GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Güllü Akdemir'in eski ev eşyaları ve tarım aletlerini sergilediği müze
Güllü Akdemir'in sergilediği eşyaları tanıtması
Güllü Akdemir'in konuşması
"Sefil Döndü"nün otantik müzesi
Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Çayözü köyünde yaşayan ve "Sefil Döndü" olarak tanınan Güllü Akdemir, evinin bahçesinde oluşturduğu iki katlı kültür müzesinde, otantik ev eşyalarını, tarım aletleri, yöresel giysileri ve el emeği ürünleri sergiliyor
Akdemir:
"Köyüme özel tarım aletlerini, dokuma kilimleri ne varsa meydana çıkardım ve gelecek nesle bir ışık bırakmak için müze kurdum"
ÖZCAN GÜNEY/ ŞAHİN ÖZMEN - Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Çayözü köyünde yaşayan ve "Sefil Döndü" lakabıyla tanınan Güllü Akdemir, evinin bahçesine yaptırdığı iki katlı "kültür müzesi"nde otantik ev eşyalarını, tarım aletlerini, yöresel giysileri, araç gereçleri ve el emeği ürünleri sergiliyor.
"Sefil Döndü" mahlasıyla şiirler kaleme alan ilkokul mezunu 75 yaşındaki Akdemir, evindeki eşyaların yanı sıra köyünden ve civar yerleşim merkezlerinden temin ettiği artık kullanılmayan eşyalar ile kendi yaptığı el emeği ürünleri evinin bir odasında sergilemeye başladı.
Zaman içerisinde sergilenecek eşya sayısının artması ve ziyaretçilerin çoğalması üzerine 2010'da müze kurmak için girişimde bulunan Akdemir, Sorgun Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün desteğiyle evinin bahçesinde 2 katlı "kültür müzesi" inşa ettirdi.
Akdemir, müzenin birinci katında otantik ev eşyası, araç gereç, yöresel giysiler ile kendi dokuduğu kilim ve halıları, ikinci katında ise eski tarım aletlerini ve folklorik eşyaları sergiliyor.
"Yurt dışından insanlar geliyor"
Güllü Akdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerçek isminin fazla bilinmediğini ve herkesin kendisini "Sefil Döndü" olarak tanıdığını belirterek 17 yaşında evlendiğini ve 5 çocuğu olduğunu söyledi.
Eski eşyaları toplamaya başladığını anlatan Akdemir, bu eşyaları sergilemek için Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün desteğiyle evinin bahçesine 2010'da 2 katlı "kültür müzesi" yapıldığını aktardı.
Akdemir, 8 yaşından beri kök boya kullanarak hazırladığı iplerle halı ve kilim dokuduğunu anlatarak müzenin bir katında el sanatı ürünleri sergilediğini dile getirdi. Akdemir, şöyle devam etti:
"Üst katında ise eski tarım aletlerini ve folklorik eşyaları sergiliyorum. Eserleri görebilmek için Türkiye'nin değişik bölgelerinden, yurt dışından insanlar geliyor. Özellikle üniversite hocaları ve öğrencileri bu sanata çok meraklı, onlar daha çok geliyor. Köyüme özel tarım aletlerini, dokuma kilimleri ne varsa meydana çıkardım ve gelecek nesle bir ışık bırakmak için müze kurdum."
20 yıldır şiir yazıyor
Akdemir, çocukluğundan itibaren el sanatlarıyla uğraştığını, 20 yıldır da şiir yazdığını ifade ederek şunları söyledi:
"Bir oğlum engelliydi. 30 yıl boyunca yatalak olan oğlumun başında bir gecede Allah'ın bana verdiği bir kuvvetle yazmaya başladım. İki tane kitap çıkardım ve bir kitabıma ise yeni başladım. Şimdi sokak çocuklarını yazıyorum. Bu son kitabımda sokak çocuklarının hayat hikayelerini şiirlerle anlatmaya çalışıyorum. Şiirlerimi okuyanlar, çok beğendiklerini söylerler."
Çalışmalarının herkes tarafından takdir edildiğini belirten Akdemir, Yaşlılık Platformu ve Yaşlılık Konseyi Derneğinin "2013 Yılı Örnek Kıdemli Vatandaş" ödülünün yanı sıra birçok ödüle layık görüldüğünü kaydetti.
Son Dakika › Kültür Sanat › Sefil Döndü'Nün Otantik Müzesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?