Girdikleri Eve Mutluluk Getiriyorlar - Son Dakika
Kültür Sanat

Girdikleri Eve Mutluluk Getiriyorlar

Girdikleri Eve Mutluluk Getiriyorlar

Ankara’da bir ilçede geliştirilen projeyle ilçedeki tüm kurum müdürleri sorun tespit edilen bir eve birlikte giderek, sorunların çözülmesi için kurumlarına talimat veriyor Proje ekibinin uğradığı aile o günün akşamına tüm sorunlarını çözmüş olarak giriyor

25.07.2013 11:27

ÖMER ERİM BAŞTİMAR- Ankara'nın Kazan ilçesinde kaymakamlık ve belediyenin birlikte geliştirdiği projeyle sorunu bulunan ailelerin tüm sorunları aynı gün çözülüyor. Proje ekibinin uğradığı ev o günün akşamına sorunları çözülmüş olarak giriyor.

Kazan Kaymakamlığı başkanlığında kurulan "Sosyal Hizmet Birimi" farklı bir proje olarak dikkat çekiyor. ilçedeki her kurum müdürünün katılımıyla oluşturulan birim, kaymakamlık ve belediye ekiplerince belirlenen sorunu bulunan  eve hep birlikte gidiyor.

Aileyle sohbet eden ekipler, ailenin tesbit ettikleri sorunlarını aynı gün çözerek, ailenin o geceye huzurlu bir şekilde girmesini sağlıyor.

Halk Eğitim Merkezi'nde toplanan Sosyah Hizmet Birimi ekibi,  madde ve alkol bağımlılığından aile içi şiddete, tacizden intihara kadar  bir çok konudaki sorunu nasıl çözeceklerini tartışıyor, izlenecek yol haritasını belirliyor. Daha sonra harekete geçerek el birliği ile insanların sorunlarını çözüyorlar.

Sosyal Hizmet Birimi'nde bugüne kadar 400 dosya açılmış ve 3 bin kişi sunulan hizmetlerden yararlanmış.

Kaymakam Veysel Beyru, bir çok kurumu ilgilendiren dertlerin ve sıkıntıların aynı ailede olduğunu gördüklerini belirterek "dolayısıyla bir kurumun ya da bir kaymakamlığın sadece tek başına hareket ederek bu ailelerin sıkıntılarını gideremeyeceğine şahit olunca ciddi bir koordinasyon merkezine ihtiyaç olduğunu gördük ve bu birimi kurduk"  dedi.

Sorunlu aileleri tespit ettikten sonra uzman bir ekibin eve gittiğini belirten Beyru şunları söyledi:

"sorunu bulunan vatandaşımızı ama emniyet kayıtlarından, ama jandarma kayıtlarından ama okuldaki rehber öğretmenden ama köyün imamından ama muhtarından tespit ettikten sonra uzmanlarımız evine gidiyor. Evdeki bireylerle, komşularıyla, akrabalarıyla görüşerek bu evdeki bütün sorunların röntgenini çekip analizini yapıyor. Sosyal inceleme raporunu hazırlıyor. İş bulunacaksa iş bulunuyor, sorun sağlıksa ilgilinin ulaşamadığı hizmetler varsa ulaştırılıyor. Yasal haklar varsa ulaşamadığı bu haklar kendilerine teslim ediliyor. Ev içerisinde huzur yoksa iletişim bozukluğu varsa bunlar gideriliyor.  Gerekirse bireysel terapi, gerekirse grup terapiler yapılıyor. Hastanelerde yatılı tedavi gerekiyorsa yatılı tedavileri gerçekleştiriliyor.Bu aile mutlu bir aile yapılarak ve bu ailedeki her bir birey mutlu bir birey yapılarak hayattan zevk alır bir hale getiriliyor."

Bu projede Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk'ün çok ciddi rol aldığını belirten Beyru, yerel yönetim olarak projeyi Kazan belediyesinin sırtladığını ifade etti.

Beyru şöyle devam etti:

" Sorunlar o kadar karmaşık ve o kadar çok kurumu ve kişiyi ilgilendiriyor ki bunun bir koordinasyonu, ciddi bir sahiplenmesi olmazsa ailemizin ya da ıstırap çeken insanlarımzın bir iki kuruma gidecek mecali var o bir iki kuruma  gitmekle de bu dert çözülmediği için bu sorunlar bu şekilde kalıyor. İnanıyorm bu formülle ve bu yaklaşımla ülkemizde ısıtıraplı sıkıntılı bir aile bırakmayız. Ben sayın başbakamnımızın da birçok sözünde her eve bir sosyal hizmet uzmanı projesiyle bunun yapılmak istendiğini biliyorum ve hissediyorum. Biz bunu Kazan'da başardık."

Belediye Başkan Yardımcısı Beyhan Sarı ise, bu projeye ilk başladıklarında bu kadar güzel sonuç alacaklarını ummadıklarını belirterek, projeyle ilçede çok sayıda ailenin sorunlarını çözdüklerini kaydetti.

Belediye olarak  başından beri bu projeye destek verdiklerini anlatan Sarı, " Belediyemizin tüm ekipleri  ailelerin sorunlarının çözüme kavuşmasında önemli rol oynuyor. Sorun tespit edilen evlere giden ekiplerimiz öncelikle  evlerin bakım onarım ve tadilatını yapıyor. Her akşam sıcak yemek veriyoruz. sağlık kontrolleri, psikolojik destek ve hastaların hastanelere götürülüp getirilmesi sunduğumuz hizmetlerden başlıcalarıdır"dedi.

Kazan Belediyesi'nde gerevli Psikolog ve Aile Danışmanı  Züleyha Akdere ise, proje kapsamında sorunu tespit edilen kişinin kendi sağlığına kavuşmasını esas kabul ettiklerini belirterek,her evde ayrı bir sorunla karşılaştıklarını, çözüm yollarını da o kişiye göre belirlediklerini kaydetti.

Sorun belirlenen ailelerin psikolojik sorunlarını giderdiklerini belirten Akdere şöyle konuştu:

"Ağır durumda olanı hastanede tedaviye aldırıyoruz.kişi yatarak tedavi gördükten sonra bizim burada psikolojik desteklerimiz devam ediyor. İlaç artı psikoterapiyle tedavimiz devam ediyor.  Bunun dışında eğitim durumu düşükse ve ilerletmek istiyorsa açık lise kayıtlarını yapıyoruz. Ailenin durumuna bakıyoruz. Düzenli bir yaşam için iş temin ediyoruz. Kişinin durumuna isteğine yeteneğine göre sosyal alan etkinlikleri oluşturabiliyoruz. "

-göz yaşları içinde anlattı

Sosyal Hizmet Birimi'nin alkol bağımlılığı sorununu çözdüğü aileden Aydın Tanrıgörür,  tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Göz yaşları içinde yaşadıklarını anlatan Tanrıgörür  "Kaymakam beyin konuşması beni çok etkiledi. 'hiç merak etmeyin yanlız değilsiniz kimseniz yoksa biz varız' dedi. Ben hayatımda böyle bir cümle hiç bir yöneticiden duymadım.Kazan'da çok şükür güzel yöneticilerimiz var"dedi.

Alkol bağımlılığından kurtarılan Mete Arslan ise alkol bağımlısı olduğunu belirterek, Sosyal Hizmet Birimi'nin evlerine geldikten sonra hayatının değiştiğini söyledi.

Arslan şöyle konuştu:

"Yatarak hastanede tedavimi gördüm. Kaymakamlığımızın belediye başkanlığımızın emniyet müdürlüğümüzün sayesinde. Şu an gayet iyiyim. Alkol durumundan dolayı hiçbir rahatsızlığım yok. Yaklaşık 45-50 güne yakındır alkol kullanmıyorum. Bu tür sıkıntıları olan insanların madde olsun alkol bağımlılığı olsun bir an önce yolun başındayken hastaneye gidip durumlarına göre yatarak ya da ilaç tedavisiyle ayakta tedavilerine yönelmelerini isterim. Doğrusu bu. Dönmeleri gerekir bunun geçi yok."

Anne Aynur Arslan ise, tüm yetkililere teşekkür ederek, çocuklarının yeniden hayata başadığını ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Girdikleri Eve Mutluluk Getiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement