Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: "Erzincan tulum peyniri" - Son Dakika
Kültür Sanat

Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: "Erzincan tulum peyniri"

Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman koyunu ile kıl keçisinin sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin ardından satışa sunulmaya başlandı.

31.10.2021 10:58  Güncelleme: 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüksek rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman koyunu ile kıl keçisinin sütünden üretilen coğrafi işaretli Erzincan tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin ardından satışa sunulmaya başlandı.

Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor.

Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin artından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geldi.

"Kentte 6 bin tona yakın peynir üretiliyor"

Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, AA muhabirine, kentte yaklaşık 3 bin rakımlı yüksek yaylalarda akkaraman koyunu ve kıl keçisi sütünden üretilen peynirlerin, soğuk zincir çerçevesinde tesislere getirildiğini söyledi.

Burada pamuklu bez torbalarda suyu çıkarıldıktan sonra büyük bidonlara ve derilere basılarak hava almaması sağlanan peynirin, 3-4 ay süren olgunlaşma sürecine bırakıldığını ifade eden Şahin, "Erzincan tulum peyniri, coğrafi işareti olan bir ürün. Burada yaklaşık 500 binden fazla küçükbaş hayvanımızdan 6 bin tona yakın peynir üretimi yapılmakta ve böylece 5 bin kişilik de bir istihdam sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktayız. Son yıllarda ülkenin çeşitli yerlerine olduğu gibi Irak'a da bir ihracat kapısı açıldı." diye konuştu.

Şahin, kentte peynir üreten 28 tesisin bulunduğunu belirterek, Erzincan tulumunun en doğal ve organik peynir çeşidi olduğunu dile getirdi.

Üreticilerin mayıs ayı itibarıyla yaylalara çıkarak üretime başladığını anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"2 bin 500-3 bin rakımlı yaylalarda koyunların doğal otlarla beslenerek ürettikleri sütler, orada peynir haline getirilerek üreticilerimizce kurulmuş olan hijyenik çadırlarda bekletiliyor. Oradan günlük bazen iki günde bir depolara getiriliyor. Bu depolarda yine hijyenik ortamda ürünlerimiz bidonlara basılarak olgunlaşma aşamasına geçiliyor. Ondan sonra ürün haline getirilip tüketime sunuluyor."

"Tüketiciler Erzincan'da üretilmiş olmasına dikkat etsin"

Tulum peyniri üreticisi Nurettin Yıldırım ise Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK) destek alarak kurdukları 2 bin 500 metrekare kapalı alanda son sistem makinelerle üretim yaptıklarını belirtti.

Tulum peynirinin tamamen doğal olarak üretildiğine işaret eden Yıldırım, "Taklitlerimizi yapan bazıları Erzincan tulum peyniri olmayan bazı benzer peynirleri satıyor. Tüketicilerden ricamız, etiket bilgilerine dikkat etmeleri. Erzincan'da üretilmiş olmasına ve etiket bilgilerinde akkaraman koyun ve kıl keçisi sütünden üretilmiş bir tulum peyniri olmasına özellikle dikkat etmelerini rica ediyoruz." dedi.

Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: "Erzincan tulum peyniri"
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kahvaltı sofralarına 3 bin rakımdan gelen lezzet: 'Erzincan tulum peyniri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.


Advertisement