Cizre'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor ŞIRNAK - Son Dakika
Kültür Sanat

Cizre'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor ŞIRNAK

Cizre\'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor ŞIRNAK

Cizre'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor ŞIRNAK

18.09.2013 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cizre'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor - ŞIRNAK

Cizre'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor

- 2007 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığının belirlenmesi üzerine valilikçe hazırlanan bir projeyle caminin restorasyonuna yeniden başlandı - Kaymakam Şenol Koca: "Başladığımız sıva ve derz sökümü çalışmalarından sonra caminin orijinaline uygun restorasyonu yapılacak"

ŞIRNAK (AA) - Cizre ilçesinde 12. yüzyıldan kalan Ulucami, 2007 yılındaki restorasyonun aslına uygun yapılmadığı gerekçesiyle yeniden restore ediliyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2007 yılında yapılan restorasyon çalışmalarının aslına uygun yapılmadığının belirlenmesi üzerine valilikçe hazırlanan "Şehr-i Nuh Diriliyor" projesi kapsamında restorasyon çalışmalarına yeniden başlandı.

Cizre Kaymakamı Şenol Koca, beraberinde İdil Kaymakamı Ali Karakaya ile Ulucami'deki restorasyon çalışmalarıyla ilgili incelemelerde bulundu. Koca yaptığı açıklamada, Cizre Ulucami'nin İslam dünyası adına ilçedeki en önemli tarihi eserlerden biri olduğunu söyledi.

Şırnak Valiliğince başlatılan "Şehr-i Nuh Diriliyor" projesinin ilk ayağında Cizre Kalesi'nin içindeki 81 dönümlük alana ilişkin proje hazırlandığını ifade eden Koca, akabinde de restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandığını belirtti. Koca, Ulucami, Abdaliye Medresesi, Kırmızı Medrese gibi yeterince sahip çıkamadıkları birçok tarihi eser ve yapıların olduğuna da dikkati çekerek bu tarihi eserlere yönelik çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

-"Bu binalar çok kıymetli"

Bu kapsamda Ulucami'deki restorasyon çalışmalarının hızla sürdüğünü kaydeden Kaymakam Şenol Koca, şöyle konuştu:

"2007 yılında yapılan restorasyonda ne yazık ki derz çalışmalarında çimento kullanılmış ve çimentonun bıraktığı izler görülüyor. Bu tahribatın giderilmesi için derz örneği incelenmek üzere Mardin Müze Müdürlüğüne gönderildi. Laboratuvar analizi sürüyor. Başladığımız sıva ve derz sökümü çalışmalarından sonra caminin orjinaline uygun restorasyonu yapılacak. Bu çalışmalarla ilgili eksikliklerimizi tamamlayıp Ulucami'yi aslına uygun haline getireceğiz."

Koca, Ulucami'deki restorasyonun tamamlanmasının ardından Abdaliye Medresesi'nde de bir çalışma yapılacağını anlatarak, Kırmızı Medrese'de ise 2010 ve 2011 yılında medrese çevresindeki yapıların kamulaştırılmasının ardından yapılan yıkım çalışmalarından sonra herhangi bir çevre düzenlenmesinin yapılmadığını bildirdi. Projenin, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylanmasının ardından gelecek ay çevre düzenlemesine başlayacaklarını kaydeden Koca, "Ulucami'deki çalışmaları gelecek yıl temmuz ayında tamamlamayı planlıyoruz. Bu binalar çok kıymetli ve bize yadigar. Geleceğimizin de teminatı. Bunların yeni nesillere ulaşması bizim elimizde. Bu nedenle onlara sahip çıkmalıyız. Sahip çıkarken de bu işleri bilen bir teknik ekip ve personel ile çalışmalıyız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Cizre'deki tarihi Ulucami yeniden restore ediliyor ŞIRNAK - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement