Kanlı Tabya Bölgenin İlk "Harp Tarihi Müzesi" Oluyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kanlı Tabya Bölgenin İlk "Harp Tarihi Müzesi" Oluyor

Kanlı Tabya Bölgenin İlk "Harp Tarihi Müzesi" Oluyor

Kars'ta 1823 yılında yapılan ve halk arasında "Kanlı Tabya" olarak bilinen Büyük Tabya, devam eden restorasyonun ardından bölgenin ilk Harp Tarihi Müzesi olacak Kültür ve Turizm İl Müdürü Doğanay: "Kanlı Tabya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Tabya, restorasyonu bittiği zaman bölgenin ilk Harp Tarihi Müzesi olacak"

22.07.2013 15:53

Kars'ta 1823 yılında yapılan ve halk arasında "Kanlı Tabya" olarak bilinen Büyük Tabya, devam eden restorasyonun ardından bölgenin ilk Harp Tarihi Müzesi unvanını alacak.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Serhat şehri Kars'ta 46 savaş tabyası bulunduğunu belirterek, bu tabyaların en büyüklerinden birinin de Büyük Tabya olduğunu söyledi.

Büyük Tabya'nın halk arasında "Kanlı Tabya" olarak bilindiğini dile getiren Doğanay, "Kars'ta süngü süngüye savaşlar yapılmış. Bu yakın temas savaşlar sırasında Büyük Tabya'nın duvarlarına kanlar sıçramış. Bu kanlardan dolayı bu tabyaya Kanlı Tabya deniliyor" dedi.

11 gözlü Kanlı Tabya'nın 5 bin 342 metrekare alan üzerinde kurulduğunu anımsatan Doğanay, şunları kaydetti:

"Kanlı Tabya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restore ediliyor. Tabyanın restorasyonu bittiği zaman bölgenin ilk Harp Tarihi Müzesi olacak. Burası bölge turizmine kazandırıldıktan sonra Kars için faydalı olacak. Kars'a gelen turistlerin gezdiği alanlar arasında artık burası da yer alacak."

Tabyanın restorasyonunu yüklenen firma sahibi Abdurrahman Alınak da restorasyona başladıkları zaman binanın atıl durumda olduğunu kaydetti.

Alınak, restorasyon çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade ederek, "Duvarların üzerine sıva yapılmıştı. Yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucunda buranın bütün sıvalarını söktük ve orjininal yapı ortaya çıktı. Beden duvarlarında taş örgüler bulunuyordu, temizliklerini yaptık. Şu anda da restorasyon tekniklerine bağlı kalarak çalışmalara devam ediyoruz. Tabyanın cam ve kapıları için seyyar marangoz kurduk. Çalışmalarımızı bu şekilde yürütüyoruz."

Tabyanın restorasyonun 1 milyon 200 bin liraya mal olacağı öğrenildi. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kanlı Tabya Bölgenin İlk 'Harp Tarihi Müzesi' Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement