Reflü Hastalığı Keyfinizi Kaçırmasın! - Son Dakika
Kadın

Reflü Hastalığı Keyfinizi Kaçırmasın!

Reflü Hastalığı Keyfinizi Kaçırmasın!

Yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyen reflü hastalığı ile ilgili bilmeniz gerekenler...

12.04.2012 19:30

Reflü nedir?

Bir mide hastalığı olan reflü, halk arasında mide reflüsü olarak biliniyor ve basitçe mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak ifade ediliyor. Her beş yetişkinden birini tehdit eden reflü hastalığı, asit,safra ve pankreas sıvısı içeren mide içeriğinin yemek borusuna yükselmesi ve burada uzun süre temas halinde kalmasıyla yemek borusunun kendini asitten koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanıyor.

Belirtileri neler?

En tipik belirtisi, göğüste ve göğüs kemiğinin arkasında yanma hissi. Acı ve ekşi bir sıvının yemek borusundan ağza gelmesi ve geğirme, şişkinlik de en sık karşılaşılan tipik reflü hastalığı belirtileri. Hastalar, ayrıca yutma güçlüğü de duyabilmekte, derin nefes almada zorlanmalar yaşayabilmekte. Daha ileriki safhalarda kronik sinüzit, kronik farenjit, alerjik astım ve diş çürükleri görülebilmekte.

Tedavisi mümkün mü?

Doktorunuz, şikayetinize istinaden yaptığı kontrollerde hastalığın şiddeti ve ilerlemesine göre farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir. Bu tedavi yöntemleri; beslenme ve yaşam tarzı düzenlemesi, ilaç ve cerrahi yöntemleridir.

Doktorum yaşam tarzımı değiştirmemi söyledi. Neler yapmalıyım?

Bazı değişiklikler, hastalığın etkilerini azaltabilir ve sizin daha rahat etmenizi sağlar. Yapabileceğiniz ilk şey, yüksek yastıkla yatmak. Baş kısmınızı destekleyerek, gerekiyorsa iki adet yastık kullanarak 25 derecelik bir eğimde uzanmalı ve mide içeriğinin yemek borunuza kaçışını yerçekiminden yararlanarak engellemelisiniz. Geceleri yatağa gitmeden en az iki saat önce birşeyler yememelisiniz. Sigara ve alkol tüketimini azaltmalı, mümkünse tamamen bırakmalısınız. Asitli içecekler, baharatlı, yağlı, acılı yiyeceklerden, kahve ve çikolatadan uzak durmalısınız. Sık sık ve az miktarda yemek yemeye çalışın. Midenizi bir oturuşta tamamen doldurmamaya gayret edin. Eğer aşırı kilolu iseniz, egzersiz ve spor desteğiyle bu kilolardan kurtulmaya çalışın.

İlaç tedavisi de önerilebilir...

Yaşam tarzınızı değiştirmeniz gerekliliğinin yanında doktorunuz ilaç tedavisini de uygun görebilir. Reflü şikayeti olanların çoğunda etkin bir rahatlama sağlar. Fakat reflü kronik halde ise farklı bir tedavi yöntemine geçiş söz konusu olabilir.

Kendime dikkat ediyorum, ilaç kullanıyorum ama şikayetim devam ediyor...

Yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyen reflü hastalığının tedavisinde son çare, cerrahi müdahale. Aslında hastaların çoğu diyet düzenlemesi ve ilaç tedavisiyle bu hastalığın üstesinden gelebiliyor fakat yemek borunuz asit yüzünden doku hasarına uğramışsa kalıcı bir tedavi için ameliyat olmanız da gerekebilir.

Cerrahi tedavi işe yaramayabilir mi?

Her şeyden önce, cerrahi tedavinin başarısı biraz da bu aşamaya gelmeden önceki tedavilerin iyi bir şekilde uygulanmasına da bağlı. Cerrahi tedavi genellikle %90'ın üzerinde başarı sağlıyor. Tabii cerrahın deneyimi de önem arz edebiliyor.

Bebeklerin neredeyse tamamı bu sorunu yaşıyor

Reflü hastalığı, bebeklerin neredeyse %80'inde var, fakat çoğu bebekte şiddetli olarak görülmeyebiliyor. Sindirim borusunun alt ucundaki kaslar gevşeyerek gıdaların mideye geçişine izin veriyor, ardından kasılarak geri kaçışa engel oluyor. Bebeklerde, bu kapakçık mekanizmasının henüz yeterince çalışmaması ve sıvı gıdayla beslenip çoğunlukla yatar pozisyonda olmaları reflünün ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bebeklerde reflü yeni anne ve babaları geceleri uyutmayan en büyük kAbuslardan...

Tedavi edilmezse ne olur?

Reflü hastalığı, eğer kendinize gerekli özeni göstermezseniz ve yaşam tarzınızı değiştirmeden tedavinizi aksatırsanız, maalesef yemek borusu kanseri riskiniz artabilir. Fakat yine de ' reflü hastalığı yemek borusu kanserine neden olur' demek, doğru değil.

Kaynak: Womenist.net

Son Dakika Kadın Reflü Hastalığı Keyfinizi Kaçırmasın! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement