Geçen yıl UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındığı için daha çok ziyaretçinin beklendiği Çatalhöyük'e, bu yıl maddi kaynak bulunabilirse, kültür turu grupları için 4 adet deneysel ev inşa edilecek.
Çatalhöyük Kazı Başkan Yardımcısı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Özdöl Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası kazı ekibinin, bu yıl Çatalhöyük'teki 21. kazıya başlayacağını söyledi.
Kutlu, çekirdek ekibin Konya'ya haziran ortası itibarıyla gelip hazırlıklara başlayacağını, 25 Haziran'da da dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek yaklaşık 130 arkeoloğun katılımıyla kazıların başlatılacağını ifade etti. Kutlu, "Bu yıl, daha önce açılan alanlar derinleştirilecek, farklı katmanlardaki bulgular karşılaştırılacak. Çok sayıda ekip, pek çok noktada çalışmalarını yürütecek" dedi.
UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesinin ardından ziyaretçi sayısında ciddi artışlar beklendiğini dile getiren Kutlu, şunları kaydetti:
"Çatalhöyük'ü tüm dünya tanıyor. Şu anda burada yapılması gereken iş; korumaya önem vermek, ziyaretçileri daha iyi ağırlamaya yönelik altyapıyı hazırlamak. Amaçlarımızdan biri; burayı sürekli kazı ve incelemelerin yapıldığı, arkeoloji öğrencilerinin ve meraklılarının uğrak yeri haline getirmek. Diğer önemli hedefimiz ise höyükler ve tarihi eserleri koruma bilincini yerel düzeyde vatandaşlara daha iyi anlatmak. Yerel düzeyde farkındalık yaratılmasını önemsiyoruz. Buradan çıkan 9 bin yıllık bulguların analizi için, Çatalhöyük kampüsüne araştırma merkezi kurulması da taleplerimizden biri... Ayrıca, burayı ziyaret edenlerin, 9 bin yıl önceki insan yaşamı hakkında doyurucu şekilde bilgi edinmesi ve ilginçlik oluşturulması adına, deneysel evlerin kurulmasını istiyoruz. Ancak kaynağa ihtiyaç var. Bu gerçekleşirse, kaynak bulunabilirse, kazı alanının da içinde bulunduğu Çatalhöyük kampüsüne, Türkiye'nin her yerinden ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek kültür turu grupları için 4 adet deneysel ev inşa edilecek."
Bu evlere orijinalleri gibi çatılarındaki deliklerden girileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kutlu, "O dönemde Anadolu'da yaşayan insanların dünyasında büyük yer kaplayan leoparlar ve akbabalar gibi unsurlar, bu evlerde öne çıkarılacak. Evleri ziyaret edenler, dünyanın ilk sanat eserleri arasında kabul edilen duvar resimleri ve figürlerden de örnekler bulacak" ifadelerini kullandı.
Çatalhöyük
Konya'nın Çumra ilçesinde, neolitik dönemde 8 bin kişinin bir araya gelerek kent kurduğu Çatalhöyük'ün, dünyada insanoğlunun ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu kabul ediliyor. 1960'lı yıllarda İngiliz Arkeolog James Mellaart ve ekibi tarafından keşfedilen Çatalhöyük'te, 1993 yılında Stanford Üniversitesinden İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında kazılara yeniden başlandı.
Çatalhöyük'te 9 bin yıl önce; üstten girilen, birbirlerine bitişik kerpiç evlerde yaşayan insanların sosyal yapısı, beslenme ve giyim şekilleri gibi çeşitli konular araştırılıyor. Prof. Dr. Hodder başkanlığında 21. yılına giren kazı çalışmalarının 5 yıl daha devam etmesi öngörülüyor. Çatalhöyük geçen yıl ise UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınmıştı. Buradaki kazılar, ana sponsorlar Yapıkredi ve Boeing firmalarınca destekleniyor. - Konya
Son Dakika › Kültür Sanat › Çatalhöyük, Kaynak Bulunursa Deneysel Evlere Kavuşacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?