TEMA Vakfı tarafından, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın katkılarıyla Bingöl'de ilk kez "Bingöl Gençlik Festivali" gerçekleştirildi.
Bingöl Üniversitesi konferans salonundaki etkinlikte konuşan TEMA Vakfı Bingöl Şube Başkanı Cuma Karaarslan, etkinliğin gelecek yıllarda daha kapsamlı bir festivale dönüşeceğini belirterek, "Bingöl Üniversitesi'nin ev sahipliği bizim için hem akademik hem de sosyal alana açılım konusunda bir değer oldu. Aramızda bulunan, uzaktan gelen şairler bize görkemli saatler sunacaklar" dedi.
Karaaslan, sanatın önemine vurgu yaptığı konuşmasında, şunları kaydetti:
"Bazen inciniriz ama kendi toplulumuzda, kendi değerlerimizle doğruluruz tekrardan. İncindiğimiz yerden, kendimizi inşa etmemiz lazım. Sakın yaralarınızı kapatmayın. Kapatırsanız, başka yerden fışkırır. Onun için bu toplumun temel mihenginde sanat eksildiğinde yaralar gittikçe artmaya başlar. Bu sistemi değiştirmek üzere en çok şairlikle kafa tutan insanlar tanıdık tarih boyunca. Kureyş'te başladı belki de. Kimi övgü için kimi de yergi için. Övgü için yapanlar para aldı. Yergi için yapanlar canından oldu."
Festivalde şiir ve müzik var
Etkinliğe katılan şair Sıtkı Caney de AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalde özellikle şiire ve müziğe ciddi anlamda yer verilmesinin ve etkinliğin üniversite kampüsünde gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu dile getirerek, "Memleketim olduğu için uzun zamandır görmediğim arkadaşlarımı gördüm. İleriki yıllarda, festivalin daha geniş kapsamlı olarak yayılacak olması da ümit verici" ifadelerini kullandı.
Bingöllü şair Metin Kaygalak, festival kapsamında kısa bir söyleşi yaptı. Doğduğu ve büyüdüğü kente, ilk defa şair olarak davet edildiğini aktaran Kaygalak, şu bilgileri verdi:
"Mono kültürlerden mono insan çıkar. Ben çocukken hem sazın, sözün hem de seccadenin içerisinde büyüdüm. Ben daha melez bir yapıdan geldim. İnsanların ruhlarındaki kırılmaların, sosyal, kültürel ayrımcılığın toplumsal acılara maruz kalmış olmanın insanda yarattığı dert var. İnsanı şair yapan şey derttir."
Metin Kaygalak, bütün derdinin, şairlerin çektiğini aktarmak olduğunu vurgulayarak, "Bizim çocukluğumuzun kenti masalsıydı. Evler kaplarla kaplanırdı. Metin Altıok doğuya sürülmüş felsefe hocamızdı. Bizim hayallerimiz vardı, hayaller bilgiden daha kıymetli. Biz hülyaları olan çocuklardık" dedi.
Festival dolayısıyla, çevrenin korunmasına dikkat çekmek amacıyla üniversite kampüsünde ağaç dikme etkinliği düzenlendi.
Şiir ve müzikle tamamlanan festivalin sonunda, İsmail Karaaslan, Nurhayat Demir, Zülküf Canlı ve Yağız Alp Avcı şarkı ve türküleri yorumladı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Bingöl Gençlik Festivali' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?