4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali Devam Ediyor - Son Dakika
Kültür Sanat

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali Devam Ediyor

Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" operası, Topkapı Sarayı'nda sahnelendi Operayı sahneye koyan Kara: "Topkapı Sarayı gibi tarihi mekanlarda opera ile seyirciyi buluşturmak en büyük emellerimizden biri" "Festival, artık yurt dışında daha çok bilinmeye başladı. Bilet alıp, yurt dışından sırf festival için gelene rastlamak beni çok mutlu etti" "Hiç yer yok, ilave sandalyeler konuldu. Bu ilgi bize önümüzdeki yıllardaki festivallere yönelik yepyeni bir güç veriyor"

04.07.2013 12:51

FATİH OKUMUŞ - 4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında Mozart'ın "Saraydan Kız Kaçırma" operası, Topkapı Sarayı'nda sahnelendi.

Operayı sahneye koyan Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Topkapı Sarayı'nın tarihi atmosferinde bir opera sahnelemenin güzelliğine dikkati çekti.

Topkapı Sarayı gibi tarihi mekanlarda operanın üst yazıyla başka bir dile çevrilmesine itiraz ettiğini ifade eden Kara, "Ama seyircinin de operayı anlaması lazım, onun için diyalogları Türkçe, Almanca ve bazen de İngilizce vererek bu sorunu çözdük. Herkes kendi ana dilinde konuşuyor, zaten benim konseptim de o. Başta anlaşamıyorlar, çünkü birbirlerinin dilini anlamıyorlar. Ama sonra giderek, o aradaki farklar kalkıyor" şeklinde konuştu.

"Saraydan Kız Kaçırma" operasına ilişkin de bilgi veren Kara, şunları söyledi:

"Selim Paşa bu oyunun en olumlu karakteri. Osmanlı'nın erdemlerini temsil eden bir kişilik. Onu sırtından bıçaklıyorlar bir anlamda. Yalan söylüyorlar, sahtekarlık yapıyorlar, onu aldatıyorlar. Ama diyor ki; 'Güzellikle yanınızda tutamadıklarınızı bırakın gitsinler daha iyi.' Düşmanınızı da affedebilmek, hoş görebilmek, en büyük erdem. Selim Paşa, Osmanlı'da zaten var olan o hoşgörüyü en güzel biçimde dile getiriyor. Başta farklı din, dil ve kültürden gelen insanlar anlaşmada güçlük çekseler de sonra anlaşmaya başlıyorlar. Batılılar da son tahlilde Selim Paşa'dan çok şey öğrenmiş olarak, bir anlamda zenginleşmiş olarak ülkelerine dönüyorlar.

Selim Paşa'ya en büyük kötülüğü yapan Belmonte'nin babası. Bu finalde ortaya çıkıyor. Vakt-i zamanında onun her şeyini kaybetmesine neden olmuş. Sadece Belmonte'nin şimdi gelip saraydan kız kaçırmaya kalkması değil. Onun hareminden kaçırıyorlar iki kızı da... Dolayısıyla yalnız o değil. Bir de geçmişte bir mevzu var. Bunu da öğrenmesine rağmen bağışlıyor. 'Kızları da alın gidin ülkenize' diyor. Mozart'ın bunu 200 küsur yıl önce bu şekilde düşünmüş olması önemli. O dönemde Türkler aleyhine önyargılar çok yüksek. Ona rağmen Mozart'ın bunu farklı biçimde görmesi, hissetmesi çok mühim."

Festivale turistlerin ilgisi

Topkapı Sarayı gibi tarihi mekanlarda opera ile seyirciyi buluşturmanın orijinalliğine dikkati çeken Kara, yurt dışından İstanbul Opera Festivali'ne gösterilen ilgiyi şöyle anlattı:

"Topkapı Sarayı gibi tarihi mekanlarda opera ile seyirciyi buluşturmak bizim en büyük emellerimizden biri. Evvelki akşam Aya İrini'deki konser sırasında arkamda oturan İsviçreli bir çift, başlangıcından beri sırf bu opera festivalini izlemek için İstanbul'a geldiklerini söyledi. Bireysel olarak çıkıp gelmiş olmaları çok sevindirdi. Turizm ajansları, acentalar aracılığıyla grup olarak gelenler var, İstanbul'a gelmiş, bilet alıp festivale de geliyor, böyle seyircilerimiz var. Bilet alıp sırf festival için yurt dışından gelene rastlamak beni çok mutlu etti."

Yekta Kara "Henüz dört yaşında bir bebek" olarak nitelendirdiği festivalin uluslararası ilgiye mazhar olduğunun altını çizerek, "İstanbul Opera Festivali artık yurt dışında da daha çok bilinmeye başladı. Gelenler arasında yönetmenler, sanatçılar, gazeteciler var. Hiç yer yok, ilave sandalyeler konuldu. Bu ilgi bize önümüzdeki yıllardaki festivallere yönelik yepyeni bir güç veriyor" ifadelerini kullandı.

"Saraydan Kız Kaçırma"nın konusu

Festivalin gedikli temsili "Saraydan Kız Kaçırma" operasının konusu ise şöyle:

"İspanyol soylusu Belmonte, korsanlar tarafından kaçırılarak İstanbul'da Selim Paşa'nın sarayına satılan nişanlısı Konstanze'yi aramaktadır. Paşa'nın kahyası Osman'la karşılaşır ancak başlangıçta anlaşamazlar. Selim Paşa ise sarayında tutsak bulunan Konstanze'nin gönlünü kazanmaya çalışmaktadır. Sonunda kahya, Osman'ı ilaçla uyutarak etkisiz hale getiren Belmonte ve ona yardım eden uşak Pedrillo kaçış planlarını uygularken kaçırmak istedikleri Konstanze ve Blondchen ile yakayı ele verirler. Bu sırada Selim Paşa, Belmonte'nin bir zamanlar Paşa'ya kötülük etmiş ve onun bütün mal varlığını yitirmesine yol açmış eski düşmanı bir kale komutanının oğlu olduğu ortaya çıkar. Buna rağmen Selim Paşa onları affederek, evlerine dönmelerine izin verir."

Topkapı Sarayı'nda bu akşam ikinci temsili gerçekleştirilecek "Saraydan Kız Kaçırma" operasında, koroyu Tolga Taviş yönetiyor.

"Konstanze"yi İsviçreli soprana Christiane Boesiger, "Osman"ı Tuncay Kurtoğlu/Sabri Karabudak, "Belmonte"yi Erdem Erdoğan, "Blondchen"i Nazlı Deniz Boran, "Pedrillo"yu Ari Edirme, "Selim Paşa"yı ise Okan Şenozan canlandırıyor.

4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali 7-8 Temmuz'da Topkapı Sarayı'nda Okan Demiriş'in "IV. Murat" operasının temsili ile sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 4. Uluslararası İstanbul Opera Festivali Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement