Kutlu'dan 'Sıradışı Bir Ödül Töreni' - Son Dakika
Kültür Sanat

Kutlu'dan 'Sıradışı Bir Ödül Töreni'

Kutlu\'dan \'Sıradışı Bir Ödül Töreni\'

Türk hikâyeciliğinin diri sesi Mustafa Kutlu yeni kitabı ‘Sıradışı Bir Ödül Töreni’nde, edebiyat ve sanat alanındaki ’ödül’ ve ‘ödülcüler’ kavramını ironik ve akıcı bir dille anlatıyor.

14.06.2013 03:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her ne kadar kitaplarının üzerinde hikâye yazsa da aslında Uzun Hikaye’den sonra Mustafa Kutlu, roman yazmaya başladı. Bizim romanımızı... Kutlu, Taşranın iç çatışmasını ustalıkla aktarıyor bu romanlarda. Kurduğu dil de bir bakıma taşranın dili. Taşra gibi içten, yalın, samimi... Kutlu’nun, kendini kaybeden toplumların kendi olma savaşlarıyla perdelenen benlik ve insan olma mücadelesine dair terbiye metodlarıyla donattığı kitap, modern zamanların dönüştürdüğü insan ve coğrafya çerçevesinden edebiyat ve sanat alanındaki “ödül” ve “ödülcüler” kavramını ironik ve akıcı bir dille anlatıyor.


Mekan yine bir kasaba


Sıradışı Bir Ödül Töreni’nde  mekân yine bir kasaba. Olaylar bir Ege kasabasında geçiyor. Yine bunalım edebiyatına düşmeyen ümitvar karakterlerle örüyor hikâyesini Kutlu. Diğer Anadolu kasabaları gibi bu kasaba da yorgunluğunu üzerinden atabilmiş değil. Üzerinden ölü toprağını kaldıracak birilerini bekliyor. 


Kasabadaki lisenin felsefecisi Tufan Hoca oldukça enerji dolu bir eğitimci. Anadolu’nun birçok yerinde görev yaptıktan sonra soluğu bu kasabada alır ve gelir gelmez de lisenin kapalı olan kütüphanesini açmak için kolları sıvar. Kütüphanenin raflarını kitaplarla doldurmaya niyetlenir ve belediye başkanından yardım ister. Başkan da kendi cebinden katkı verir. Tufan Hoca da tanıdığı yayınevlerine mektup yazar ve nihayetinde kütüphane yeniden aktif hale gelir. 


Tufan Hoca’nın bir diğer projesi de kasabaya hareket getirmek için bir dernek kurmaktır. İstediği tepkiyi alamasa da vazgeçmez ve kafasında tasarladığı “Kafadanbacaklılar Derneği”ni kurar. Derneğin amacı çeşitli etkinlikler düzenleyerek kasabanın medyada yer almasını sağlamaktır. Ancak Tufan Hoca’nın kasabadan ayrılmasıyla derneğin çalışmaları kesintiye uğrar. 


Kasabanın Kız Sanat Enstitüsü’nü bitiren Nezaket Albeni aslında hikâyenin ana karakteri. Bir terzinin kızı olan Nezaket okulunu başarıyla bitirir ve kendisine âşık olan kaymakamı da ardında bırakıp yüksek tahsil için Ankara’ya gider. Hayalinde kasabaya dönüp mezun olduğu okulda öğretmenlik yapmak ve bir moda evi açmak vardır. Moda evi oldukça ilgi görür. Diktikleri giysiler kısa sürede tükenir. İş yine dönüp dolaşır dernek meselesine gelir. Emekli avukat Selami Bey, derneği aktif hale getirebilmek için Nezaket’ten yardım ister. Nezaket de bir ödül projesi koyar avukatın önüne. Dernek adına konser yapılıp ödüller verilecektir. Nezaket yurt çapında ün yapmış olan bir starı konser vermesi için ikna edebilecek bir modacıyı tanımaktadır. Konser meselesi bu şekilde hallolur. Avukat Selami Bey de ödül verilecek isimleri tespit eder. Etkinlik günü gelir çatar. Akşama doğru konser başlar ve ardından ödül törenine geçilir. Ancak beklenmedik bir şey olur. Ödül verilenlerin neredeyse tamamı arızalı tipler çıkar. Selami Bey, gazete ve dergilerde kimlerin ismi çok anılıyorsa o isimlere ödül verilmesini kararlaştırır. Ancak kaçırdığı bir şey vardır. Bu ülkede insanlar sanatlarıyla olduğu kadar yaptıkları rezilliklerle de gündeme gelebilmekte ve bu şekilde de üne kavuşabilmektedirler. 


İyi niyet yeterli mi?


Şiir alanında ödül verilen şair kürsüde halka ve organizasyonu yapanlara hakaret eder. Tiyatro alanında ödül verilen oyuncunun oynadığı oyun aslında müstehcenliğinden ötürü yasaklanmış bir oyundur. Arkeoloji alanında ödüle değer bulunan arkeolog aslında kazı falan yapmayan sahtekârın tekidir. Kısacası etkinlik büyük bir hayal kırıklığı ile son bulur. Metnin temel meselesi, iyi niyetle çıkılan her işin iyilik doğurabilmesi için iyi insanlara emanet edilmesinin tek başına yeterli olmayacağı şeklinde okunabilir. İşi ehline vermek başarının olmazsa olmazı değil midir? 8


 
Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Kutlu'dan 'Sıradışı Bir Ödül Töreni' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement