Ramazan, Hamamönü'de "Zamana Yolculuk" Gibi - Son Dakika
Kültür Sanat

Ramazan, Hamamönü'de "Zamana Yolculuk" Gibi

Ramazan, Hamamönü\'de "Zamana Yolculuk" Gibi

"Nerede o eski ramazanlar" sorusunu hala aklından geçirenler varsa, onlar muhtemel ki başkentin tarihi yerleşimi Hamamönü'nde oruç açmamışlar Hamamönü şehr i ramazan deyince akıllara ne geliyor, gönül ne çekiyorsa hepsinin bir arada olduğu nadir yerlerden biri

02.08.2013 11:43

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - ŞENAY ÜNAL - "Nerede o eski ramazanlar" sorusunu hala aklından geçirenler varsa, onlar muhtemel ki başkentin tarihi yerleşimi Hamamönü'de oruç açmamışlar.

On bir ayın sultanının tahtı, herkesin gönlünde farklı. Kimi rahmet, bereket, mağfiret ayı olarak görürken ramazanı, kimi yakınlaşma, sosyalleşme, paylaşma, kimi için de eski gelenekleri canlandırma fırsatı oluyor. Hamamönü, şehr-i ramazan deyince akıllara ne geliyor, gönül ne çekiyorsa hepsinin bir arada olduğu nadir yerlerden biri.

Ne yok ki bu sokaklarda? Burada ramazan, zamana yolculuk gibi, ömür gibi safha safha yaşanıyor.

-Hem dünya, hem ahiret pazarı ramazan

Talatpaşa Bulvarı'ndan Hamamönü'ne inen merdivenler yalnızca tarihi bir meydana varmıyor, adım adım ramazanı bütün yönleriyle hissettiriyor. Birkaç yüzyıl devirmiş konaklardan yayılan yemek kokuları, insanı açlığın zorluğu ve kim için bu zorluğa katlandığıyla yüzleştirirken, giderek artan kalabalık aynı zorluğa katlanan insanların çokluğuna şükrettiriyor.

Ramazanın manevi iklimini hissetmek isteyenler Tacettin Dergahında soluklanırken, ezanın duyulmasıyla bir anda sakinleşen dar sokaklar, yola taşan masalardaki telaşlı ama yavaş iftarın ardından tekrar doluyor. Macun şekerci, şerbetçi, çerçici, sıra sıra stantlarda ramazanın manevi bereketinden herkesin istifade edebilmesi için alın teri akıtıyor.

Burada "parayı veren düdüğü çalar" kuralı da fazla popüler değil. Zira pek çok etkinlik için pamuk eller cebe girmiyor. Ramazanı daha geleneksel yaşamak isteyenler içinse fasıllar yükseliyor, meydandaki sahnede meddah orta oyununu sahneliyor, Karagöz-Hacivat, kukla oyunları, ney dinletisi, sema gösterisi sunuluyor, tasavvuf ve Türk Sanat Musikisi seslendiriliyor.

Genç yaşlı, kadın erkek hatta çocukların bile akın ettiği sanat hanında hat, ebru, tezhip, minyatür, çini, seramik, dokuma, ahşap işçiliği, resim göze hitap ederken, hanın duvarlarında geleneksel çalgılarıyla müzisyenlerin sesleri yankılanıyor.

Hamamönü'de akşamüstü artmaya başlayan kalabalık yavaş yavaş dağılırken, meydandan ayrılanlar, tarihe pencere açan bu yerde, ramazanı yüzlerindeki tebessümde yaşatıyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Ramazan, Hamamönü'de 'Zamana Yolculuk' Gibi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement