bir ünlü olarak gösteriyor. Kategorize ediliyorum.

Ne kadar zamandır?

22 yıldır Yıldırım Mayruk olduğuna göre uzun zamandır. Bir de benim dokuz yıl yaşadığım bir sürgünüm var. 80 sonrası ülkeden ayrılmak zorunda kaldım.

"Yanındaki Önemli"

'Stil ikonu' kavramına katılıyor musunuz? Türkiye'de ikonlar 'çakma'. Bakın Audrey Hepburn bir moda ve stil ikonudur. Yves Saint Laurent smokinli kadınıyla bir ikondur, Catherine Deneuve'ü de giydirmiştir. Madonna, Jean Paul Gaultier'nin sivri göğüslü korsesi ile bir ikondur. Türkiye'de ise ikon yok.

Ucuza şık olunamaz mı peki?

Olmaz. Parayla rezil olunur o ayrı, ama parasız şık olamazsınız. Ucuza şıklık diye bir şey mümkün değil.

Çok para harcamadan da hoş olanlar var.

Hoş olunabilir ama şık olunamaz. Şıklık sadece giyimle ilgili bir şey değildir. Manikürünüz düzgün değilse, iç çamaşırınız doğal elyaf değilse, sabah kalktığınızda üzerinize iyi bir robdöşambr giyemiyorsanız; tek omuzlu abiye tuvalet giyerek, elinize de bir taşlı çanta alarak şık olamazsınız.

Bu bir hayat tarzı, sizin anlattığınız.

Aynen, tek başına şık olunmaz. Kadın çok şık ama yanındaki erkeğe bir bakıyorsunuz, gömlek üstünden deodorant sıkan, göğsü karnına kadar açık, pis jean'li kirli sakallı bir adam. Bu şekilde kadın şık olamaz.

Misyonum Kadın Terzisi Olmak

Bir kadın terzisi olmak için mücadele ediyorum. Sektöre yeni giren arkadaşların unuttuğu bir nokta var; işin Türkçe'sini bilmeden çalışıyorlar. Eleştirince de kızıyorlar. Sektörde bazı insanlar beni çok sever. Çünkü grilerim yoktur.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Kadın İşte Stil Sahibi Kadınlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement