Cso'da Geri Sayım Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Cso'da Geri Sayım Başladı

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, başkentin sanat dolu günleri için geri sayıma başlarken, 2013 2014 sanat yılının ilk konseriyle 4 Ekim'de seyirciyi selamlayacak CSO Müdürü Sancar: "Çok popüler bir program oldu. Klasik müziğin en görkemli eserleriyle, halkın beğenisini kazanan eserleri bir arada yer alıyor" "Programda çok güzel eserler var, Ankara izleyicisi gerçekten çok bilinçli. Hiçbir yerin sanat izleyicisine benzemiyor. Sorgulayan, eleştiren, beklenti içine giren, teşvik eden bir kitle. Bu da bizi daha iyiyi oluşturmak, çıtayı yükseltmek için zorluyor"

29.09.2013 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO),  başkentin sanat dolu günleri için geri sayıma başlarken, 2013- 2014 sanat yılının ilk konseriyle 4 Ekim'de seyirciyi selamlayacak.

CSO Mürürü Aycan Sancar, orkestranın sezon programıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, CSO'nun bu seneki programında halkın beğenisini kazanan şefler ve solistlerin yer alacağını söyleyerek, "Çok popüler bir program oldu. Klasik müziğin en görkemli eserleriyle, halkın beğenisini kazanan eserler bir arada yer alıyor" dedi.

Programda çok güzel eserlere yer verildiğini belirten Sancar, "Ankara izleyicisi gerçekten çok bilinçli. Hiçbir yerin sanat izleyicisine benzemiyor. Sorgulayan, eleştiren, beklenti içine giren, teşvik eden bir kitle. Bu da bizi daha iyiyi oluşturmak, çıtayı yükseltmek için zorluyor. Büyük ölçüde bunu başardık diyebiliriz" diye konuştu.

Genel repertuvarda bütün eserlerin mutlaka izlenmesi gerektiğini tavsiye eden Sancar, şunları ifade etti:

"Hakikaten programdaki konuklardan ya şef ya solist ünlü ya da eser çok iyi. Bunların üçü birleştiği zaman çok keyifli anlamlı bir konser ortaya çıkıyor. Ama bizim artık kemikleşmiş bir 'Yeni Yıl' konserimiz var. Sezon içinde konserlerimizi takip edemeyenler bile bu konseri kaçırmak istemiyor. Arena'da yaptığımız konserde 12 bin kişi izliyor. 'Swingle Singers' grubu da kadrolarını ve repertuvarlarını geliştirdiler. Ayrıca keman sanatçısı Sarah Chang daha önce geldi ama 10 kere gelse de salonu doldurur. Çok başarılı bir sanatçı."

Ekim ayında sahnede ilk Beethoven var

Sancar, CSO'nun sanat sezonunu, 4 Ekim'de ATO Konser Salonu'nda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen'in şefliğindeki Beethoven'in "9'uncu Senfoni" adlı eseriyle açılacağını bildirdi.

10 Ekim'de CSO'nun "Birleşmiş Milletler Günü Konseri" ile ünlü şef Wojciech Rodek'in yönetiminde ve Alexander Markov'un "keman" solistliğinde seyircinin karşısına çıkacaklarını belirten Sancar, 11 Ekim'de ise aynı programın Hüseyin Sermet'in "piyano" solistliğinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Sancar, uzunca bir süredir CSO geleneği haline gelen üniversite konserlerinin bu yıl Doğuş Holding'in sponsorluğunda, "Kampüste Senfonik Akşamlar Turnesi" ile Mardin, Şanlıurfa, Sivas, Malatya ve Nevşehir'de 22- 29 Ekim tarihlerinde konser vereceklerini söyledi.

"Cumhuriyet Bayramı" ile "Ankara'nın Başkent Oluşunun 90. Yılı" konulu bir konserle CSO'nun 31 Ekim'de Rengim Gökmen'in yönetiminde ve Dorukhan Doruk'un "viyolonsel" solistliğinde sahne alacağını bildiren Sancar, sanat severleri sezon boyunca doyurucu bir programın beklediğini ifade etti.

-Sanat dolu bir sezon

CSO'nun Ekim ayından sonraki programı ise şöyle:

7-8 Kasım'da Wojniech Rodek yönetimindeki "Atatürk'ü Anma Konseri" ile İdil Biret piyanoda sahne alacak. Programda, Ferit Tüzün'ün "Türk Kapriçyosu", Edward Grieg'in "Piyano Konçertosu la minör op. 16" ve Dmitri Şostakoviç'in "1. Senfoni" eserleri icra edilecek.

14-15 Kasım'da, Daoul Gruneis yönetiminde "Bakır Çalgılar Beşlisi" konser verecek.

21-22 Kasım'da, şef Emin Güven Yaşlıçam ile piyanoda Gülsin Onay " Camille Saint Saens'in "2. Piyano Konçertosu sol minör op. 22" ile Haydn'ın "45. Senfoni 'Veda'" adlı eserleriyle sanat severlerin karşısına çıkacak.

28-29 Kasın'da Viyolonsel solisti David Cohen, Antonio Pirolli yönetiminde sahne alacak. Programda Tomaso Albinoni'nin "Adagio", Robert Schumann'ın "Viyolonsel Konçertosu op.129" ve Aram Haçaturyan'ın "Gayaneh-Spartaküs Bale Süitleri" seslendirilecek.

6 Aralık'ta Rengin Gökmen'in yönetiminde Gustav Mahler'in "5. Senfoni"si icra edilecek.

12-13 Aralık'ta seyirciyle buluşacak " İsmet İnönü'yü Anma Konseri"nde Şef Adrian Prabava, Johannes Moser'in "viyolonsel" solistliğinde Şostokoviç'in "1. Viyolonsel Konçertosu mi bemol majör op. 107", Felix Mendelssohn'un "Trompet Uvertürü" ve Igor Stravinski'nin "Ateş Kuşu Bale Süiti"nden oluşan konseri yönetecek.

19-20 Aralık'ta Burak Tüzün'ün yönetiminde, piyanoda Christina Ortiz, Rahmaninov'un "Paganini'nin Bir Temi Üzerine Rapsodi op. 43" ile Ulvi Cemal Erkin'in "1. Senfoni"si ile sahne alacak.

29 Aralık'ta "Yeni Yıl Konseri" Rengim Gökmen'in yönetiminde  Swingla Singers'ın katılımıyla gerçekleşecek.

9-10 Ocak'ta Maret Pijarowski yönetimindeki konsere, Julian Steckel "viyolosel"iyle eşlik edecek.

16-17 Ocak'ta "Barok Konseri", Antonio Pirolli'nin şefliğinde, "kontra tenor" Martin Oro ve flütte Juliete Hurel'in solistliğinde izlenecek.

23-24 Ocak'ta, Antonio Pirelli, piyanoda Verda Erman'ın sahne aldığı konseri yönetecek.

30-31 Ocak'ta, şef Gilbert Varga, Soyoung Yoon'un keman solistliğinde, Bela Bertok'un "2. keman konçertosu ve Romen Halk Dansları", Georgi Enescu'nun "Romen Rapsodisi no: 1 ve 2" eserlerini icra edecek.

6-7 Şubat'ta Stefan Asbury yönetimindeki konsere Alina Pogostkina kemanıyla eşlik ederken, programda Carl Nielsen'in "Keman Konçertosu" ile Johannes Brahms'ın "4. Senfoni"si dinlenebilecek.

14 Şubat'ta şef Alexander Vakoulsky, Alexander Rudin'in "viyolonsel" solistliğindeki konseri yönetecek.

20-21 Şubat'ta Raoul Gruneis, Mozart'ın "Requem" eserini icra edecek. Programda Devlet Çoksesli Korosu, Koro Şefi Cem'i Can Deliorman yönetiminde sahneye çıkacak. Konserde, Eglise Gutierrez ile Carla Dirlikov "soprano", Mert Süngü "tenor" ve Burak Bilgili "bas" solisti olarak seyirciyle buluşacak.

1 Mart'ta ünlü "keman" solisti Sarah Chang, Şef Rengim Gökmen yönetiminde sahne alacak. Konserde, Hasan Niyazi Tura'nın "Türk Dansları", Samuel Barber'in "Keman Konçertosu" ve George Bizet'in "Do majör senfoni"si seslendirilecek.

6-7 Mart'ta, Marzena Diakun yönetimindeki programa Zeynep Köylüoğlu "fagot", Çağlayan Barbaros ise "flüt"te eşlik edecek.

13 Mart'ta kemanda Çağıl Yücelen, kanunda Ahmet Baran ve soprano Selva Erdener, İbrahim Yazıcı'nın yönetiminde sahneye çıkacak. Konserde Richard Strauss'un "Güllü Şövalye 'Vals 1", Hendi Vieuxtemps'in "5. Keman Konçertosu" ve Turgay Erdened'in "Nereye Aşkım 'Şarkılar'" adlı eserleri icra edilecek.

20- 21 Mart'ta Ari Rasilainen yönetimindeki programda Ahmet Adnan Saygun'un "Yunus Emre Oratortosu" sanat severlerin beğenisine sunulacak. Devlet Çoksesli Korosu'nun Cem'i Can Deliorman'ın koro şefliğinde sahneye çıkacağı konserde Birgül Su Ariç "soprano", Aylin Ateş "mezzo soprano", Efe Kışlalı "tenor" ve Tuncay Kurtoğlu "bas" solisti olarak kulakların pasını silecek.

27-28 Mart'ta Alexander Vakoulsky'nin şefliğindeki konserde "korno"solistleri Radovan Vlatkovic ile Utku Ünal dinlenebilecek.

3-4 Nisan'da Rengim Gökmen, soprano Feryal Türkoğlu ile mezzo soprano Ferda Yetişer'in katılımıyla Mozart'ın "29. senfoni la majör" ve Giovanni Battista Pedgolesi'nin "Stebat Mater" eserlerini seslendirecek.

10-11 Nisan'da şef Marek Pijarowski idaresindeki konsere Ning Feng kemanıyla eşlik ederken, programda Sergey Prokofief'in "1. Keman Konçertosu re majör op.35" ve Çaykoski'nin "5. Senfoni mi minör op. 64"ü icra edilecek.

17-18 Nisan'da Emin Güven Yaşlıçam, Andre Previn'in "Double Konçerto", Aleksander Glazunof'un "Keman Konçertosu" ve Çaykovski'nin "İtalyan Kapriçyosu"nu yönetecek.

24-25 Nisan'da "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" için Burak Tüzün'ün şefliğinde özel bir program tertip edilecek. Murat Akar'ın "anlatıcı" olduğu konserde, Edward Elgar'ın "Pomp and Circumstance" ile Sergey Prokofief'in "Peter ve Kurt" eserleri dinleyiciyle buluşacak.

2 Mayıs'ta Christoph Müller yönetimindeki orkestra Ilya Shakhou'nun "Romantik Konçerto", Henri Tomasi'nin "Trompet Konçertosu" ve Gustav Holst'un "Gezegenler 'Planets' op. 32" adlı eserlerini icra edecek. Konserde Reinhold Friedrich, trompet solisti olarak sahneye çıkacak.

8-9 Mayıs, Marin Gheras, "pan flüt"ü ile Raoul Gruneis'in şefliğindeki konserde sanat severlerle bir araya gelecek.

16 Mayıs'ta Naci Özgüç, piyano solisti Fazıl Say'ın katılacağı bir konseri yönetecek. Burcu Karadağ'ın "ney", Hakan Güngör'ün "kanun" ve Aykut Köselerli'nin "vurmalı çalgılar" kapsamında yer alacağı programda Mozart'ın "Figaro'nun Düğünü üvertürü ve 21. Piyano konçertosu" ile Say'ın "İstanbul Senfonisi" adlı eserleri icra edilecek.

CSO, 22-23 Mayıs'ta "Gençlik ve Spor Bayramı" için özel bir konsere hazırlanırken, her ay bir eğitim konseri vermeye de devam edecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Cso'da Geri Sayım Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.


Advertisement