Trabzonlu bir çocuk annesi Feray Topal'ın, iş yerinin önünde ahşap yayıkta geleneksel yöntemlerle tereyağı hazırlaması vatandaşların dikkatini çekiyor.
Yaklaşık 20 yıl bakkal işleten eşine yardım eden Topal (42), bir süre önce kendi iş yerini açmaya karar verdi. Topal, aile fertlerinin de desteğiyle, evde hazırladığı mantı, yufka gibi yiyeceklerin yanı sıra doğal ürünler satabileceği iş yeri açtı.
Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesinde yaklaşık iki ay önce iş yerini faaliyete geçiren Topal, "yemeyeceğimi müşterime de yedirmem" anlayışından yola çıkarak tereyağı üretimine başladı.
Kardeşlerinin de yardımıyla iş yerinin önüne kurduğu ahşap yayıkta tereyağı hazırlayan Topal'ı vatandaşlar ilgiyle izliyor.
"Merak edip yayığı çalkalamak isteyenler oluyor"
Topal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinde hayvancılıkla uğraşan akrabalarından ve tanıdıklarından kaymak satın aldığını söyledi.
Kaymağı, içine döktüğü yayığı çalkalayarak tereyağı haline getirdiğini anlatan Topal, "Kaymağın miktarına ve sıcaklığına göre, yayığı bazen dakikalarca bazen de saatlerce çalkalıyorum. Daha sonra yayığın içinde toplanan tereyağını çıkartarak yıkıyorum ve çömlek kaplara basıyorum" dedi.
Topal, tereyağı yaptığını görenlerin kendisini izlediğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bazen merak edip yayığı çalkalamak isteyenler oluyor. Peştemalı beline bağlıyorum ve bir süre yayığı çalkalıyorlar. Bazıları da geçmiş günleri özlemle anıyor, 'annem, nenem köyde tereyağını böyle yapardı' diyerek iç geçiriyor."
Tereyağını hazırlarken katkı maddesi kullanmadığına dikkati çeken Topal, bu nedenle bütün aşamaları vatandaşların gözü önünde yapabildiğini vurguladı.
Topal, vatandaşların kafasında, tereyağı satın alırken 'acaba içinde katkı maddesi var mı' ya da 'fabrika tereyağı mı gibi' soru işaretleri oluştuğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Müşterilerim sürekli, 'tereyağında katkı maddesi var mı' diye soruyorlardı. Ben de tereyağımızda katkı maddesi olmadığını göstermek için gözlerinin önünde yayıkta yapmaya başladım. Tereyağımızı alıp tükettikten sonra tekrar gelip 'çok güzeldi, beğendik' dediklerinde mutlu oluyorum."
Tereyağı hazırlanışını izleyen Aysun Bostan, kendisinin yayıkta tereyağı yapmadığını ancak annesinin yaptığı zamanları anımsadığını söyledi.
Bostan, satın alacağı tereyağının gözünün önünde hazırlanmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, "İnsan böyle oyunca içi daha rahat şekilde alıp yiyebiliyor. Günümüzde her şeyde katkı maddesi var, biz de en doğalını bulmaya, almaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Şehir Merkezinde Yayık Sesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?